KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – ulička Zlatá stezka / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na únor – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ÚNOR A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

17. – 23. února


 

Přehled tisku: kojenecké ústavy, závislost na alkoholu a lécích u seniorů nebo sběr bioodpadu

V českém tisku se v sobotu dočtete, že kojenecké ústavy u nás hned tak neskončí. Podle náměstka ministra zdravotnictví existuje část dětí, které takové zařízení potřebují. Píše to regionální Deník. Podle Práva je závislost na alkoholu a lécích skrytý, ale obrovský problém českých seniorů. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 23. února: Jasno až polojasno, na severovýchodě i oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, na severovýchodě kolem -2 °C, na západě až 4 °C. V Čechách slabý proměnlivý, na Moravě a ve Slezsku mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle 24. února: Skoro jasno až polojasno, na severovýchodě a východě až oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C, v západní polovině Čech až 8 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.


 

V Jihočeském kraji zemřeli po chřipce další tři lidé

V Jihočeském kraji v tomto týdnu zemřeli na následky chřipky tři lidé. Chřipková epidemie si tak v regionu letos vyžádala už devět obětí. Počet pacientů s chřipkovými onemocněními v Jihočeském kraji za poslední týden nepatrně vzrostl. Nyní připadá 1550 nemocných na 100.000 lidí, což je o 1,2 procenta více než před týdnem. V kraji tak pokračuje chřipková epidemie.  CELÝ ČLÁNEK


 

V České republice stále přetrvává plošná chřipková epidemie

Pátek 22. února: V osmém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 452 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje pokles o 13,8 %.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Pokles nemocnosti je evidován ve všech věkových skupinách. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského.

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Plošnou epidemii chřipky hlásí i nadále většina evropských států včetně našich sousedů, a to jak Německo, Rakousko, tak i Polsko. Převažuje stále virus typu chřipky A (A/H1N1), ale v některých zemích dominuje virus A/H3N2: v Belgii, Bosně, Francii, Finsku, Izraeli, Maltě a Lucembursku.  (tzmz)


 

Zubní pohotovost o víkendu
23.03.2019 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979
24.03.201 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy obsahující nepovolené farmakologicky účinné látky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na tuzemském trhu doplněk stravy s nepovolenými a na obalu nedeklarovanými farmakologicky účinnými látkami sildenafil a thiosildenafil. Jde o látky, které se využívají zejména v léčivech na podporu mužské erekce. Nevědomé požití těchto látek může způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem.

Jedná se o výrobek: POWERtabs – 100% natural, doplněk stravy, v balení 20 tablet, označení šarže: exp: 12/2018, výrobce: Herb Supply Logistics, Jana Cakstes bl. 9.12 Jelgava LV-3001, země původu: Lotyšsko. V uvedené šarži laboratorní rozbor potvrdil přítomnost sildenafilu v množství 0,318 mg/1 kapsle a přítomnost thiosildenafilu v množství 57,2 mg/1 kapsle. Potravina obsahující farmakologicky účinné (léčivé) látky v tomto množství je pak považována za nebezpečnou.

Inspektoři SZPI závadnou šarži zjistili u prodejce František Knoflíček, Lužická 46/1, 50003 Hradec Králové. S kontrolovanou Inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži doplňku stravy doma, aby jej nekonzumovali.

Text a foto: Potraviny na pranýři


 

Přehled tisku: doručení dopisů poštou jednou týdně, žaloba na Airbnb s podporou města i aktivní šmejdi

Policie na severu Čech opět upozorňuje před takzvanými šmejdy. Neznámí volající se tam opakovaně snaží vymámit ze starších lidí peníze, píše regionální Deník. Deník N zase upozorňuje na dlouhodobou problematiku krátkodobých pronájmů například prostřednictvím aplikace Airbnb. O čem dalším píše páteční tisk, se dozvíte v přehledu tisku, který pro vás připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

DDM Prachatice připravuje na březen Dny ochrany přírody

Do příprav tradiční akce „Dny ochrany přírody“ v měsíci březnu se tentokrát zapojilo hned několik organizací, které společně připravují celou řadu zajímavých aktivit. Formou besed, přednášek, výletů a vzdělávacích aktivit připomenou problematiku ochrany životního prostředí v našem městě. Téma letošního roku je „Voda v přírodě a kolem nás“.

„Můžeme se těšit na badatelské a poznávací aktivity v CEV Dřípatka a Prachatickém muzeu. V DDM chystáme besedy a exkurze. Dále podnikneme výlety do okolí Prachatic, během nichž budeme hledat studánky, a vyrazíme do Vodňan, kde jsme zváni na prohlídku rybářské školy a jejích unikátních akvárií. Zajímavou akcí bude jistě tzv. běh pro Haiti. Na vlastní kůži si vyzkoušíme, jaké to je ujít delší trasu s barelem vody přesně tak, jak to denně dělají děti právě na Haiti nebo třeba v Africe“, řekl Jiří Machart, ředitel DDM Prachatice

Na projektu se podílejí Město Prachatice prostřednictvím odboru životního prostředí, CEV Dřípatka, DDM Prachatice, Sdružení Dřípatka a Prachatické muzeum. Podporu akci poskytují Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství, ČVUT Praha, Národní zemědělské muzeum.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách DDM Prachatice

(tzjč)


 

Rekordní úspěch Gymnázia Jírovcova v překladatelské soutěži Juvenes Translatores

Studentka Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích Markéta Sahanová je nejlepší středoškolskou překladatelkou v České republice. Její práci vybrala Evropská komise jako nejpřesnější, nejelegantnější a nejkreativnější. Studentka gymnázia bezchybně přeložila během přísně vymezeného času text plný překladatelských chytáků. To vše v každoroční středoškolské soutěži pro mladé překladatele Juvenes Translatores, kde své dovednosti předvedlo 3 252 soutěžících ze 751 škol z celé Evropy.

Úspěch Markéty Sahanové těší nejen pedagogy Gymnázia Jírovcova, ale i zřizovatele školy – tedy Jihočeský kraj. Úspěch je o to větší, že se Jírovcovka stala vítězem soutěže již potřetí! To se ještě žádné škole z České republiky, ani z Evropské unie nikdy nepodařilo. Gratulaci jménem Evropské komise předala Markétě v budově školy vedoucí střediska Europe Direct České Budějovice Denisa Hocke.

Cílem soutěže Juvenes Translatores je podpořit výuku jazyků ve školách a dát mladým lidem šanci si vyzkoušet, jaké je to být překladatelem. Soutěž je určena 17letým studentům středních škol a probíhá současně ve všech vybraných školách po celé EU. Vítězný překladatel z každé z 28 členských zemí EU si pojede pro svou cenu do Bruselu, kde se setká s profesionálními překladateli z Evropské komise.

Více se dozvíte v reportáži České televize. Kompletní info o soutěži naleznete ZDE

(tzjč)


 

Předpověď počasí

Pátek 22. února: Oblačno až zataženo, zpočátku na většině území občasný déšť nebo přeháňky, během dne postupně od severovýchodu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nad 900 m, od severovýchodu postupně i v nižších polohách, sněžení nebo srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, na severovýchodě kolem 3 °C a během dne od severovýchodu ochlazování. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, ve východní polovině Česka vítr čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, později večer bude slábnout.

Ze severovýchodu Evropy k nám dnes pronikne chladný vzduch. Nejvyšší teploty tak dnes naměříme paradoxně ráno, kdy bude většinou kolem 6 °C. Během dne se potom bude ochlazovat. Odpolední maxima se na severovýchodě území očekávají kolem 2 °C, na jihozápadě budou kolem 6 °C. Nejvíce se příliv chladného vzduchu projeví v noci na zítřek, kdy teploty klesnou na -4 °C až -8 °C, na severovýchodě se v údolích při utišení větru dostanou i lehce pod -10 °C. Během sobotního dne teploty zůstanou na řadě míst kolem bodu mrazu. Ochlazení bude jen přechodné. V příštím týdnu teploty opět překročí 10 °C.

Sobota 23. února: Jasno až polojasno, na severovýchodě i oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, na severovýchodě kolem -2 °C, na západě až 4 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.


 

STRAKONICE – Omezení návštěv v domovech pro seniory

Od středy tohoto týdne, tzn. od 20. 2. 2019 jsou omezeny návštěvy v Domovech pro seniory v Rybniční a Lidické ulici. „K tomuto kroku jsme přistoupili z důvodu zvýšeného výskytu respiračních onemocnění ve strakonickém regionu. Proto žádáme touto cestou rodinné příslušníky a známé našich uživatelů, kteří pociťují příznaky nachlazení či chřipky, aby svou návštěvu odložili a nevystavovali tak své blízké dalšímu riziku šíření onemocnění.“ Uvedla Dagmar Prokopiusová, ředitelka Městského ústavu sociálních služeb Strakonice. (fb)  


 

Přehled tisku: nový ‚mozek‘ policie, dražší metro D a konkurence České pošty

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že metro D bude dražší, než se původně očekávalo. Informuje o tom deník E15. Policejní prezident chce podle Mf Dnes zřídit takzvaný mozek policie. A Česká pošta bude mít od jara silného konkurenta, píšou Hospodářské noviny. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zeman jednal s Brabcem a senátory o kůrovci a NP Šumava

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne jednal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) a senátory Tomášem Jirsou (ODS), Ladislavem Faktorem (nezávislý), Karlem Kratochvílem (ČSSD) a Jaroslavem Větrovským (za ANO) o kůrovcové krizi a zonách v Národním parku Šumava. O schůzce informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Brabec Zemana obeznámil s aktuálním vývojem kůrovcové kalamity v České republice, se senátory řešil jejich výtky k navrhované zonaci parku. Slíbil, že se po dohodě s obcemi na vymezení zón s účastníky dnešní schůzky znova sejde. CELÝ ČLÁNEK


 

Začátkem týdne se nad společnými tématy setkali radní kraje i města České Budějovice

Dálniční obchvat Českých Budějovic, Zanádražní komunikace, budoucnost Jihočeského letiště v Plané či otáčivého hlediště divadla v Českém Krumlově. Taková byla jen některá z témat společného setkání členů Rady Jihočeského kraje a Rady města České Budějovice, jež se uskutečnilo v pondělí 18. února. Hovořilo se však také o majetkových záležitostech nebo o nutnosti vybudování zařízení pro energetické využívání odpadu (spalovny). Nejdůležitějším tématem jednání bylo dle hejtmanky Ivany Stráské řešení problematiky dálnice D3 a navazujících staveb. „Je důležité zajistit, aby byly dopravní stavby, které budou na dálnici navazovat, připraveny včas,“ uvedla hejtmanka s tím, že radám města a kraje byl předložen harmonogram prací, který jasně ukázal, v jakých krocích budou jednotlivé stavby realizovány. Během společného setkání navíc hejtmanka informovala radu města o své schůzce s ministrem ministra kultury Antonínem Staňkem, který podporuje zachování otáčivého hlediště v Českém Krumlově ve stávající podobě.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 21. února: Oblačno až zataženo, zpočátku na jihu a jihozápadě místy polojasno. Odpoledne od na severu a severovýchodě Česka místy občasný déšť. Později večer postupně srážky na většině území. Nad 1100 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Zhruba po týdnu se dnes dočkáme významnějších srážek. Odpoledne a večer nás začne ovlivňovat okludující frontální systém, který přinese srážky nejprve na sever a severovýchod Česka, večer a v první polovině noci je pak čekejme na většině území. Sněžit bude zatím jen na horách, zhruba od nadmořských výšek kolem 1100 metrů. Občasný déšť nebo přeháňky se budou vyskytovat na většině území i zítra v první polovině dne, a protože se od severovýchodu bude ochlazovat, hranice sněžení bude klesat. Na severovýchodě se kolem poledne objeví vločky i v nížinách. Jenže současně kolem poledne začnou srážky od severovýchodu ustávat. A kolik vody a sněhu spadne? Do zítřejšího odpoledne čekejme nejvydatnější srážky na horách na severu a severovýchodě (od Jizerských hor po Beskydy), kde spadne až kolem 15 milimetrů vody, jinde to bude jen pár milimetrů, nejméně na jihu Moravy. Pokud jde o nový sníh, toho dostanou nejvíc Jeseníky a Beskydy, až 10 cm. V nižších polohách na severovýchodě bude sníh na zemi většinou tát.

Pátek 22. února: Oblačno až zataženo, zpočátku na většině území občasný déšť nebo přeháňky, během dopoledne postupně jen místy přeháňky. Nad 1000 m, od severovýchodu postupně nad 500 m a na severovýchodě ve všech polohách sněžení nebo srážky smíšené. Odpoledne a večer od severovýchodu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, na severovýchodě kolem 4 °C a během dne od severovýchodu ochlazování. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, ve východní polovině Česka vítr čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, později večer bude slábnout.


 

V loňském roce ošetřili záchranáři Zdravotnických záchranných služeb (ZZS) 1 000 791 pacientů, což je téměř každý desátý občan ČR včetně novorozenců, kojenců a batolat

Srovnáme-li počty výjezdů a pacientů s minulými roky, musíme bohužel konstatovat, že i v loňském roce došlo k dalšímu mírnému nárůstu ve všech kategoriích. Potěšit nás může snad jen pokles počtu pacientů s akutním koronárním syndromem či nižší počet výjezdů k dopravním nehodám. Stejně jako v minulých letech ale snadno spočítáme, že každou minutu vyjíždí v ČR dvě sanitní vozidla ZZS k případu, což určitě nelze považovat za ideální a jistě to vypovídá o tom, že tato služba je nadužívána, supluje nedostatečnou dostupnost primární péče v řadě regionů ČR a samotnými občany je bohužel vnímána jako kdykoli dostupná bezplatná zdravotní služba umožňující rychlý přístup do jakéhokoli zdravotnického zařízení. Zdravotnické záchranné služby nepřestávají rozšiřovat trvale síť výjezdových základen a počet posádek v jednotlivých krajích, což znamená, že i nadále dochází ke zkracování dojezdových časů a zlepšování dostupnosti Zdravotnické záchranné služby ve všech krajích ČR. (tjzzs)


 

Přehled tisku: policejní auto jako zátaras, vlastnická struktura firem nebo očkování zdravotníků

Ve středečním českém tisku se dočtete, že státní zástupci žádají jasná pravidla, kdy a jak je možné použít policejní auto jako zátarasu před ujíždějícím řidičem. Píše to deník Právo. Vlastnickou strukturu v rejstříku firem podle Hospodářských novin odhalila zatím jen čtvrtina podniků. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Senátor Kratochvíle vyzývá prezidenta k boji za záchranu Šumavy

Senátor volebního obvodu, do kterého spadá i část Národního parku Šumava Karel Kratochvíle je jedním ze signatářů výzvy adresované prezidentu České republiky Miloši Zemanovi k jeho aktivní účasti ve sporu o záchranu šumavské přírody. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 20. února: Většinou oblačno, jen přechodně místy polojasno. Na horách na severu ojediněle slabé přeháňky, nad 900 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, na jihu Moravy až 11 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Včera nás přešla studená fronta, která ukončila převážně slunečné počasí s vysokými odpoledními maximy. Dnešní ochlazení je pouze slabé, maxima se budou pohybovat kolem devíti stupňů Celsia. Zítřejší teploty budou podobné těm dnešním. Výraznější ochlazení ale čekejme v souvislosti s další studenou frontou, která nás přejde v pátek od severu. Za ní do Česka přechodně pronikne studený vzduch od severovýchodu, a díky tomu bude sobota nejchladnějším dnem týdne s maximy kolem 5 °C, na severovýchodě kolem 2 °C. Vyjma severovýchodu a východu Česka ale i tak teploty zůstanou slabě nadprůměrné. 

Čtvrtek 21. února: Oblačno až zataženo, zpočátku na jihu místy polojasno. Od severozápadu místy občasný déšť nebo přeháňky, hlavně v severovýchodní polovině území. Nad 1100 m, na severovýchodě zpočátku nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Umělý sníh zhoršuje sucho. Skiareály oponují, voda se prý po sezoně vrací do přírody

Čerpání vody z krajiny pro umělé zasněžování sjezdovek se může podle vědců podílet na vzniku sucha. Pokud totiž provozovatelé lyžarských areálů berou vodu z místního toku, může v něm docházet k poklesu průtoku vody až o 20 procent. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: lékaři bez očkování, přístroje v ordinacích i přehled dotací na rekonstrukci

V úterních novinách se dočtete, že lékaři se neočkují proti chřipce. Při své práci jsou přitom ohrožení nejen sami, ale jsou rizikem i pro svoje pacienty, píše Mf Dnes. Ordinace praktických lékařů podle regionálního Deníku zaplní moderní technika. Díky novým přístrojům by pak pacienti nemuseli chodit k dalším lékařům. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Na hrozící povodně ve Strakonicích brzy upozorní moderní přístroje

Na řece Otavě, ale i na dalších tocích ve Strakonicích budou brzy zařízení varující před velkou vodou. Město pořídí také počítadlo dešťových srážek. CELÝ ČLÁNEK


 

První kronika Kvildy shořela, druhá se ztratila. Teď tu kronikářka začne psát už do šesté knihy

Šumavská obec Kvilda je na počátku nového roku zasypaná sněhem. Právě počasí patří k tématům, která se pravidelně objevují v místní kronice. Tu v posledních letech píše Dana Zývalová. CELÝ ČLÁNEK


 

Nájezdy a sjezdy na dálnici D3 na Budějovicku mají být hotové nejpozději do roku 2022

Nájezdy, sjezdy a další komunikace související se zprovozněním dálnice D3 na Českobudějovicku mají být hotové nejpozději do roku 2022. Tedy ke stejnému datu, kdy se plánuje otevření úseku dálnice mezi Úsilným na Českobudějovicku, českobudějovickou čtvrtí Nové Hodějovice a Dolním Třebonínem na Českokrumlovsku. Potvrdil to první náměstek hejtmanky Josef Knot s tím, že s harmonogramem prací v příslušných lokalitách byli seznámeni minulý týden na svém zasedání krajští zastupitelé. A kraj do nich bude investovat necelých 1,5 miliardy korun. „Společně se na jeho přípravě podílely kraj, krajské město a Ředitelství silnic a dálnic,“ dodal první náměstek. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 19. února: Jasno nebo skoro jasno, zpočátku místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a ojediněle slabý déšť nebo přeháňky, hlavně na severu. V polohách nad 900 m později sněžení. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, v Čechách a ve Slezsku až 14 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Vliv tlakové výše se středem nad východní Evropou na počasí u nás slábne. Odpoledne začne přes Česko od severozápadu přecházet studená fronta. Ta ukončí vícedenní období s převážně slunečným počasím (vyjma ojedinělých míst, kde mlhy, případně nízká oblačnost vydržela po celý den). Ve východní polovině území bude ale dnešek ještě vyloženě slunečný, slunce tam může nasvítit až kolem 9 hodin za den. Od zítřka už čekejme více oblačnosti a méně slunečních paprsků. A taky se začne ochlazovat – dnešní maxima při slunečném počasí vystoupí až ke 14 °C, od zítřka už jen výjimečně přesáhnou hranici 10 °C.

Středa 20. února: Většinou oblačno, jen přechodně místy polojasno. Ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Soutěž školních časopisů 2019 – vyhlášeno krajské kolo

Celorepubliková soutěž školních novin a časopisů je otevřená pro všechny, kteří vydávají časopisy nebo noviny ve školských zařízeních, studentských klubech, oddílech, střediscích volného času, domech dětí a mládeže a na jejichž tvorbě se podílejí děti a mládež.  Soutěž je zařazena do oficiálních soutěží Talent centra MŠMT. Z krajského kola postupují do republikového finále dva časopisy z každé kategorie a jeden časopis z kategorií obsah, grafika a titulní strana. V roce 2018 se do krajského kola přihlásilo v sedmi kategoriích 27 školních časopisů a novin ze základních a středních škol Jihočeského kraje. Uzávěrka přihlášek do krajského kola soutěže je 29. března 2019.  Více informací o celostátní soutěži školních časopisů včetně výsledků předchozích ročníků naleznete na webu hlavního organizátora celostátní soutěže, kterým je Asociace středoškolských klubů se sídlem v Brně http://askcr.cz/casopis


 

První březnovou sobotu bude Horní Planá žít masopustním veselím

V sobotu 2. března se uskuteční již 24. Hornoplánský masopust. Zakončen bude tradičním „střílením medvěda“ a samozřejmostí je i večerní maškarní tancovačka v sále KIC. Sraz masek je naplánovaný na 8. hodinu u Památníku Adalberta Stiftera. O půl hodiny později již budou koledníci žádat starostu města Jiřího Hůlku o masopustní právo. Z náměstí se pak přesunou na Pihlov, odkud se vrátí ulicemi Volarská, Na Výsluní, Švermova, Dobrovodská, Finské Domky, Nová, Nad Hřištěm, Komenského, Stifterova, V Domkách, Palackého a Jiráskova zpátky k radnici. „Zastavovat se budeme u každého domu, kde nás rádi uvidí,“ slibují organizátoři. „Budeme přát, vyhrávat a zpívat k tanci, pro zábavu, ku radosti – zdraví – prosperitě. Těšíme se, že se s námi sousedé zase zapojí do pospolitosti a nejrůznějších veselostí.“ Tancovačka začne ve 20 hodin. Hrát bude kapela Hrajeto. (vv)


 

Přehled tisku: změny u systému Galileo, nevyužívané protikorupční linky a novinky u pronajímání bytů

V pondělním tisku se dočtete, že české firmy by mohly profitovat ze změn ohledně systému Galileo. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle Práva Češi moc nevyužívají protikorupční linky a weby. A Deník se věnuje připravovaným novinkám v živnostenském zákoně. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 18. února: Jasno nebo skoro jasno, ráno místy mlhy, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, ojediněle až 15 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 4 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Včera na přibližně polovině meteorologických stanic padly teplotní rekordy pro daný den. Teploty překročily až 15 °C. V v Neumětelích na Berounsku bylo až 17,3 °C. Dnes bude podobně teplo a slunečno. Chladněji opět zůstane jen při mlhách a nízké oblačnosti, ale příliš takových míst nebude. Současná denní maxima jsou obvyklá spíše pro konec března. Počasí je tak o měsíc napřed. Ochlazení k nám dorazí ve středu, ale i tak budou teploty nadprůměrné (kolem 8 °C).

Úterý 19. února: Jasno až polojasno, zpočátku místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a zejména na severu slabý déšť nebo přeháňky, od 900 m sněžení. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

V kraji přibylo nemocných s respirační infekcí

České Budějovice – V Jihočeském kraji vzrostla nemocnost, nejvíce na Strakonicku.

CELÝ ČLÁNEK


 

3. Bavorsko-český den pro firmy opět vytvoří „platformu bez hranic“

Již potřetí vytvoří Bavorsko-český den pro firmy „platformu bez hranic“ mezi Dolním Bavorskem a Čechami. V tomto roce se zaměřuje na možnosti a potenciály Industrial Service Excellence, tedy průmyslových inovací služeb. Odborné přednášky a Best Practice ukáží, jak si mohou i firmy z našeho společného hospodářského regionu zajistit úspěšnou budoucnost na celosvětovém trhu.

Na Bavorsko-českém regionálním fóru uvedl bavorský ministr financí a domova Albert Füracker „Příhraničí k našim českým sousedům je jedinečné atraktivní místo k životu a k zaměstnání ve středu Evropy. Ať využijeme společně naše silné stránky kdekoliv, je pohraničí místem k setkání“. Bavorské ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky chtějí přeshraniční spolupráci prohloubit a podepsali za tímto účelem společné prohlášení.

Tento cíl podporuje i Bavorsko-český den pro firmy, který je prakticky orientován. Zprostředkuje nové informace a umožní diskuzi na témata zajišťující budoucí úspěch v bavorsko-českém příhraničí. Cílovou skupinou akce jsou firmy ze všech odvětví, vysoké školy a výzkumná centra, studenti a další zájemci.

Bavorsko-český den pro firmy chce aktivně podpořit dialog mezi českými a německými sousedy. Zaměřuje se kromě samotných přednášek též na přeshraniční networking účastníků bez ohledu na odvětví. Simultánní překlad všech přednášek, možnost využít tlumočníky pro bilaterální rozhovory a zprostředkování kontaktů mezi českými a bavorskými firmami prostřednictvím „managementu kontaktních sítí Bavorsko-Čechy“, který má sídlo v Evropském domě ve Freyungu, jsou další bezplatné služby, kterých mohou návštěvníci využít.

Záštitu převzali: Josef Bernard, hejtman Plzeňského kraje, Ivana Stráská, hejtmanka Jihočeského kraje,  Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje a Olaf Heinrich, prezident krajského sněmu Dolní Bavorsko. Spolupořadatelé jsou Krajská hospodářská komora v Plzeňském kraji, Jihočeská hospodářská komora, Krajská hodpodářská komora v Karlovarském kraji, Průmyslová a obchodní komora Dolního Bavorska a Řemeslnická komora Dolní Bavorsko-Horní Falcko.

Akce se koná 1. dubna ve Forum AMF u firmy Knauf AMF v Grafenau (od 17 do 20 hodin, předprogram od 15 hodin). Vstup na akci je zdarma. Je nutné se ale předem přihlásit u paní Ing. Jaroslavy Pongratz, manažerky kontaktních sítí Bavorsko-Čechy emailem j.pongratz@euregio-bayern.de nebo telefonicky +49 170 8118194. Pozvánka pro firmy ke stažení (.pdf – 2057.94 KB)  (tzjč)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře