KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – zámek a podzámčí / Foto: Vladimír SÝS

 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na březen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

3. – 10. března


 

Přehled tisku: odposlechy šéfa poslanců ANO Faltýnka, nedostatek českého medu a genové banky

V sobotním tisku se dočtete o tom, že deník Právo získal policejní odposlechy místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka v kauze zakázky na výběr mýtného. Podle nich Faltýnek ovlivňoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve prospěch firmy Kapsch. Regionální deník upozorňuje na nedostatek českého medu a Mf Dnes se věnuje genovým bankám. Víc v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 9. března: Oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno, od západu déšť nebo přeháňky, od 900 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, na jihovýchodě až 12 °C. Čerstvý západní 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s na horách až 30 m/s.

Neděle 10. března: Oblačno až zataženo, během dne postupně déšť nebo přeháňky, od 1100 m většinou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, na jihovýchodě až 10 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
09.03.2019 MUDr. Kuča Vimperk 1. máje 116 380428840
10.03.2019 MUDr. Kuča Vimperk 1. máje 116 380428840

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu ze dne 8. března

S okamžitou platností rušíme minulou výstrahu.
Tato výstraha rozšiřuje platnost předchozí výstrahy na pátek 8.3. o varování před větrem na sobotu 9.3.

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Olomoucký: (JE, SU,),  Moravskoslezský
od pátku 08.03.2019 11:30 do pátku 08.03.2019 18:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Pro celou ČR
od soboty 09.03.2019 09:00 do neděle 10.03.2019 00:00

Nad střední Evropou bude pokračovat čerstvé západní proudění.

Během pátku 8.3. bude opět zesilovat jihozápadní až západní vítr, zejména v severní polovině republiky, kde dosáhne v nárazech rychlosti až 20 m/s (70km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Večer a v noci na sobotu 9.3. vítr přechodně zeslábne. V sobotu 9.3. přes den opět vítr zesílí a na celém území ČR bude v nárazech dosahovat rychlosti 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h).


 

Nemocnice České Budějovice ruší od soboty 9. března zákaz návštěv

Vzhledem ke snížení výskytu chřipkového onemocnění v okrese České Budějovice ruší člen představenstva Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák, zákaz návštěv pacientů, a to od soboty 9. března. Nemocnice přesto apeluje na rodinné příslušníky pacientů, aby je v případě nemoci nenavštěvovali. „Mohli by ohrozit jejich zdravotní stav,“ upozorňuje mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. (tznem)


 

Přehled tisku: nová technika pro vnitro, řidiči ujíždějící od nehod a samoopravitelné materiály

V pátečním tisku se dočtete, že ministerstvo vnitra chce investovat do nové techniky. Informuje o tom deník E15. Řada řidičů v Česku ujíždí od nehody, všímá si Deník. A Hospodářské noviny se věnují samoopravitelným materiálům. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 8. března: Oblačno až polojasno, přechodně místy zataženo. Ojediněle, v severozápadní polovině Čech odpoledne a večer místy, přeháňky, od 1000 m, později od 700 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jižní Moravě až 14 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na severních horách až 25 m/s, bude večer slábnout.

Vítr se v nejbližších dnech neutiší. Dnes musíme počítat s čerstvým až silným větrem s nárazy od 50 do 70 km/h, na horách i kolem 90 km/h. Foukat bude od jihozápadu, tedy stejně jako v uplynulých dnech. V noci na zítřek sice vítr o něco zeslábne, ale zítra opět nabere na síle. Větrná bude také neděle. Vyloučit tak opět nelze pády stromů, výpadky elektřiny nebo menší škody na střechách domů. Tolik škod jako v pondělí, kdy byly nárazy o síle až 90 km/h hlášeny i z nižších poloh, by již vítr ale způsobit neměl.

Sobota 9. března: Oblačno až zataženo, zpočátku i polojasno, odpoledne od západu postupně déšť nebo přeháňky, na horách většinou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C. Čerstvý západní 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s na horách až 30 m/s.


 

Den zdraví v Nemocnici České Budějovice bude věnován glaukomu a ledvinám

Ve středu 13. března se v Nemocnici České Budějovice uskuteční tradiční Den zdraví. Tentokrát bude zaměřen na Světový týden glaukomu a Světový týden ledvin. Zájemce čekají preventivní vyšetření. „Od 10 do 14 hodin bude v terminálu nemocnice oční lékařka měřit nitrooční tlak. Přijít může kdokoliv bez předešlého objednání,“ upřesňuje Iva Nováková, manažer spokojenosti. Ve stejném čase zde bude poskytováno nefrologické poradenství, tzn. problematika onemocnění ledvin. Zájemci si mohou nechat změřit krevní tlak, tepovou frekvenci a index tělesné hmotnosti. Je třeba s sebou také přinést ranní moč. I v tomto případě není třeba se předem objednat. (tznem)


 

Přehled tisku: šestiproudé dálnice v Česku, odškodnění pro nájemníky bytů OKD nebo počty bankomatů

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že některé dálnice v Česku budou mít tři pruhy v každém směru. Ve špičce díky dalšímu pruhu pojme víc aut a pro řidiče bude jízda pohodlnější. Napsala to Mf Dnes. Nájemníci bývalých bytů OKD chtějí podle deníku Právo jednat se státem o odškodnění. Do oprav nemovitostí investovali vlastní peníze, ale nakonec byty nemohli odkoupit. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

10. zasedání Regionální stálé konference Jihočeského kraje

Výroční zpráva Regionální stálé konference pro území Jihočeského kraje (RSK JK) za rok 2018 a Zpráva o hodnocení plnění Regionálního akčního plánu Jihočeského kraje za rok 2018, aktuální informace ke kotlíkovým dotacím, výsledky práce Centra pro regionální rozvoj České republiky za rok 2018 a aktuální informace o programu IROP v roce 2019, informace z Pracovní skupiny pro venkov či informace z ministerstva pro místní rozvoj. To byla hlavní témata jednání RSK JK, které se uskutečnilo v úterý 5. března v sále zastupitelstva v budově krajského úřadu. Z vedení kraje se akce zúčastnili první náměstek hejtmanky Josef Knot a radní Antonín Krák.

Regionální stálá konference pro území Jihočeského kraje byla v Jihočeském kraji ustavena 12. prosince 2014 jako platforma určená ke koordinaci čerpání finančních prostředků z evropských fondů i národních zdrojů z regionální úrovně. Dále k dialogu o územních potřebách a prioritách jak v oblasti čerpání ESIF, tak mimo evropské fondy. RSK JK zasedá zpravidla dvakrát ročně (na jaře a na podzim) a v případě potřeby je iniciováno předsedou RSK JK korespondenční hlasování. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 7. března: Polojasno až oblačno, od západu odpoledne a večer přechodně až zataženo, v Čechách místy s deštěm nebo přeháňkami. Večer od západu ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na jihu Moravy až 21 °C, na západě Čech kolem 14 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na jihozápadní až západní a přechodně zesílí na čerstvý 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách 20 až 30 m/s. Večer bude vítr přechodně slábnout.

Do Česka dnes vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. V něm maxima vyšplhají až ke 20 °C. A nejvyšší teploty čekejme na jihu Moravy, kde by dvacetistupňová hranice mohla být i překročena. Takové teplo ale nevydrží dlouho, už po poledni nás od západu začne poměrně rychle přecházet studená fronta. Doprovodí ji čerstvý vítr, s nárazy mezi 50 a 70 km/s, na severních horách i přes 100 km/h. A místy se přidají přeháňky nebo občasný déšť, ale celkově budou srážky jen slabé. Čeká nás podobný průběh počasí jako v pondělí. Je nutné podotknout, že i vítr bude mít opět potenciál způsobit škody, zejména pády větví a stromů, případně lehčí poškození neupevněných předmětů. Tak silný vítr jako v pondělí se ovšem dnes neočekává a množství škod tak bude nižší (situace se změní ovšem v sobotu, kdy vítr ještě více nabere na síle). Za studenou frontou se sice ochladí, ale ne výrazně, i zítra teploty většinou přesáhnou 10 °C.

Pátek 8. března: Oblačno až polojasno, přechodně místy zataženo. Ojediněle, v severozápadní polovině Čech odpoledne a večer místy, přeháňky, od 1000 m, později od 700 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na jižní Moravě až 15 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na severních horách až 25 m/s, bude večer slábnout.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu vydaná ve středu 6. března

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Liberecký: (LB,)
Olomoucký: (JE, SU,)
Moravskoslezský
od středy 06.03.2019 22:00 do čtvrtka 07.03.2019 22:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha
Středočeský
Karlovarský
Plzeňský
Jihočeský
Pardubický
Královéhradecký
Liberecký: (CL, JN, SM,)
Ústecký
Vysočina
Jihomoravský
Zlínský
Olomoucký: (OL, PV, PR,)
od čtvrtka 07.03.2019 12:00 do čtvrtka 07.03.2019 22:00

Před studenou frontou, která bude během čtvrtku 7.3. od západu přecházet přes naše území, bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu.

Ve středu 6.3. bude zesilovat jižní vítr na Frýdlantsku, ve Slezsku a na hřebenech Jeseníků a Beskyd. Ve čtvrtek 7.3. odpoledne a večer při přechodu studené fronty od západu místy krátkodobě zesílí jižní až jihozápadní,
postupně západní vítr i na ostatním území. V nárazech bude vítr dosahovat rychlosti až 20 m/s (70 km/h), na hřebenech hor na severu kolem 30 m/s (110 km/h).


 

Badatel Luděk Němec představí v Horní Plané unikátní fotografie Šumavy z konce 19. století

Na vimperského fotografa Jana Kopeckého, který před 130 let nasnímal unikátní a dnes už zcela zapomenuté album fotografií Šumavy, zavzpomínají v Horní Plané. V pátek 29. března se v Kavárně U Tří koček uskuteční beseda, která dílo tohoto průkopníka představí.

Večerem bude provádět badatel Luděk Němec, který odkaz jednoho z prvních velkých fotografů jihozápadu Čech poodkryje. „K vidění bude několik desítek jedinečných fotografií ze staré Šumavy. Přijďte nahlédnout do minulosti oblasti, ve které žijete,“ vybízí ředitelka KIC Horní Planá Lucie Roubínová.

Beseda začne v 19 hodin a vstupné bude 40 korun. Akci organizuje Kulturní a informační centrum Horní Planá. (vv)


 

Přehled tisku: kůrovec v Praze, nároční hosté lázní a zájem o svěřenské fondy

Ve středečním tisku se dozvíte, že počet svěřenských fondů v Česku roste. Tématu se věnuje deník E15. Deník N informuje o protestech Moskvy proti tomu, že české úřady nevpustily do země jejího diplomata a Hospodářské noviny píšou o dotacích pro malé lékárny. Víc se dočtete v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Potravinářská inspekce zjistila pekingské zelí s nadlimitním obsahem pesticidu flonicamid

V rámci cílených kontrol cizorodých látek v sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhovující šarži potraviny „pekingské zelí“ v provozovně společnosti TEMPO, obchodní družstvo, Hlučínská 727, Bolatice 74723.

Jednalo se o čerstvé pekingské zelí ve volném prodeji z přepravky, země původu: Polsko, u které laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem flonicamid  v množství 0,096 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost flonicamidu na 0,03 mg/kg. Flonicamid je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům.

Z uvedených skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce. (tzszpi)


 

Výstava „100 let proměn hranic našich regionů“

Zveme Vás na výstavu s názvem „100 let proměn hranic našich regionů“, která je od 1. března 2019 k vidění ve vestibulu a chodbách centrální budovy krajského úřadu. Tato výstava byla uspořádána Ministerstvem vnitra ve spolupráci s Výzkumným centrem historické geografie v rámci oslav výročí 100 let od vzniku Československa s cílem představit veřejnosti historický i současný vývoj územně správního členění státu. Na výstavních panelech se tak můžete seznámit s průběhem změn regionálních hranic a používaného názvosloví, a to prostřednictvím historických i nově vytvořených map. Díky putovnímu charakteru již mohli výstavu od svého zahájení v říjnu 2018 v Praze vidět návštěvníci v Ústeckém, Moravskoslezském, Karlovarském a Plzeňském kraji. V Českých Budějovicích bude výstava k vidění do konce března, poté bude přemístěna do Zlínského kraje.

Více informací o výstavě naleznete na webové stránce https://www.mvcr.cz/clanek/100-let-promen-hranic-nasich-regionu.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 6. března: Polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Zpočátku slabý jihozápadní, postupně mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, později na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy 15 až 20 m/s, na severních horách 20 až 30 m/s.

Po přechodném ochlazení k nám dnes začíná opět proudit teplejší vzduch od jihozápadu, po přední straně tlakové níže nad Britskými ostrovy. Díky tomu dnešní teploty zase většinou vystoupí nad 10 °C, v nejteplejších místech může teplota dosáhnout až na 15 °C. Příliv teplého vzduchu vyvrcholí zítra, kdy se maxima dostanou až ke 20 °C. Po přechodném utišení větru v noci během dne vítr zase zesílí, hlavně na východě území, na Českomoravské vrchovině a na horách na severu. Odpoledne a večer tam jeho nárazy dosáhnou 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách to bude dokonce 25 až 30 m/s (90 až 110 km/h). A poměrně silný vítr čekejme zítra odpoledne a večer na většině území, a to v souvislosti se studenou frontou, která nás bude přecházet od západu.

Čtvrtek 7. března: Polojasno až oblačno, od západu odpoledne a večer přechodně oblačno až zataženo a místy s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na jihozápadní až západní a zesílí na čerstvý 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s. Později večer bude vítr slábnout.


 

Nemocnice Jindřichův Hradec a Nemocnice Strakonice ruší zákaz návštěv pacientů

Předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec Miroslav Janovský odvolává od středy 6. března zákaz návštěv pacientů. Tímto dnem budou návštěvy pacientů v jindřichohradeckém zdravotnickém zařízení opět povoleny. O dva dny později, tedy v pátek 8. března, otevře brány pro návštěvy také Nemocnice Strakonice. „Nemocnost na Strakonicku opět klesla. Chřipková epidemie je s největší pravděpodobností u konce,“ říká předseda představenstva Nemocnice Strakonice, a.s. Tomáš Fiala a dodává, aby nemocní lidé i přesto své blízké v nemocnici nenavštěvovali. (tzjčnem)


 

Přehled tisku: potomci obyvatel Velkomoravské říše, mozaika podle Picassa v Transgasu a nástup pylové sezony

V úterním tisku se dočtete o tom, že by dluhy dětí podle nového návrhu měli platit rodiče. Tématu se věnuje deník E15. Mf Dnes píše o unikátním výzkumu DNA, který odhalil, že na Slovácku stále žijí potomci lidí z Velkomoravské říše a Právo upozorňuje na dřívější příchod pylové sezony. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 5. března: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, na většině území přeháňky, od 700 m sněhové. Odpoledne a večer od západu přechodně až zataženo a srážky četnější, v polohách nad 600 m sněhové. Ojediněle možnost bouřky. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, na jižní Moravě až 12 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s bude odpoledne slábnout.

Za studenou frontou k nám dnes od západu proudí poněkud chladnější a vlhký vzduch. A v něm se bude tvořit hodně oblačnosti. Na většině území se během dne taky přidají přeháňky, které budou zhruba od 700 metrů smíšené nebo sněhové. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Odpoledne a večer potom zřejmě dorazí i rozsáhlejší pásmo oblačnosti s deštěm, sněžit pak může přechodně už v polohách nad 500 metrů. Bude chladněji než včera, maxima – vyjma jižní Moravy – zůstanou pod hranicí 10 °C. Pocitovou teplotu navíc o 5 až 8 °C sníží čerstvý západní vítr, který sice už nebude tak silný jako včera, v nárazech ale bude ještě občas dosahovat 15 až 20 m/s. Odpoledne pak čekejme pozvolné slábnutí větru.

Středa 6. března: Polojasno až oblačno, na severozápadě a severu přechodně až zataženo. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Zpočátku slabý jihozápadní, postupně mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, později na Českomoravské vrchovině s nárazy kolem 15 m/s, na severních horách kolem 20 m/s.


 

Přehled tisku: do Česka se vrací nakažlivé nemoci, do politiky zase Ivan Langer

Manažer a někdejší politik Ivan Langer možná nastoupí do vedení olomoucké ODS. Píší o tom Lidové noviny. Tématem pondělního vydání Mf Dnes je návrat nakažlivých nemocí do Česka. Deník E15 se věnuje tomu, že Praha shání finance na velké stavby. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 4. března: Polojasno až oblačno, od západu odpoledne až zataženo a ojediněle, na severu a severozápadě místy, přeháňky, večer nad 1000 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, na severozápadě kolem 13 °C. Mírný, postupně čerstvý až silný jihozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 20 až 30 m/s, zejména v severozápadní polovině Čech.

Úterý 5. března: Oblačno až zataženo, místy přeháňky, od 700 m sněhové. Ojediněle možnost bouřky. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, na jihovýchodě až 11 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu vydaná: neděle 03.03.2019 10:30 (09:30 UTC)

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha
Středočeský
Karlovarský
Plzeňský
Jihočeský
Liberecký
Ústecký
od pondělí 04.03.2019 10:00 do úterý 05.03.2019 14:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Pardubický
Královéhradecký
Vysočina
Jihomoravský
Olomoucký
Moravskoslezský
od pondělí 04.03.2019 14:00 do úterý 05.03.2019 14:00

V čerstvém západním proudění přejde v pondělí během dne přes naše území k
východu studená fronta.

V pondělí 4. 3. začne vát čerstvý jihozápadní až západní vítr. Od
pondělního dopoledne do úterního odpoledne se budou místy vyskytovat nárazy
větru 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). Nejsilnější nárazy větru až 25 m/s (90
km/h) se vyskytnou zejména v západní polovině Čech při přechodu fronty v
pondělí kolem poledne. V úterý 5. 3. odpoledne bude vítr slábnout.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

VÁŽENÍ KLIENTI REGISTRU VOZIDEL MĚSTSKÉHO ÚŘADU VIMPERK,

jak jste jistě zaznamenali, v červnu 2017 došlo k rozvolnění místní příslušnosti obcí s rozšířenou působností (tj. evidenční úkon již není vázán na trvalý pobyt) k vyřízení Vašich žádostí spojených s přihlášením, změnou či dalšími evidenčními úkony, týkajících se provozu vozidel na pozemních komunikacích. Na základě této skutečnosti zaznamenal registr vozidel našeho úřadu zvýšený zájem žadatelů i z okolních obcí, které nepřísluší do našeho správního obvodu, a to zhruba o 25%. Z tohoto důvodu Vás chceme informovat o tom, že se v návaznosti na tuto skutečnost mohou prodloužit čekací doby na vyřízení podaných žádostí. Chceme Vás proto touto cestou požádat o trpělivost při vyřizování Vašich žádostí.   (Městský úřad Vimperk)


 

Na chřipku letos v Jihočeském kraji zemřel už desátý člověk

Sobota 2. března: Tento týden na následky chřipky zemřel starší muž. Jde o desátou letošní oběť chřipkové epidemie v regionu. Momentálně v Jihočeském kraji připadá 1522 případů na 100 tisíc obyvatel. CELÝ ČLÁNEK


 

Otáčivé hlediště má podle komise ministra kultury zůstat v zámecké zahradě

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mělo zůstat uvnitř zámecké barokní zahrady. Dohodla se na tom komise ustanovená ministrem kultury Antonínem Staňkem z ČSSD. Zasedli v ní zástupci státu, Jihočeského kraje i památkářů.  CELÝ ČLÁNEK


 

Soutěžte se Záchranáčkem o nejhezčí obrázek hasičské techniky budoucnosti

MV–generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlašuje již tradičně v souvislosti s Evropským dnem tísňové linky 112 soutěž v rámci preventivně výchovného projektu s názvem „Dávají za nás ruku do ohně“. Letos na téma: Hasičská technika budoucnosti.

V předchozích letech jste se při našich soutěžích stali např. básníky, spisovateli, vypravěči vtipů nebo tvůrci komiksů. Letos se stanete vizionáři, jako byl například slavný Leonardo da Vinci. Navrhněte a namalujte nám, jak si představujete techniku, kterou budou hasiči používat za 100 let. Obrázek můžete doplnit i popisem toho, jak by měla technika fungovat a v čem hasičům usnadní práci.

Soutěží se v pěti věkových kategoriích a speciální kategorie je připravena pro profesionální a dobrovolné hasiče. Maskotem projektu Dávají za nás ruku do ohně i ostatních vzdělávacích projektů pro děti a mládež je dráček Záchranáček. Ten si klade za cíl připomínat zásady požární prevence, seznamovat s principy ochrany obyvatelstva a informovat o všech důležitých činnostech, které hasiči vykonávají.

Své příspěvky můžete zasílat nejlépe elektronicky na e-mailovou adresu: michaela.farnikova@grh.izscr.cz, (předmět e-mailu: Dávají za nás ruku do ohně),  nebo na adresu MV-GŘ HZS ČR, Kloknerova 26, Poštovní přihrádka 69, 148 01 Praha 414.  Uzávěrka soutěže: 31. července 2019. Slavnostní vyhodnocení a ocenění vítězů: září 2019. Leták, přihláška a podrobné informace k soutěži jsou na webu Hasičského záchranného sboru ČR. (vm)


 

Město Horní Planá pro své občany v rámci zkvalitnění systému nakládání s odpady ve městě rozšířilo původní sběrný dvůr včetně vybudovaných zpevněných ploch a nového vybavení

Záměrem tohoto rozšíření bylo zajistit dostatečné kapacity pro veškeré vytříděné odpady od občanů města. „Odpadu je stále více a pro životní prostředí je velice důležité umožnit bezproblémové odkládání veškerého odpadu našim občanům. Separováním zmenšujeme množství odpadu ukládaného na skládky,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka a dodává: „Vybudování sběrného dvora ve městě Horní Planá významně přispěje k rozvoji obce; jeho provoz podpoří stabilizaci spotřeby surovin a uzavření cyklů materiální výroby a spotřeby materiálu v regionu a bude základem pro rozvoj moderního odpadového hospodářství ve městě.“ Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí (řídící orgán Ministerstvo životního prostředí, zprostředkující subjekt Státní fond životního prostředí ČR). Celkové způsobilé výdaje: 8 434 275,45 Kč. Dotace EU: 7 169 134,12 Kč. Příspěvek příjemce podpory: 1 265 141,33 Kč. (vv)


 

SVS v Praze odhalila černou bourárnu hovězího masa

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR a Celní správou ČR objevili provozování nelegální bourárny hovězího masa na pražském Bohdalci. Na místě bylo zajištěno téměř 1200 kg hovězího masa bez dokladů o původu a bez značení. Vzhledem k tomu že pro provoz bourárny masa neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, veterinární inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku. Inspektoři SVS dále zakázali užívání kontrolovaných prostor k činnostem porcování masa s následným uváděním na trh. Při kontrole byl zajištěn navíc také jeden přepravce s masem připraveným k odvozu. Provozovateli porcovny a přepravci hrozí za porušení požadavků na bezpečnost potravin uváděných na trh sankce až do výše 50 milionů Kč. (tzsvs)


 

Potravinářská inspekce zjistila dvě šarže oplatků nebezpečných pro alergiky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila dvěma maloobchodním provozovatelům, aby neprodlené stáhli z prodeje dvě šarže cukrovinek polské výroby, u kterých zjistila značné překročení obsahu alergenní složky oproti deklaraci na obalu.

Jednalo se o potravinu Wafelki jogurtowe o smaku truskawkowym, hmotnost 180 g, minimální trvanlivost do 23. 11. 2019, výrobce: Zakłady Przemysłu cukierniczego „SKAWA“ S.A., ul. Dr. Putka 1, 34-100 Wadowice. Výrobce na obalu uvedl, že potravina „Může obsahovat arašídy a ořechy“, ovšem laboratorní analýza prokázala přítomnost arašídů v množství 754 mg/kg. Naměřené množství alergenu je tak třicetinásobně vyšší, než stopové a spotřebiteli tím byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny. Inspektoři potravinu odebrali na provozovně Můj obchod s.r.o., Smetanova 21, Hrochův Týnec.

Ve druhém případě šlo o potravinu Černobíla mléčno-kakaová pochoutka, hmotnost 80 g, datum minimální trvanlivosti do 19. 10. 2019, výrobce: Chocomoco Kinga Rzepecka, Rynek Zygmunta Starego 21, 05-480 Karczew, Polsko. Etiketa spotřebitele informovala, že potravina “Může obsahovat stopy arašídů, jiných ořechů a gluténu”, ale laboratorní výsledky prokázaly obsah arašídů v množství 386 mg/kg. Naměřené množství alergenu je tak patnáctinásobně vyšší, než stopové a spotřebiteli tím byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny. Vzorek inspekce odebrala v provozovně VERNER  POTRAVINY s.r.o., Husovo náměstí 36, 552 03 Česká Skalice.

Uvedené potraviny mohou představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy a inspekce proto kontrolovaným osobám nařídila neprodleně stáhnout předmětné šarže z trhu. S kontrolovanými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. (tzszpi)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře