KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperská historie – srubový dům v Inocencově ulici / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na únor – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ÚNOR A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

10.  – 17. února


 


 

Zubní pohotovost na Prachaticku
16.02.2019 MUDr. Jírový Volary Tovární 35 388333255
17.02.2019 MUDr. Vágnerová Prachatice Nemocniční 204 797993281

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: kontrola Haškovy rigorózní práce i omezení poplatků za předčasné splacení hypotéky

České deníky v sobotu píšou například o nejasnostech kolem závěrečných prací jihomoravského exhejtmana Michala Haška. Tématu se věnuje Mf Dnes. Deník Právo pak píše, že Česká národní banka omezí poplatky za předčasné splacení hypoték. Deník se věnuje tomu, že praktičtí lékaři budou moci sami vydávat pacientům některé léky. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 16. února: Jasno, na východě až skoro jasno, zpočátku místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 4 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Dnes a zítra nás čeká nejteplejší víkendové počasí od listopadu. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají většinou na 9 °C až 13 °C a budou tak připomínat spíše polovinu března než února. Chladněji zůstane jen v místech, kde se déle udrží mlhy, ale takových míst příliš nebude. Na obloze nás k tomu čeká slunečné počasí s minimem oblačnosti. Slunečný bude také začátek příštího týdne.

Neděle 17. února: Jasno, zpočátku místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 5 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.


 

V České republice stále přetrvává plošná chřipková epidemie

 

V sedmém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1 684 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje pokles o 4,2%.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes mírný pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Pokles je evidován ve všech věkových skupinách kromě dospělých, kde ve věkové skupině nad 60 let věku pozorujeme pokračující nárůst nemocnosti. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého.

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve fázi plošné epidemie chřipky je i nadále většina evropských států včetně našich sousedů. Plošnou epidemii i nadále hlásí Německo a Rakousko, Polsko však již udává regionální výskyt a Slovensko hlásí lokální ohniska. Převažuje stále virus typu chřipky A (A/H1N1), ale v řadě zemí, s různou intenzitou, zároveň cirkuluje i virus A/H3N2. Turecko, Ukrajina, Uzbekistán, Lucembursko, Francie a Izrael uvádí dominanci viru typu A/H3. (tzmz)


 

Ministr vnitra navštívil Krajské ředitelství HZS Jihočeského kraje

Ve čtvrtek 14. února v odpoledních hodinách navštívil Krajské ředitelství HZS Jihočeského kraje a stanici v Českých Budějovicích ministr vnitra Jan Hamáček.

Jan Hamáček se nejprve sešel s vedením jihočeského profesionálního sboru. Krajský ředitel plk. Lubomír Bureš přednesl krátkou prezentaci, kdy ministru byla představena specifika požární ochrany v Jihočeském kraji, a to v návaznosti na Národní park Šumava, jadernou elektrárnu Temelín či velké množství rybníků a řek, které již několikrát jižní Čechy potrápily při povodních. Ředitel dále uvedl základní statistické údaje jihočeského profesionálního sboru, informace z oblasti provozního a investičního rozpočtu, stavebních řízení a kontrolní činnosti a oblasti personalistiky, kde se zaměřil na nábor nových hasičů, který by rád realizoval ve společném pilotním projektu s jihočeskou policií.

Následovala debata na uvedená témata, která pokračovala i v rámci prohlídky Krajského operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje a následně celého areálu na Pražské třídě. Ministr vnitra byl obeznámen s problematikou starých garáží, které již neodpovídají potřebám sboru, a je tedy nutná výstavba garáží nových. Ředitel jihočeského sboru ministra informoval, že v současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby víceúčelových garáží. Pan ministr mohl obdivovat nejstarší hasičské auto, které na českobudějovické stanici je, a to veterán Praga z roku 1915.

Na závěr své návštěvy se ministr vnitra setkal také s výjezdovými hasiči sloužící směny. Ministr hasičům poděkoval za jejich práci a zajímal se, zda jsou se současnou situací spokojení nebo naopak s čím se v našem kraji nejvíce potýkají.

Debata s výjezdovou jednotkou však nebyla dlouhá. Většina hasičů byla odvolána k zásahu. Ostatně ministr vnitra měl možnost vidět hasiče pracující na operačním středisku i ty na výjezdu opravdu při práci. Jen během jeho návštěvy byla českobudějovická jednotka vyslána ke čtyřem zásahům. (vm)


 

Rada Jihočeského kraje schválila dne 7. 2. 2019 vyhlášení 19 konkurzních řízení na vedoucí pracovní místa ředitelů/ředitelek škol a školských zařízení zřizovaných Jihočeským krajem

1. Dětský domov, Boršov nad Vltavou, Na Planýrce 168,
2. Domov mládeže a Školní jídelna, České Budějovice, U Hvízdala 4,
3. Všeobecné a sportovní gymnázium, Vimperk, Pivovarská 69,
4. Gymnázium, Strakonice, Máchova 174,
5. Střední odborná škola zdravotnická a Střední odborné učiliště, Český Krumlov, Tavírna 342,
6. Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86,
7. Střední odborné učiliště, Lišov, tř. 5. května 3,
8. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402,
9. Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky,
Tábor, Bydlinského 2474,
10. Střední škola, České Velenice, Revoluční 220,
11. Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Tábor, Náměstí T. G. Masaryka 788,
12. Vyšší odborná škola sociální a Střední pedagogická škola, Prachatice, Zahradní 249,
13. Základní škola při Dětské psychiatrické nemocnici, Opařany 160,
14. Základní škola, Blatná, Holečkova 1060,
15. Základní škola, Prachatice, Zlatá stezka 387,
16. Základní umělecká škola, Blatná, J. P. Koubka 4,
17. Základní umělecká škola, Soběslav, Školní náměstí 56,
18. Základní umělecká škola, Veselí nad Lužnicí, nám. T. G. Masaryka 22,
19. Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Středisko služeb školám, České
Budějovice, Nemanická 7.

(tzjč)


 

Na Šumavě vedou všechny cesty na Kvildu, obec se navíc chlubí celou řadou rekordů

Jihočeská Kvilda je v mnoha ohledech unikátní. Jedná se o nejvýše položenou obec v republice, má ve svém katastru nejchladnější místo – stanici Perla na Jezerní slati, ale rekordní je i počet návštěvníků. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: obstavený majetek podnikatele Horáčka, zánik malých vesnic a zájem o české pivo

V pátečním tisku se dozvíte, že finanční úřad obstavil obviněnému podnikateli Tomáši Horáčkovi majetek za 21 milionů korun. Informuje o tom deník Právo. Lidové noviny upozorňují na hrozící zánik malých vesnic a Mf Dnes se věnuje zimní údržbě dálnic. Víc se dozvíte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Slavnostní regionální konference „Jižní Čechy – historie, současnost a odkaz pro budoucí generace“

 

Jde o první neformální setkání, jehož cílem je seznámit přední statutární zástupce měst s rozšířenou pravomocí z Jihočeského kraje s historickými kořeny míst, kde žijí, pracují a tvoří. Zároveň jde o vytváření užšího vztahu ke geniu loci Jihočeského kraje a jeho historickému odkazu pro budoucí utváření života celého území se zahraničním přesahem.

Pořadatelem celé akce je Studio JR s.r.o. České Budějovice, za podpory Jihočeského kraje, města Nové Hrady, ve spolupráci se zapsanými spolky „Města Otakarova” v Českých Budějovicích a „Společnosti Vyšehrad” v Praze. Hlavním partnerem a hostitelem celé akce je firma MANE Holding České Budějovice a Wellnes hotel „Rezidence „Nové Hrady. Akce se zúčastní cca 30 statutárních představitelů obcí s rozšířenou pravomocí, představitelé Jihočeského kraje, senátoři, poslanci Poslanecké sněmovny ČR, církev, odborná veřejnost, zástupci vysokých škol a další. V současné době je přihlášeno vice než 25 měst Jihočeského kraje.

Celou akci zahájí hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, Tomáš Jirsa, senátor a starosta města Hluboká nad Vlt., David Henzl, generální vikář biskupství českobudějovického a Vladimír Hokr, starosta města Nové Hrady. V zajímavém programu, který charakterizuje název samotné konference „Jižní Čechy – historie, současnost  a odkaz pro budoucí generace” vystoupí významný český historik – rodák z Písku -Jiří Kuthan.

O novém objevu českobudějovických archeologů z doby vládnutí českého krále Přemysla Otakara II. promluví Zuzana Thomová z Jihočeského muzea. Další vystoupení je věnováno českobudějovickému rodákovi Janu Kotousovi, předsedovi zapsaného spolku „Společnosti Vyšehrad“, který se bude věnovat ve svém vystoupení tématu “ Dvě novohradské osobnosti a jejich přínos pro českou sociální a církevní oblast“. Během konference budou otevřeny výstavy „Česká státnost“ v dílech milevského rodáka Františka Doubka a „Král, rytíř, zakladatel – český král Přemysl Otakar II., které budou poté otevřeny i pro veřejnost do 31.3.2019.

První ročník slavnostní regionální konference „Jižní Čechy – historie, současnost a odkaz pro budoucí generace” se koná ve středu 20. února v Nových Hradech. (tzjč)

 

Soubor ke stažení (.doc – 71.50 KB)

Soubor ke stažení (.pdf – 1265.39 KB)


 

Masopust z jižních Čech v Schönsee

Odbor kultury a památkové péče krajského úřadu připravil prezentaci “Masopust z jižních Čech v Schönsee”.  Jedinečnou jihočeskou masopustní tradicipředvedly ve svých maskách maškary z Milevska se svým hudebním doprovodem. Následně přivítal přes sto návštěvníků vládní viceprezident Christoph Reichert a náměstek hejtmanky Pavel Hroch. Etnografka z Muzea Jindřichohradecka Mgr. Zvonařová ve své přednášce hovořila o jihočeských masopustních tradicích. Kulturní organizace zřizované Jihočeským krajem, jejich aktuální výstavy a akce prezentoval ve svém příspěvku Mgr. F. Chrastina.  Na závěr účastníci akce ochutnali tradiční jihočeské zabijačkové speciality. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Pátek 15. února: Jasno až polojasno, na východě přechodně až oblačno. Zpočátku ojediněle, v Čechách místy, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, v Čechách až 12 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Počasí u nás ovlivňuje mohutná tlaková výše. Po rozpuštění ranních a dopoledních mlh nebo nízké oblačnosti nás tak čeká slunečné počasí. Jen ojediněle se nízká oblačnost udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty budou většinou v intervalu mezi 7 °C až 12 °C (jen v místech s déletrvající nízkou oblačností budou nižší). V polovině února se jedná o výrazně nadprůměrné hodnoty. Běžně se v tomto období pohybují kolem 4 °C. Rekordy ovšem nepřekonají. V roce 1998 bylo v těchto dnes až jarních 15 °C.

Sobota 16. února: Jasno, zpočátku místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 5 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: kontroly solárních elektráren, plošné testování žáků a odstřel zatoulaných koček

Ve čtvrtečním tisku se dočtete o tom, že roste počet firem, které přestaly splácet své dluhy. Tématu se věnuje Mf Dnes. Lidové noviny píšou o připravovaných kontrolách solárních elektráren a Právo upozorňuje, že myslivci ročně zastřelí tisíce zatoulaných koček, psů je oproti tomu ale jen zlomek. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

PREZENTACE ROZPOČTU MĚSTA

V pátek dne 8.2.2019 se uskutečnila v Městském kulturním středisku prezentace rozpočtu na rok 2019. Záměrem prezentace bylo seznámit veřejnost se strukturou rozpočtu, jaké druhy příjmů město má, v jaké výši, a které nezbytné výdaje musí každoročně vydat pro zabezpečení chodu města, zajištění jeho správy a výkonu státní správy. Tato prezentace je uveřejněna na stránkách města. V březnovém čísle Vimperských novin budou rovněž informace týkající se rozpočtu na tento rok. (MĚSTO VIMPERK)


 

Chřipka útočí na děti

Prachatice – Na chřipkové prázdniny to ve školách v Prachaticích sice zatím nevypadá, ale oproti Vimperku tu nemoc udeřila naplno.  CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeský kraj plánuje předčasné zprovoznění vzletové a přistávací dráhy na letišti v Plané

Vedení Jihočeského kraje se dnes dohodlo se zástupci společnosti Hochtief, která je zhotovitelem stavby Modernizace Letiště České Budějovice, na dřívějším převzetí již dokončeného díla. Konkrétně by se jednalo o vzletovou a přistávací dráhu, která by tak mohla být předčasně uvedena do provozu. Společné jednání iniciovalo vedení kraje, který má na dřívějším zprovoznění letiště mimořádný zájem. „Nyní bude možné zahájit proces rozlétání dráhy, který bude schvalovat Úřad pro civilní letectví v Praze. Pak už nic nebrání tomu, abychom ji mohli nabídnout stávajícím uživatelům,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská a upřesnila, že pokud půjdou všechny schvalovací procesy hladce, mohla by být vzletová a přistávací dráha zprovozněna už v průběhu měsíce března. V současnosti se chýlí k závěru i ostatní stavební práce a celý proces modernizace letiště by měl být dokončen letos v květnu.  (tzjč)


 

Hledali někoho, kdo má pěkný rukopis. Tak se Vladimír Dvořák stal kronikářem Borových Lad

Ve vsi uprostřed šumavských plání je kronikářem Vladimír Dvořák. V Borových Ladech žije přes dvacet let. Sám pochází z nedaleké Želnavy, poté bydlel v Mariánských Lázních, ale nakonec se díky přítelkyni vrátil do rodného kraje. CELÝ ČLÁNEK


 

Na šumavský venkov si zvykala těžce. Málokdo tu vydrží tak dlouho, říká kronikářka Nových Hutí

Její děti byly často nemocné a lékařka doporučila změnu prostředí. Tak se Zdenka Vujtová dostala v 80. letech ze severních Čech do šumavské obce Nové Hutě. Teď je tu čerstvě i kronikářkou. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 14. února: Oblačno až zataženo, na severovýchodě místy občasný déšť, který bude odpoledne ustávat. Během dne vyjma východu Česka postupně od západu ubývání oblačnosti na polojasno až jasno. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude později slábnout.

Za teplou frontou, která dnes ještě částečně ovlivňuje počasí na východě Česka, se do střední Evropy od západu rozšiřuje tlaková výše. A ta se postará o ubývání oblačnosti od západu. Zpočátku sice ještě bude oblaků dost, hlavně ve východní polovině území. Na severní Moravě a ve Slezsku z nich bude dokonce místy slabě pršet. Od západu se ale během dne bude oblačnost významně protrhávat. V Čechách a nejspíš i na Vysočině tak už odpoledne bude většinou svítit slunce, na východě Česka ale vydrží zvětšená oblačnost až do pozdních večerních hodin. V dalších dnech nás bude provázet většinou jasné nebo skoro jasné nebe, pouze ráno a dopoledne musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačností.

Pátek 15. února: Jasno až polojasno, na východě přechodně až oblačno. Zpočátku ojediněle, v Čechách místy, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr 1 až 4 m/s.


 

Ředitelství silnic a dálnic opraví letos v jižních Čechách čtyři mosty. Náklady budou 65,5 milionu Kč

Opravovat se budou mosty u obce Nerestce na Písecku, most v Písku, most ve Křtěticích na Strakonicku a most ve Strážném na silnici . U mostu u obce Nerestce silničáři vymění mostní svršek a stavbu i zesílí. Práce za 27 a půl milionu by měly trvat od března do října.Nejnáročnější z oprav bude most v Písku. Musí se přizvednout nosná konstrukce, vyměnit ložiska, obnovit mostní vybavení, příslušenství a sanovat spodní stavba. Ředitelství silnic a dálnic za práce zaplatí 19 a půl milionu .Dva mosty opraví českobudějovická radnice. Jedná se o most v ulici Karla IV. , a most přes Dobrovodský potok v Nádražní ulici. Oba jsou ve špatném stavu.


 

Jihočeský kraj obsadil v anketě „Kraj mého srdce 2018“ báječné druhé místo

Známe výsledky ankety Kraj mého srdce 2018. Jihočeský kraj obsadil skvělé druhé místo. Pořadatelem ankety je tradičně redakce KAM po Česku, ve spolupráci s veletržní správou ABF EXPO PRAHA a pod záštitou Asociace krajů České republiky. Cílem ankety je zmapovat a meziročně porovnat vývoj oblíbenosti krajů z pohledu návštěvníků, kde chtějí trávit svůj volný čas. Anketa probíhala již tradičně od listopadu 2018 do 31. ledna 2019 v deseti katego¬riích. Celkem se ankety zúčastnilo 17 238 osob, z toho 11 123 jako hlasující.

Díky změně v hlasování, kdy bylo možné v každé kategorii odstupňovat hlasujícím pomyslné pořadí krajů, které preferuje – zlato (3 body), stříbro (2 body) a bronz (1 bod), došlo k výraznému posunu ve zpřesnění konečných výsledků. Potvrdila se tradičně menší míra povědomí hlasujících o geografickém umístění volnočasové destinace a její správné přiřazení danému kraji. Těžko věřit tomu, že by Šumavu nebo Labské soutěsky hlasující navštěvovali tak sporadicky. Navzdory oficiálním statistikám, které návštěvnost krajů definují na základě tradičních, nikoli však zcela přesných ukazatelů, v anketě uspěly kraje oficiální statistikou opomíjené. Na straně druhé se projevila zvýšená míra patriotismu hlasujících.

Absolutním vítězem ankety Kraj mého srdce 2018 se stal kraj Jihomoravský. Kraj Jihočeský obsadil v anketě druhé místo, třetí místo patří kraji Libereckému. Oficiální vyhlášení výsledků VII. ročníku ankety Kraj mého srdce za rok 2018 a předání cen vítězným krajům proběhne 21. února 2018 ve 14 hodin na hlavním pódiu v pravém křídle Průmyslového paláce Výstaviště Praha v první den 28. ročníku mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World 20. Podrobné informace naleznete na webových stránkách ankety. (tzjč)


 

Nemocnice Strakonice doporučuje omezení návštěv pacientů

Vzhledem k rostoucímu počtu respiračních onemocnění ve strakonickém regionu žádá Nemocnice Strakonice příbuzné hospitalizovaných pacientů, aby pečlivě zvážili nutnost návštěvy svých blízkých. Zároveň vybízí lidi, kteří jsou nemocní, po nemoci nebo s nachlazením, aby návštěvu rovnou odložili. „Myslíme tím, aby skutečně s jakýmikoli příznaky nemoci za hospitalizovanými pacienty nechodili, protože jim mohou nejen zkomplikovat léčbu, ale mohou ohrozit průběh dalšího léčení. Bohužel se mnoho lidí chová nezodpovědně a své blízké navštěvují i se zřejmou nemocí. Pokud nedojde ke změně, nelze vyloučit, že omezení návštěv se rozšíří na úplný zákaz,“ uvádí předseda představenstva Tomáš Fiala. (tznem)


 

Přehled tisku: Babišův dopis Hřibovi, pochybné praktiky seznamek a lepší LED světla

Ve středečním tisku se dočtete, že premiér a šéf ANO Andrej Babiš odmítl podmínky pražského primátora Zdeňka Hřiba z Pirátů pro stavbu vládní čtvrti. Píše o tom Deník. Mf Dnes upozorňuje na pochybné praktiky seznamek v Česku. A Čeští vývojáři vymysleli unikátní způsob, jak zvýšit výkonnost a odolnost LED světel, informují Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Kde bychom se dnes mohli nejvíce potěšit slunečními paprsky? Z mapy vyplývá, že hřejivé slunce v průběhu dne vysvitne zejména v jihozápadní polovině Čech.


 

Předpověď počasí

Středa 13. února: Oblačno až zataženo, v severovýchodní polovině území místy, jinde jen ojediněle občasné sněžení, přecházející v polohách pod 1000 m postupně do deště. Odpoledne a večer vyjma horských oblastí na severu a východě ustávání srážek a v jihozápadní polovině Česka místy ubývání oblačnosti až na polojasno. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

Přes naše území dnes bude přecházet teplá fronta, která přinese častější srážky hlavně do severovýchodní poloviny Česka. Nejvíc srážek čekejme v Jeseníkách a Beskydech, kde se budou vyskytovat ještě i zítra v první polovině dne. Zpočátku budou ve všech polohách většinou sněhové, postupně ale vyjma hor přejdou do deště. Za teplou frontou k nám totiž začne proudit teplejší vzduch – v něm se dnes maxima místy dostanou nad 5 °C, od zítřka budou teploty v nejteplejších lokalitách Česka šplhat až k 10 °C, případně i lehce nad tuto hodnotu, hlavně o víkendu. V noci sice bude díky převážně malé oblačnosti většinou mrznout, mimo místa se sněhovou pokrývkou bude ale mráz jen slabý, do -3 °C.

Čtvrtek 14. února: Oblačno, na severovýchodě zpočátku až zataženo a místy déšť, na horách sníh s deštěm nebo sněžení. Během dne postupně od západu ubývání oblačnosti na polojasno až jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s bude později slábnout.


 

Účastníci Kurzu animovaného filmu v Boudě představí svá videa široké veřejnosti

V listopadu loňského roku se v NZDM Bouda v Českém Krumlově uskutečnil tradiční Kurz animovaného filmu pro děti a mládež. Premiéra filmů, které z kurzu vzešly, proběhne v pátek 22. února od 18 hodin v divadelním klubu Ántré. „O bezplatný kurz je každoročně velký zájem a ani devátý ročník nebyl výjimkou. Měli jsme 26 účastníků, kteří si vyzkoušeli různé animační techniky – od flipbooků až po tvorbu 3D animací v profesionální počítačovém softwaru,“ popisuje koordinátor projektu Jiří Muk. V Boudě dle jeho slov panovala ideální tvůrčí atmosféra. „Jelikož se lektoři nemuseli věnovat tolika účastníkům naráz, mohli si dovolit vyučovat animaci mnohem více do hloubky. Mimo samotné animování se zaměřili i na tvorbu příběhů, dynamiku pohybu, rozlišování jednotlivých technik animace a porozumění technice a animačním programům,“ dodává. Veřejná projekce je každoročně milou tečkou za projektem, který má za sebou již devět ročníků a určitě bude pokračovat i dál. Vstupné na projekci bude dobrovolné. Samotný kurz byl zdarma díky podpoře MŠMT ČR, MK ČR a města Český Krumlov. (vv)


 

Přehled tisku: příjmy z hazardu, návrat povinné výuky techniky a pokuta pro Fincentrum

V úterních novinách se dočtete, že příjmy z hazardu klesly za poslední dva roky o více než miliardu korun, a to zhruba tisícovce měst a obcí. Tématu se věnuje Mf Dnes. Hospodářské noviny píší, že se do základních škol vrátí povinná výuka techniky. A deník Právo upozorňuje na novelu stavebního zákona, podle které nebude možné dodatečně legalizovat černé stavby. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 12. února: Oblačno až zataženo, občas sněhové přeháňky, na horách četnější, v nížinách přechodně i přeháňky smíšené. K večeru bude přeháněk ubývat. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy nárazy 15 až 20 m/s, bude odpoledne a večer slábnout. Na horách se budou místy tvořit sněhové jazyky.

Do Česka proudí studený vzduch od severozápadu až severu, dnešní denní teploty se tak moc vysokou nad nulu nedostanou. Maxima čekejme nejčastěji kolem 2 °C, na horách pak bude mrznout po celý den – nejvyšší teploty v 1000 metrech nad mořem se budou pohybovat kolem -4 °C. Pocitovou teplotu bude opět snižovat čerstvý severozápadní vítr, a to o 3 až 7 °C, jinými slovy, na větru budeme vzduch vnímat většinou jako mrazivý. K tomu také musíme počítat se sněhovými přeháňkami, které budou krátkodobě snižovat dohlednost a i v nižších polohách se při nich může přechodně vytvořit souvislá sněhová pokrývka. Dnešek bude nejchladnějším dnem týdne, od zítřka už začnou teploty stoupat a o víkendu se při slunečném počasí místy dostanou i nad 10 °C.

Středa 13. února: Oblačno až zataženo, od západu místy občasné sněžení, přecházející v polohách pod 900 m v déšť se sněhem a déšť. Od západu odpoledne a večer ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.


 

Potravinářská inspekce zjistila v restauracích tři případy klamání spotřebitele o původu hovězího masa a desítky případů absence nabývacích dokladů

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivně věnuje kontrolám této komodity v obchodní síti i v provozovnách společného stravování (restaurace, hospody, bistra), kde mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele. Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. Ke dnešnímu dni inspekce realizovala více než 1 100 kontrol.

Ve 3 případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa:

– Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná – 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.

– PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno “CARNE DI MANZO – CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA”, ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.

– NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.

V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný.

Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu.

FB – Potraviny na pranýři


 

Hejtmanka Stráská se setkala s ministrem kultury Staňkem

Hejtmanka Ivana Stráská se v pátek 8. února setkala s ministrem kultury Antonínem Staňkem. Jedním z témat společného pracovního jednání byl osud otáčivého hlediště v Českém Krumlově. „Prioritou obou stran, jak Jihočeského kraje, tak Ministerstva kultury je, aby otáčivé hlediště zůstalo zachováno na stejném místě jako dosud,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Otáčivé hlediště jako unikátní technická památka funguje od roku 1958, kdy se zde 9. června 1958 odehrála inscenace Weisenbornovy hry Ztracená tvář. První improvizovaná točna uvezla sotva 60 diváků a byla poháněna lidskou silou. Nicméně už rok poté je zbudováno “velké” otáčivé hlediště pro 400 lidí. Před ním pak dvojice Haas-Brehms inscenuje Jiráskovu Lucernu. Také pro další – šedesátý – rok dostává hlediště novou podobu, je rozšířeno na 550 míst, pevně zabudováno do země a poháněno elektromotorem. “Nová” točna, uvedená do provozu v roce 1994 má kapacitu 644 diváků, oboustranně plynulý pohyb a hmotnost 650 tun. Umožňuje realizovat původní myšlenku vynálezců tohoto divadelního principu, totiž “jako na širokém plátně rozvíjet děj kolem hlediště postaveného před letohrádkem Bellarie na otáčející se amfiteatrální konstrukci”. (zdroj: www.otacivehlediste.cz) – tzjč


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – pondělí 11. února

Tato výstraha upřesňuje regionalizaci pro 🌬 silný vítr a doplňuje výstrahu o  náledí pro západ a severozápad Čech.

Mezi tlakovou níží nad Baltským mořem a postupně severovýchodní Evropou a tlakovou výší nad západní Evropou k nám bude proudit studený vzduch od severu.

 V pondělí (11.2.) večer a v noci na úterý (12.2.) budou na západě a severozápadě Čech povrchy po předchozích srážkách mokré a teplota bude klesat pod nulu, může se tedy místy tvořit náledí. Jinde se bude tvořit jen ojediněle.

🌬 Západní, postupně severozápadní vítr bude dosahovat v nárazech rychlosti místy až 20 m/s (70 km/h), hlavně na Českomoravské vrchodině, ve Slezsku a místy na jižní Moravě. Na hřebenech hor bude vítr v nárazech dosahovat až 30 m/s (110 km/h). Během období může vítr přechodně slábnout.

📍 Na horách se budou místy tvořit sněhové jazyky.
Více na: www.chmi.cz


Přehled tisku: přísnější dohled nad Airbnb, konec arbitráží a nedostatek pasteveckých psů

V pondělním tisku se dočtete o tom, že finanční správa zostří dohled nad pronájmy přes portál Airbnb. Tématu se věnuje deník E15. Regionální Deník upozorňuje, že v Česku chybí pastevečtí psi a Hospodářské noviny informují o tom, že Evropská unie ruší nejpoužívanější nástroj pro ochranu zahraničních investic. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

PROGRAM REGENERACE MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY VIMPERK – VÝZVA PRO ROK 2019

ČTĚTE ZDE


 

Výzva k podání žádostí o poskytnutí dotace z rozpočtu města Vimperk pro rok 2019

ČTĚTE ZDE


 

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ NOVINKY V DOTACÍCH PRO ÚSPORNOU DOMÁCNOST

ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Pondělí 11. února: Zataženo až oblačno, během dne přechodně i polojasno, místy sněhové přeháňky, hlavně zpočátku pod 500 m srážky smíšené nebo dešťové. Na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

Dnes k nám po přechodu studené fronty budou proudit chladnější vzduch od severozápadu. Denní maxima se ovšem i tak dostanou na 2 °C až 6 °C. Pocitovou teplotu bude ovšem v průměru o 5 °C snižovat čerstvý vítr. K tomu se budou místy vyskytovat sněhové přeháňky, v polohách pod 500 m budou zpočátku dešťové. V noci na zítřek již bude mrznout na celém území (teploty budou kolem -2 °C) a zítra během dne se dostanou jen slabě nad bod mrazu. Počítat musíme také se sněhovými přeháňkami. Opatrní by tak měli být především řidiči.

Úterý 12. února: Oblačno až zataženo, občas sněhové přeháňky, na horách četnější. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy nárazy 15 až 20 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – neděle 10. února

Během dnešního poledne (10.2.) začne nejdříve na východě a severovýchodě území a k večeru i v západní polovině Čech foukat čerstvý jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti 6 až 10 m/s. V nárazech dosáhne vítr místy rychlosti 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Později odpoledne a večer se bude vítr měnit na jihozápadní a na východě částečně zeslábne.

V noci na pondělí (11.2.) k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. Vítr v Čechách během pondělního dopoledne přechodně zeslábne, naopak na Moravě a ve Slezsku bude odpoledne zesilovat severozápadní vítr a nárazy tu v noci na úterý (12.2.) opět dosáhnou místy 65 km/h. V Krušných horách a na horách na severu Čech bude vítr slábnout až během úterního dopoledne.

Podrobnosti o časové a místní platnosti najdete na výstražném webu
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Neděle 10. února: Také dnešní odpolední teploty se zastaví vysoko – v maximech naměříme až 10 °C. Zároveň ale bude foukat čerstvý vítr.


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Centrum pro poruchy spánku Nemocnice České Budějovice bylo zařazeno do celosvětového výzkumu – hledá dobrovolníky

Centrum pro poruchy spánku Nemocnice České Budějovice nabírá dobrovolníky do klinické studie, ve které se hodnotí léčebnost nově se vyvíjejících léků pro léčbu nespavosti. Připojuje se tak k celosvětovému výzkumu. Kromě výše zmíněného se zahajuje také studie sledující dlouhodobě zvýšenou spavost. „Zkoumání účinnosti nových léků je vedeno přesně daným protokolem, který je jednotný pro spánkové laboratoře na celém světě tak, aby byly srovnatelné doklady o účinnosti těchto nových farmak,“ uvádí primář MUDr. Pavel Dohnal a dodává, že zařazení možných zájemců trpících těmito poruchami spánku do klinické studie podléhá souboru zařazovacích i vyřazovacích kritérií. Bližší informace o možnostech účasti ve zmíněných studiích lze získat po domluvě na telefonním čísle 387 878 201. (tznem)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře