LIPNO NAD VLTAVOU: Sněhu je na Lipně nejvíce za 13 let. Bruslaři...

LIPNO NAD VLTAVOU: Sněhu je na Lipně nejvíce za 13 let. Bruslaři vyjedou za tmy

 

Sněhové podmínky na Lipensku jsou letos výjimečné. Pochvalují si i provozovatelé Skiareálu Lipno, kde se kromě sjezdovek daří díky dostatku sněhu udržovat také běžkařské stopy a hosté mohou vyrazit na zamrzlé jezero. V pátek tady bruslaři vyjedou za svitu svíček.

Nejvíce sněhu za posledních 13 let, tak označují místní pamětníci letošní zimu na Lipně. „Přívaly sněhu, které Lipno zažilo v průběhu ledna, nejsou obvyklé. V posledních letech jsme byli zvyklí spíše na lednovou oblevu, která komplikovala přípravy před jarními prázdninami. Letos je sněhu dostatek a teploty jsou stabilní. Takhle by měla vypadat správná zima! Když leží sníh i mimo sjezdovky, navozuje to krásnou atmosféru, kterou si hosté užívají,“ popisuje situaci mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

Ve Skiareálu Lipno je otevřeno všech 12 km sjezdovek a také zábavné prvky jako měřený slalom, snowpark a skicrossová trať. „Skicrossku jsme letos rozšířili na dvě paralelní dráhy, které se kříží tunelem, což je pro děti velký zážitek,“ uvádí Vojen Smíšek. V provozu jsou také stopy pro běžkaře a 4 kilometrový bruslařský okruh na zamrzlém jezeře.

Bruslení při svíčkách a Kramolínský obřák

Páteční večer bude patřit bruslařům. V 18:30 totiž odstartuje akce s názvem Bruslení při svíčkách. „Na ledovou dráhu připravíme 100 zapálených svíček, které bruslaře dovedou z Mariny až na Loděnici Lipno. Tam na ně bude čekat občerstvení přímo na ledě,“ zve na akci Vojen Smíšek. Atmosféru doplní zapálený oheň a hudba. Brusle bude možné až do 20 hodin zapůjčit v Intersport Rent Kapitanát u nástupu v Marině a pro první bruslaře je připraveno také sladké překvapení od McDonald’s. Při loňském prvním ročníku si nevšední atmosféru na ledě užívalo asi tisíc hostů.

Série lipenských akcí pokračuje i o víkendu 9. – 10. února. Na programu je tradiční lyžařský závod Kramolínský obřák, který je otevřen pro veřejnost. „Závodit mohou malí i velcí lyžaři z řad veřejnosti. Nachystána je profesionálně postavená trať s časomírou. V sobotu čeká závodníky obří slalom a v neděli klasický slalom,“ dodává Smíšek.

Hendikepovaní lyžaři se mohou zúčastnit akce Sobota s Lipno bez bariér. V rámci té mají zapůjčení speciálního lyžařského vybavení zdarma. K dispozici jsou takzvané monoski a biski, na kterých se lyžuje v sedě. Skiareál Lipno pořádá tuto akci v rámci projektu Lipno bez bariér, který otevírá provozy a zážitky nejen hendikepovaným, ale například i maminkám s kočárky. Myšlenka se promítla i při stavbě Stezky korunami stromů, která je v celé své délce bezbariérová.

Nejlepší výhledy ze Stezky korunami stromů

Mrazivá zima přináší i nevšední výhledy ze Stezky korunami stromů. „V zimě se vzduch vyčistí. Viditelnost je potom ta dobrá, že lze často spatřit i panorama 200 km vzdálených rakouských Alp,“ láká za zážitkem Smíšek. Výhled je i na zasněžené pohraniční kopce a zamrzlé jezero, kde krouží bruslaři. „Výlet na Stezku je ideální nakombinovat právě s bruslením. Po výkonu na ledě si dáte relax při procházce do korun stromů, a navíc se teď můžete občerstvit a zahřát v nově otevřené restauraci Energo poblíž Stezky,“ říká Smíšek. Na Stezku se dostanete přímo z lyží, nebo speciálním Stezkabusem, který odjíždí z centrálního parkoviště Skiareálu Lipno. S kartou hosta Lipno.card mají návštěvníci jízdenku zdarma.

Text a foto: (vs)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře