LIPNO NAD VLTAVOU: Ve městech je jarní počasí, na horách zima. Na...

LIPNO NAD VLTAVOU: Ve městech je jarní počasí, na horách zima. Na Lipně se proto stále skvěle lyžuje

 

Zatímco ve městech a nižších polohách zavládlo jaro a po sněhu není ani památky, na horách stále panují výborné lyžařské podmínky. Výjimkou není ani Skiareál Lipno. Na tamních sjezdovkách leží kolem metru sněhu a bruslaři vyrážejí na zamrzlé jezero.

„Užíváme si parádní lyžovačku. V provozu je celý areál a i přesto, že je přes den spíše jarní počasí, noční mrazy drží sníh v perfektní kondici,“ pochvaluje si aktuální podmínky tiskový mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek. Lyžaři na Lipně zažívají jednu z nejlepších zimních sezon za poslední dekádu. Také letošní novinky na svahu se těší nebývalé oblibě. „Množství sněhu, které na Lipně letos napadlo, jsme dlouho nezažili. Pomohlo to také s přípravou skicrossové trati, kterou jsme pro letošek rozšířili na dvě paralelní dráhy a přidali jsme do ní průjezdný tunel. Lyžaři jí milují,“ říká Vojen Smíšek.

Hojně navštěvovaný je také lipenský snowpark. Ten nabízí překážky pro začátečníky, ale vyžití si v něm najdou i pokročilí borci. Pro všechny, kteří mají duši závodníka, je ve Skiareálu Lipno postavena měřená slalomová trať. „Ve slalomu jsou profesionální brány i časomíra, a tak si můžete neustále zlepšovat časy. Stavíme jí tak, aby jí zvládli i amatéři včetně dětí,“ uvádí Smíšek.

Pro milovníky klasického lyžování jsou v okolí Lipna upraveny běžecké tratě. Celkem 14,5 km stop pro klasiku i bruslení a vyrazit se dá také na zamrzlé jezero. „Je to až překvapivé, ale led na jezeře stále drží. Doporučuji jít brzy ráno, dokud je povrch pevný po nočních mrazech,“ radí Vojen Smíšek. Bruslaři mohou využít 4 km okruh v Lipně nad Vltavou, o který se místní dobrovolníci dobře starají. Led má tloušťku kolem 25 cm, ale je důležité pamatovat, že bruslení je na vlastní nebezpečí a dbát na základní bezpečnostní pravidla.

Alpy na Stezce korunami stromů

Velkou podívanou nabízí v posledních dnech také oblíbená Stezka korunami stromů. Jasné počasí a čistý zimní vzduch totiž otevřeli výhledy až za hranice republiky. Jasně viditelné jsou teď vrcholky rakouských Alp vzdálené 200 km. „Výhled na Alpy je fenoménem Stezky korunami stromů. V těchto dnech tu pozorujeme Alpy skoro každý den a musím říct, že se to neokouká,“ libuje si Vojen Smíšek.

Návštěvníci, kteří vyráží na Stezku korunami stromů mohou využít kartu hosta Lipno.card. S tou získají zpáteční jízdenku Stezkabusem z centrálního parkoviště až ke Stezce zcela zdarma a navíc k rodinnému vstupnému dárek pro děti. Karta přináší celou řadu dalších výhod a k dostání je jako bonus k ubytování, nebo na Infocentru Lipno za 149 Kč.

Text a foto: (vs)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře