POČASÍ A PRANOSTIKY: Masopust, Matěj…

POČASÍ A PRANOSTIKY: Masopust, Matěj…

 

Pranostiky a různá rčení nás po 7. únoru upozorňují spíše na mráz než na novou sněhovou nadílku. Je to tzv. pozdní zima se svým mrazivým počasím. Můžeme to potvrdit i dosud nepřekonaným rekordem nejnižší teploty, která byla 11. 2. 1929 naměřena v Litvínovicích u Českých Budějovic.

📜 V krátkosti tento rekord popíšeme: profesor fyziky na místním gymnáziu, Jaroslav Maňák si na svém letním bytě ve Stechrově mlýně postavil meteorologickou stanici. Byla ve vzdálenosti 28 m od mlýna a 5 m od náhonu. Na Sixově teploměru toho rána naměřil rekordní teplotu -42,2 st. Teploměr byl předán ke kontrole tehdejšímu Státnímu ústavu meteorologickému, který rekord uznal a dodnes zůstává platným minimem naměřeným na našem území. V pondělí 11. 2. byla na stránkách ČHMÚ vydána tisková zpráva, která popisuje vliv nízkých teplot na zvěř, vegetaci a obyvatelstvo (www.chmi.cz).

 Můžeme si tento čas demonstrovat na pranostikách: 10. 2. „O svaté Školastice navleč si rukavice.“, 13. 2. „O svatém Řehoři mrazy přituhnou a vše moří.“, 14. 2. „Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýna.“

 Pak začíná být, alespoň pranostikově, výhled malinko lepší. 16. 2. „O svaté Juliáně schovej sáně.“, 18.2. „O svatém Šimoně schází sníh ze stráně.“ Tímto se překleneme k masopustním pranostikám. Období masopustu se počítá od Tří králů 6. ledna do popeleční středy. Což je pohyblivé datum. Tento rok je to období od 6. 1. do 6. 3., ale např. v roce 2022 to bude od 6. 1. do 17.2. Kniha pranostik od Munzara uvádí období do 20. 2. My toho využijeme a navážeme od 20. 2. k svátku Matěje 24. 2., abychom zmapovali konec února.

 Výčtem: „Masopust na slunci – pomlázka u kamen. Svítí-li slunce na bláznivé masopustní dni, bude pěkná pšenice a žito. Krátký masopust – dlouhá zima. Konec masopustu jasný – len krásný.” Pestrost v pranostikách nám moc nenapovídá, zdali bude následující počasí přívětivé či mrzuté.

 Vše tedy zakončíme Matějem. „Najde-li Matěj led, seká ho hned; nenajde-li led, dělá ho hned. Svatý Matěj láme vždy led; není-li ho, zamrzne hned. Svatý Matěj boří mosty, nebo staví. Na svatého Matěje každá myší díra se zavěje. Matěja – k vesnu náděja.“

 Konec února a poslední fáze zimy. Ovšem ne vždy zimy ustupující. V pranostikách cítíme, že ze zkušenosti se může objevit tuhé období, ovšem velkým přáním je příchod tepla. „Je-li na svatého Matěje mráz malý, je jich po něm 40 malých; je-li velký, jest 40 velkých, není-li mráz žádný, je jich po něm bezpočtu.“ Po Matěji je nutné počítat s chladným obdobím. Potvrzují to i klementinské údaje, kdy se mrazíky objevují na konci zmiňovaných 40 dnů okolo 1. dubna. „Je-li na svatého Romana jasno, bude hojná úroda.“ Takto je zakončen únor.
🔎My už můžeme jen pozorovat a porovnávat, co nám příroda a počasí přinese.

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto: pixabay

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře