LIPNO NAD VLTAVOU: Zdejší lyžařský areál si oblíbili nejen rekreační, ale...

LIPNO NAD VLTAVOU: Zdejší lyžařský areál si oblíbili nejen rekreační, ale také profesionální sportovci

 

Bank, Samková, Kraus nebo třeba Petráček. Jména, která zná každý náš sportovní fanoušek, zároveň jde o osobnosti často velice úzce propojené s Lipnem nad Vltavou. Zdejší lyžařský areál si vedle desetitisíců rekreačních lyžařů, oblíbili i naši profesionální sportovci. Líbí se jim komplexnost služeb, okolní příroda, zdejší sjezdovka ale i pestrá nabídka pro trávení volného času a to jak v místě, tak v okolí.

Trenér fenomenální lyžařky Ester Ledecké Tomáš Bank se chystá na Lipno v nejbližších dnech:. „Profil zdejších svahů i lyžařský areál jako celek je přímo ideální ať již pro děti, tak i pro závody mladých závodníků či juniorů,“ uvádí Bank s tím, že pro zdejší lyžařskou školu má slova nejvyššího uznání. Sám říká, že i jako bývalý závodník si lyžování užije na kopcích, které nejsou tak prudké. „Lipno je v tomto ohledu optimální. Trať není tak fyzicky náročná, přitom je pestrá,“ doplňuje. „Služby, vstřícnost k dětem, pro ně připravené programy, zábava, školička, Stezka korunami stromů atd. To jsou věci , které jako rodič dokážu ocenit a Lipno tohle umí,“ uvádí Bank. „Potřebuji, aby se o mě uměl někdo postarat, v tom je Lipno jedinečné. V okolí je plno podnětů pro trávení volného času. Když zrovna nejsme na svahu můžeme si zajet kousek do nádherného historického Rožmberka nebo se nechat unést krásami vyšebrodským klášterem a když chci vidět Alpy, dojedu si na protejší kopec na Vítkův hrádek, odkud je vidím jako na dlani,” pochvaluje si region Lipenska Bank.

Nejlepší referencí na úroveň celého areálu je to, že si zde koupil apartmán jeho nejlepší kamarád. „Jezdí sem pravidelně lyžovat. Navíc si koupil pozemek nedaleko sjezdového areálu a chce tu postavit dům a usadit se zde,“ prozrazuje Bank. Slova chvály podle svých slov ve světě slyší i od těch největších lyžařských autorit celosvětového měřítka, naposledy si vyslechl superlativy od Hanse Puma, což je šéf úseku sjezdového lyžování při Rakouském lyžařském svazu. „Žije nedaleko za hranicemi v Sankt Oswaldu a pravidelně se vyjadřuje o lipenském areálu velice pochvalně a pozitivně,“ říká.

Tomáš Bank strávil na Lipně i jeden týden o letních prázdninách. „Nadchla mě komplexnost služeb, které tu jsou v nabídce. Využili jsme všechny sportovní možnosti, tratě, singltreky. Děti se vyblbly na kolečkových bruslích i v Království lesa. Dimenzi světového střediska dává regionu jezero. Já sám jsem poprvé jel na jachtě,“ uvádí.

Olympijská vítězka a mistryně světa Eva Samková se svým trenérem Janem Flejšarem jsou dokonce autory zdejší snowboardcrossové trati. „Myslím, že lipenský areál má skvělé majitele i provozovatele. Pochopili tu, kam směřuje budoucnost lyžování a snowboardování,“ uvedl Flejšar. „Při lyžování se chceme především bavit a tak jsme se shodli na tom, postavit nějakou bezpečnou a menší, rodinou trať, kde bude moct jezdit veřejnost, ale po menších úpravách i trénovat reprezentace,“ dodal.

Parametry tratě zvolili podle profilu místa. „Výhoda Lipna je , že není příliš prudké a místo, které by zůstalo jinak nevyužité, jsme dokázali dobře zúročit. Snowboardcrossovou trať jde zábavností přirovnat třeba k tobogánu. Rozdíl je v tom, že díky správnému pohybu těla, je možnost zrychlovat a zlepšovat se,“ vysvětlil Flejšar. Společně s Evou Samkovou tu v rámci projektu Rio Lipno otevřeli i pumptrackovou dráhu „Ale spolupráce rozhodně nekončí , jsme nadšeni místem a lidmi se kterými na Lipně spolupracujeme, snažíme se poradit ve věcech které nám jsou blízké . Lipno muže být jedním z odrazových můstků našeho sportu,“ doufá Flejšar. Na Lipno často jezdí i náš několikanásobný mistr světa ve skicrossu Tomáš Kraus. Citový vztah má k Lipnu i paralympijský vítěz z Ria Arnošt Petráček.

Udělal zde svá první tempa, naučil se plavat a dnes na Lipně pomáhá s tím, aby se sem handicapovaní sportovci nebáli přijet, třeba zalyžovat. „Zázemí pro handicapované sportovce je na Lipně na té nejvyšší úrovni,“ uzavírá Petráček, který má od narození vrozenou vadu horních i dolních končetin. „Je evidentní, že Lipensko je pro všechny. Každý si zde najde kousek pro sebe, ať už je to vrcholový sportovec nebo běžný turista. Lipno má skvělou infrastrukturu, ale je úplně jedno, jestli se člověk ubytuje ve Stožci, Rožmberku nebo na Lipně, protože vše je v dojezdových vzdálenostech a tak se tu návštěvník nikdy nenudí,” uzavřel Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turismu v území od Stožce po Rožmberk.

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře