KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – náves v Hrabicích / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na duben – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• DUBEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

7. – 14. dubna


 


 

 

Přehled tisku: odložení maturity z matematiky, načipovaná elektrokola a kvalita českého ječmene

Někteří poslanci chtějí odložit povinnou maturitu z matematiky. Obávají se totiž velkého počtu propadlým, píše Mf Dnes. Regionální Deník píše, že Češi načerno zrychlují svá elektrokola. A podle Práva sucho ohrožuje české pivo. Více se dočtete v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 13. dubna: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku ojediněle i polojasno, místy, zejména na horách na severu a východě, občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 500 m, na východě postupně nad 800 m, srážky sněhové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku ojediněle s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 14. dubna: Převážně zataženo, místy déšť nebo přeháňky, nad 1000 m, v Čechách zpočátku nad 500 m, srážky sněhové. Později od východu ustávání srážek a částečné protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jihozápadě a západě kolem 7 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
13.04.2019 MUDr. Raják Vimperk II. ZŠ Vimperk 388415151
14.04.2019 MUDr. Raják Vimperk II. ZŠ Vimperk 388415151

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: první pokuty za porušení GDPR i kontroverzní vydavatel knihy pro Hrad

V Česku padly první pokuty za porušení GDPR. Píší o tom Hospodářské noviny. Poslanci změnili pravidla pro semináře pořádané v Poslanecké sněmovně, informuje deník Právo. Knihu Lánská obora v proměnách času, vydal pro Pražský hrad člen a sponzor nacionalistického a proputinovského Řádu národa za statisíce korun. Téma pro Mf Dnes. Více se dočtete v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

MEZINÁRODNÍ VOJENSKÉ CVIČENÍ DARKBLADE 2019

Na základě usnesení vlády České republiky číslo 817 ze dne 3. prosince 2018 se ve dnech od 9. května do 3. června 2019 uskuteční na území ČR mezinárodní vojenské cvičení DARKBLADE2019. Hlavními místy cvičení budou 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou (22. zVrL), vojenské výcvikové prostory Boletice, Libavá, Březina a posádka Bechyně. Přelety letecké techniky do těchto prostorů budou prováděny z 22. zVrL. Nejintenzivnější letové úsilí je plánováno v pracovních dnech od 20. května do 31. května 2019 v čase 09.00 hod. až 23.00 hod. Ve dnech pracovního klidu může dojít k přeletům letecké techniky mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum. Celý dokument zde.  (vimperk.cz)


 

Předpověď počasí

Pátek 12. dubna: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku i polojasno. Na severu a severovýchodě ojediněle déšť, nad 500 m sněžení. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Víkendové počasí tentokrát výletům do přírody přát nebude. Čeká nás chladné počasí. Hlavně v sobotu denní maxima zůstanou jen kolem 6 °C a půjde zřejmě o nejchladnější den letošního dubna. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti a objeví se i srážky. V sobotu se budou vyskytovat hlavně na horách na severu a východě, kde budou sněhové. V neděli se potom mohou srážky vyskytnout kdekoliv. Odpoledne ovšem budou od východu ustávat. Celkové srážkové úhrny budou jen nízké. Za celý víkend spadne jen od 1 do 2 mm srážek, na horách až 5 mm. V příštím týdnu se začne opět oteplovat.

Sobota 13. dubna: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku i polojasno, místy, zejména na horách na severu a východě, občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 500 m, na východě postupně nad 1000 m, srážky sněhové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice na mezinárodním hudebním festivalu Istra Music Festival 2019

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice, které zřizuje Jihočeský kraj, se ve dnech 4.-7. dubna 2019 zúčastnil 9. ročníku mezinárodního festivalu pro sbory a orchestry Istra Music Festival 2019, který se každoročně koná v chorvatském Poreči. Na festival vycestovalo 54 zpěváků a dva učitelé: sbormistryně Marcela Miková a pedagog a houslista Miroslav Žitný.

Festivalu se letos účastnilo rekordních 13 souborů ze 12 zemí celé Evropy. Česká republika opět ukázala, že je sborovému zpěvu zaslíbená, protože byla jako jediná země zastoupena hned dvěma sbory (Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice a taktéž gymnaziální Alejsbor z Prahy). Festivalové dění se skládalo ze tří večerních koncertů v krásném konferenčním sále hotelu Pical a z openair koncertu všech účastníků na náměstí v Poreči.

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice byl zařazen na úplný závěr posledního večerního koncertu, protože byl organizátory vyhodnocen jako nejvyspělejší ze zúčastněných sborů. Sbor letos na program zařadil větší množství české hudby. Především chorál Svatý Václave se setkal s velkým ohlasem, protože se vymykal všemu, co na festivalu dosud zaznělo. Program ale také odlehčily dvě lidové písně s hudebním doprovodem a jednoduchými choreografiemi. Vystoupení zakončil sbor spirituálem, kde se spontaneita členů sboru projevila naplno.

Svým vystoupením strakoničtí studenti potvrdili, že v současnosti patří mezi nejlepší středoškolské pěvecké sbory v České republice. Ocenit také musíme kázeň a plné nasazení všech studentů. Týmová spolupráce, slušné chování při všech akcích a maximální soustředění při pěveckém výkonu je odlišují od mnoha vrstevníků. (tzjč)


 

3. Bavorsko-český den pro firmy přivítal okolo 300 účastníků

Úspěšnost Bavorsko-českého dne pro firmy je zřejmá již z toho, že každoročně stoupá počet účastníků. Naštěstí zvolili iniciátoři akce – Evropský region Dunaj-Vltava a Niederbayern-Forum – pro třetí akci tohoto formátu Forum AMF v Grafenau, takže si mohlo 300 účastníků 1. dubna vyslechnout zajímavé přednášky. Letošní téma bylo Industrial Services Excellence“ a bylo ukázáno, jak si firmy mohou prostřednictvím inovativních služeb získat nové zákazníky a dostat se na nový trh, aby byly zajištěné i do budoucnosti. Dr. Stefan Mang, jednatel CenTouris, vysvětlil na příkladu firmy Hilti, která došla k závěru „Nikdo nepotřebuje vrták, ale otvor ve zdi“. Na základě toho vyvinula nové nabídky služeb, které vedly ke konkurenční výhodě. Jak se firmám Knauf AMF a ZF povedlo integrovat více služeb, ukázali pan Karl Wenig, jednatel Knauf AMF GmbH & Co. KG a Dr.-Ing. Christian Reischl, vedoucí oddělení Data Analytics u ZF Friedrichshafen AG.

Vrcholem akce ale byl jako již v minulých letech networking po oficiální části akce, neboť většina účastníků profituje zejména z osobních rozhovorů a nových kontaktů. U stolů, které byly rozděleny podle odvětví, byly diskuze velice aktivní. Stejně tak u tabulí, kde mohli firmy zveřejnit, co nabízejí a co hledají. Manažerka kontaktních sítí ing. Jaroslava Pongratz tyto informace dvojjazyčně připravila a informace následně společně s dotazníky z akce vyhodnotí a  zprostředkuje následné kontakty.

Tento praktický přístup, kdy centrálními jsou osobní setkání, je to, co činí Bavorsko-český den pro firmy úspěšným. Dr. Olaf Heinrich, prezident krajského sněmu Dolního Bavorska, který nad akcí společně s hejtmankou Jihočeského kraje Mgr. Ivanou Stráskou, hejtmanem Plzeňského kraje Bc. Josefem Bernardem a hejtmankou Karlovarského kraje Mgr. Janou Mračkovou Vildumetzovou převzal záštitu, označil signálem, kdy se účastníci setkají mimo velká centra a mají možnost se přehraničně propojit. „Chceme tím zdůraznit, že bavorsko-český hospodářský prostor je perspektivním vítězným regionem“. Také zástupkyně zemského rady okresu Freyung-Grafenau vyzdvihla potenciál příhraničního regionu.

Účastníci byli velice spokojeni. Příkladem je reakce pana Andrease Spamera-Schmidta, personálního poradce z Mnichova, který konstatuje: „Je to první akce tohoto charakteru, kterou jsem navštívil a jsem velice nadšen, jak je vše na vysoké úrovni připraveno a zorganizováno. Je vidět, že v tomto regionu se opravdu ekonomicky něco děje.“

Manažerka kontaktních sítí Jaroslava Pongratz společně s Bertramem Vogelem, jednatelem Niederbayern-Forum, kteří jsou hlavními organizátory akce, slyšeli hodně pozitivních zpětných vazeb typu: „Před chvilkou jsem se seznámil s firmou, s níž budeme od nyní spolupracovat. Neznali jsme se, ačkoliv jsme od sebe vzdáleni pouze několik kilometrů.“ Je to „win-win“ situace pro obě strany a další příklad pro příhraniční region, který je právě díky jeho poloze regionem vítězů. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 11. dubna: Oblačno až zataženo, na severozápadě a západě Čech polojasno, přechodně oblačno. Ojediněle přeháňky nebo občasný déšť, hlavně na horách a na severovýchodě Česka. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Do České republiky proudí od severovýchodu studený vzduch. Ten přináší poměrně nízké teploty, nejvyšší denní teploty tak dnes většinou zůstanou pod 10 °C. Zítra a pozítří bude ještě o něco chladněji (maxima většinou mezi 5 °C a 9 °C). Ve srovnání s dlouhodobými průměry pro začátek druhé dubnové dekády jde asi o 4 °C až 7 °C nižší maxima. A je nutné zdůraznit, že hlavně na Moravě a ve Slezsku bude pocitovou teplotu citelně snižovat čerstvý jihovýchodní vítr. Ta se tam dnes bude pohybovat jen mezi -1 °C a +4 °C a pocit chladu navíc umocní i převážně zatažené nebe. Pro delší pobyt venku proto bude vhodné zvolit raději zimní než jarní oblečení.

Pátek 12. dubna: Oblačno až zataženo, v Čechách přechodně místy až polojasno. Ojediněle sněhové nebo smíšené přeháňky. Na východě později odpoledne a večer postupně místy déšť, nad 500 m sněžení. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Přehled tisku: nová strana Klause mladšího, náklady za externí poradce i komisaři v autoškolách

Ve středečním českém tisku se dočtete, že poslanec Václav Klaus mladší chystá novou stranu, kterou představí po evropských volbách. Píší to Hospodářské noviny. Stát podle deníku E15 loni za externí poradce a advokáty zaplatil víc než čtyři sta milionů korun. Více si přečtěte v přehledu tisku.  CELÝ ČLÁNEK


 

Nabídka nádob na BIOODPAD

Město Vimperk opět nabízí občanům města umístění odpadových nádob na bioologicky rozložitelný odpad, tzv. bioodpad. Tyto nádoby bychom měli obdržet do konce května 2019. Jedná se o speciální hnědé popelnice o objemu 240 l.Do těchto nádob patří např. zbytky ovoce a zeleniny, zbytky z kuchyně (bez kostí), tráva, listí, kávový lógr, čajové zbytky, skořápky, piliny, kůra, větvičky, plevel a další rostlinné zbytky ze zahrad. Chtěli bychom Vám připomenout, abyste do nádob na bioodpad nevhazovali nerozložitelné odpady – igelitové sáčky, kameny, dráty, plasty apod. Tento odpad znehodnotí celý obsah nádoby, protože dotřiďování bioodpadů je prakticky nemožné. Vývoz popelnic na bioodpady probíhá v letním období : od 1.4. do 30.11. každý čtvrtek a v zimním období: od 1.12. do 31.3. probíhá ve čtvrtek v sudé týdny. Požadavky na přidělení speciálních nádob na bioodpad  můžete hlásit na níže uvedený kontakt: Marie Hejlková, tel: 388 402 229, 602 527 070 marie.hejlkova@mesto.vimperk.cz  (Město Vimperk)


 

UPOZORNĚNÍ VLASTNÍKŮM NEMOVITOSTÍ NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY VIMPERK

Městský úřad Vimperk, Odbor školství, kultury a cestovního ruchu, jako příslušný orgán veřejné správy, vykonávající v přenesené působnosti státní správu na úseku státní památkové péče vydává následující upozornění pro všechny vlastníky nemovitostí na území Městské památkové zóny (MPZ) Vimperk, která byla prohlášena Vyhláškou Jihočeského KNV ze dne 19. 11. 1990 o prohlášení památkových zón ve městech a obcích Jihočeského kraje.
Správní orgán státní památkové péče upozorňuje vlastníky nemovitostí na povinnost konzultovat umístění a řešení předzahrádky, prodejního stánku, konstrukce a zařízení pro slavností výzdobu a osvětlení budov na objektech na území MPZ Vimperk s orgány památkové péče.  Celý dokument zde.  (Město Vimperk)


 

Regionální muzeum v Českém Krumlově získalo “Zlatého mamuta”

V pondělí 8. dubna proběhlo v Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně slavnostní vyhlášení cen Karla Absolona za popularizaci archeologie „Zlatý mamut“. V konkurenci 38 přihlášených projektů z Čech, Moravy a Slezska získalo Regionální muzeum v Českém Krumlově s projektem „Kupecká osada KRUMBENOWE – veletrh pravěké a středověké kultury“ nejvyšší ocenění v Hlavní kategorii a spolu s ní si odneslo i finanční odměnu ve výši 50 tis. Kč, určenou pro vítězné projekty. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo za účasti zástupců Regionálního muzea v Českém Krumlově a Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu – Jihočeského kraje, zřizovatele organizace. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 10. dubna: Polojasno až oblačno, na severovýchodě až skoro jasno. Na jihu a na krajním severovýchodě území až zataženo a ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s.

Po poměrně teplém začátku týdne nás v příštích dnech čeká výrazná změna – citelně se ochladí. Do Česka totiž začne proudit studený vzduch od severovýchodu mezi oblastí nízkého tlaku vzduchu nad jihovýchodní Evropou a tlakovou výší nad severní Evropou. Už dnes budou teploty nižší než v předchozích dnech, maxima se už nedostanou přes 15 °C, většinou se budou pohybovat mezi 10 °C a 14 °C. Na horách se studený vzduch projeví víc na severu, kde nejvyšší teploty v 1000 metrech budou už jen kolem 3 °C, na jihu vyšplhají k 7 °C. Zítra se teploty už většinou nepřehoupnou přes 10 °C, v pátek a v sobotu je čekejme dokonce jen kolem 6 °C nebo 7 °C. Relativně dobrou zprávou je aspoň to, že mráz v nočních hodinách by měl být jen slabý – minima čekáme do -2 °C.

Čtvrtek 11. dubna: Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezská místy občasný déšť, na horách srážky smíšené nebo i sněhové. Na severozápadě a západě Čech většinou polojasno. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

V další letní turistické sezóně budou kontroly ČOI pokračovat

Česká obchodní inspekce na začátku letní turistické sezóny 2019 zveřejňuje výsledky kontrol za minulý rok. V roce 2018 uskutečnila 1 108 kontrol, které byly zaměřené na nabídku a prodej výrobků a poskytování služeb v turistických oblastech, které jsou spotřebiteli hojně využívány zejména v letním období. Porušení právních předpisů zjistila ve 449 případech. „Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje turisticky zajímavé a vyhledávané lokality. Ve srovnání s výsledky kontrolní akce provedené v roce 2017 došlo v roce 2018 k celkovému procentuálnímu navýšení počtu zjištění téměř o 8 procent. Vzhledem k těmto výsledkům bude kontrolní akce pokračovat i v roce 2019,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný. (tz)


 

Kůrovcová kalamita v roce 2009 byla zdviženým prstem, musíme se poučit z minulosti, říká hejtmanka Ivana Stráská

Letecké snímky nejodlehlejších míst šumavského národního parku připomínají záběry z postapokalyptického filmu. Bohužel jde o smutnou realitu, která je způsobena kůrovcem. S ním se Šumava historicky potýká už více než 150 let. Velkým problémem se ale kůrovec stal především v roce 2009 po řádění orkánu Kyrill, přiznává jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.  CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: falešné e-maily, byznys s byty i školské poradny pod tlakem

V úterním tisku se dočtete, že e-mailové schránky Čechů zahlcují před eurovolbami falešné zprávy. Píše o tom Deník N. Deník E15 informuje o tom, že až polovinu nových bytů kupují investoři a spekulanti. A školské poradny podle Lidových novin pracují pod tlakem. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Potravinářská inspekce velmi důrazně varuje před nebezpečným indickým výrobkem s enormním obsahem rtuti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně varuje spotřebitele před konzumací výrobku BRUHAT VATA CHINTAMANI RASA s obsahem enormně nadlimitního množství rtuti a dalších kontaminujících látek (olovo, nikl, arsen). Povolený limit na obsah rtuti u doplňků stravy činí 0,1 mg/kg. Výrobek obsahoval celkem 72 200 mg rtuti na 1 kg vzorku.

SZPI obdržela informaci o nebezpečném výrobku od Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, který provedl laboratorní analýzu na žádost spotřebitele.  Výrobek je nabízen prostřednictvím internetové aukční síně americké společnosti eBay (https://www.ebay.com), internetového obchodu společnosti Amazon.com Int. (indická verze) (https://www.amazon.in) a není vyloučeno, že by se mohl objevit na některém z e-shopů, které jsou cíleny primárně na českého spotřebitele.

Jedná se o výrobek, který byl dříve na webových stránkách eBay nabízen jako doplněk stravy, nyní v kategoriích přírodní a alternativní prostředky (Natural & Alternative Remedies) či ostatní zdravotnické prostředky (Other Health Care Supplies). Výrobcem je indická firma Shree Dhootapapeshwar Ltd. (135 Nanubhai Desai Road, Khetwadi, Mumbai 400004, Maharashtra). Inspekce provede úřední kontrolu, včetně úředního odběru vzorku a o výsledcích bude informovat. SZPI v žádném případě spotřebitelům nedoporučuje konzumaci uvedeného výrobku. (tz)


 

Hejtmanka Ivana Stráská navštívila Břetislava Shona

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská navštívila v českobudějovické nemocnici jejího dnes již bývalého předsedu představenstva Břetislava Shona, který je zde nyní na rehabilitaci. Přinesla mu dárkový koš zdravých jihočeských potravin a poděkovala za jeho dlouholetou práci pro jihočeské zdravotnictví. „V posledních letech se naše vztahy změnily z profesních na přátelské, takže mu především přeji brzké uzdravení,“ uvedla Stráská.

Břetislav Shon odstoupil z postu předsedy představenstva Nemocnice České Budějovice 28. března na vlastní žádost po dovršení věku 70 let. Českobudějovické nemocnici zasvětil celý svůj profesní život. V roce 1975 nastoupil na urologické oddělení, na kterém zůstal až do roku 2006, přičemž od roku 1997 ho vedl jako primář. Jakožto předseda představenstva se významně podílel na jejím rozvoji. Nemocnice se pod jeho vedením vypracovala mezi nejlepší tuzemská zdravotnická zařízení. Svědčí o tom i prestižní ocenění v soutěži Nejlepší nemocnice ČR za rok 2015, kdy se českobudějovická nemocnice stala v konkurenci 156 nemocnic absolutním vítězem. Práci Břetislava Shona i personálu Nemocnice České Budějovice ocenili při svých návštěvách také prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman.

Novým předsedou představenstva se s účinností od 5. dubna 2019 stal Michal Šnorek (informovali jsme ZDE). Břetislav Shon bude v nemocnici zastávat pozici ředitele Úseku chirurgických oborů.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 9. dubna: Polojasno až skoro jasno. Na západě a jihozápadě Čech oblačno až zataženo a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku 4 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Dnes nás čeká o něco méně oblačnosti než včera. Postará se o to výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se k nám rozšíří od severu. Během dne bude proto na obloze většinou skoro jasno až polojasno, jen kolem poledne a v první polovině odpoledne může být kupovitých oblaků místy přechodně víc. Výjimku z poměrně slunečného rázu počasí bude ale tvořit jihozápad a západ Čech, kde bude oblačnosti po většinu dne víc – tedy oblačno až zataženo. A právě na jihozápadě Čech je taky největší šance na přeháňku, zcela výjimečně i bouřku. Celkově tam ale bude srážek jen málo – čekejme je jen ojediněle, víc se jich bude tvořit nad přilehlou částí Bavorska.

Středa 10. dubna: Polojasno až oblačno, na severovýchodě až skoro jasno. Na jihu území přechodně zataženo. V Čechách ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Přehled tisku: chybějící přísedící u soudů, hypotéky pro mladé i prezidentův poradce Jie Ťien-ming

Českým soudům dál chybějí přísedící, všímají si Lidové noviny. Lidé do 36 let by mohli podle návrhu ministerstva financí získat snadnější přístup k hypotékám než ostatní žadatelé, je téma Hospodářských noviny. Každý druhý obchod loni prodal alkohol mladistvým – ukazují to data České obchodní inspekce, kterým se věnuje deník Právo. To jsou některá témata pondělního přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 8. dubna: Polojasno až oblačno, přechodně až zataženo, zejména v jihozápadní polovině Čech místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s.

Během dne se bude tvořit kupovitá oblačnost. Ta přinese přeháňky zejména do jihozápadní poloviny Čech. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky (jejich výskyt je nejpravděpodobnější odpoledne na Šumavě). Hodnoty CAPE na západě dosáhnou hodnot kolem 300 J/kg, což jsou již hodnoty, které umožňují vznik slabších bouřek. V noci na zítřek budou přeháňky opět ustávat. Teploty dnes vystoupí na jarních 15 °C až 19 °C. Bude se jednat o nejteplejší den v tomto týdnu.

Úterý 9. dubna: Polojasno až oblačno, na západě Čech až zataženo a ojediněle, na Šumavě místy, přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

POZVÁNKA: Veřejná diskuse Univerzity Karlovy na téma „Zemědělství a kvalita potravin“

Jihočeský kraj, Deník a Univerzita Karlova Vás zvou na veřejnou diskuzi na téma „Zemědělství a kvalita potravin“. Debata se koná v Českých Budějovicích 11. dubna a je pokračováním projektu „Česko! A jak dál?“. Zapojí se do ní zástupci Univerzity Karlovy, Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství ČR, Evropského parlamentu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory, občanských i neziskových sdružení, zemědělci, studenti a především veřejnost.

Debatovat se bude především o těchto otázkách:

Jak přispívají vysoké školy, věda a výzkum k rozvoji zemědělství a vyšší kvalitě potravin?
Jaké problémy trápí české zemědělce?
Jak je na tom ČR s kvalitou potravin? Jak ji zlepšit?
Jaké proměny krajiny nás čekají a proč?

Termín:  čtvrtek, 11. dubna 2019

Místo:    Sál Mozart, Grandhotel Zvon, nám. Přemysla Otakara II. 90/28, České Budějovice

Čas:       17:30

Hlavní řečníci:

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, rektor Univerzity Karlovy
MUDr. Olga Sehnalová, MBA, poslankyně Evropského parlamentu
Ing. Jindřich Fialka, sekce zemědělství a potravinářství, Ministerstvo zemědělství ČR
RNDr. Radim Perlín, Ph.D., vedoucí výzkumného centra RURAL, Přírodovědecká fakulta UK
prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D., děkan Fakulty rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita
Ing. Václav Jungwirth, předseda Zemědělského družstva Brloh
Ing. Tomáš Skřivánek, MBA, moderátor diskuze a zástupce ředitele redakcí Deníku

AKREDITACE: V případě Vašeho zájmu o akci prosím o potvrzení Vaší účasti na e-mail: martina.souckova@ruk.cuni.cz do úterý 9. 4. 2019.

PROJEKT „ČESKO! A JAK DÁL?“

Jedná se o diskusní platformu Univerzity Karlovy, která má za cíl definovat zásadní celospolečenské problémy České republiky. Do debaty chce univerzita zapojit své špičkové vědce a odborníky, stejně tak osobnosti z řad odborné veřejnosti. Podstatou projektu jsou veřejné diskuse na jednotlivá témata napříč regiony ČR. Cílem je formulovat a iniciovat možná řešení a cestu, jak v jednotlivých problémech postupovat dál. Partnery projektu jsou kraje, města a regiony, mediálními partnery pak Deník a Česká televize.


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře