LIPENSKO: Před jarními prázdninami jsou hotely a penziony téměř obsazené, mají poslední...

LIPENSKO: Před jarními prázdninami jsou hotely a penziony téměř obsazené, mají poslední volné pokoje

 

Hotely a penziony na Lipensku jsou v kurzu, ubytovací kapacity na území od Stožce po Rožmberk, o jehož rozvoj se stará Turistický spolek Lipenska, jsou od příštího pondělí, kdy v České republice začínají jarní prázdniny, téměř naplněné. Ve většině zařízení zbývají poslední volná místa, většinou už se jedná jen o jednodenní mezery. Tahákem je letošní mrazivá a sněhem bohatá zima, jedinečné přírodní podmínky a samozřejmě i zamrzlá hladina Lipna.

V horském hotelu České Žleby mají obsazená všechna místa až do 17. března, kdy jarní prázdniny skončí v posledních okresech. „Zbývá několik posledních míst, ale je to pouze na jednu noc,“ říká zdejší recepční Karolína Štěpánová.

V nedalekém rustilkálním a nově zrekonstruovaném hotelu Florián mají plno až do začátku března. „Myslím, že hosté dost čekají na vývoj počasí a potom je vždy velký zájem na last minute,“ uvádí majitel hotelu Josef Přib. Týdenní pobyty zde zatím nenabízí. Otevřeno je zde většinou od středy do neděle. Hosté ale mají stále největší zájem o pobyty na dvě noci.

Pár posledních volných míst zbývá v hotelu Marlin v Nové Peci a to navíc pouze v posledním týdnu jarních prázdnin. „Nárůst obsazenosti a zájem o ubytování na Šumavě je vyšší každým rokem. Letošní jarní prázdniny byly ze 75 procent zarezervovány již během listopadu a prosince 2018, což byl výrazný rozdíl oproti minulým rokům, kdy jsme největší procento objednávek měli během ledna a lidé více čekali na aktuální sněhové podmínky,“ uvedl hotelový provozní Pavel Žíla.

Narůstající návštěvnost evidují i v Turistickém kulturním a informačním centru v Horní Plané. Návštěvnost přes zimu se nemůže rovnat té letní i tak je nárůst patrný. „V posledních třech letech narůstá v meziročním srovnání počet účastníků zhruba o deset procent,“ uvedla zaměstnankyně zdejšího info centra Aneta Korandová.

Zhruba o čtvrtinu vyšší obsazenost než loni mají v hotelu Relax v Dolní Vltavici. Což je dáno zejména výrazným navýšením objemu hostů z Asie. „Budeme mít o něco méně individuálních hostů. Nejsme zcela schopni identifikovat důvod, zvedali jsme ceny a ukončili spolupráci s některými partnery, kteří nás tlačili v prodeji za nepřijatelně nízké ceny, takže to by mohl být jeden z důvodů,“ sdělil Miroslav Magerstein s tím, že poslední volné pokoje se obsazují právě nyní.

Vyprodáno má hotel Maxant ve Frymburku, který byl jedním z prvních luxusních hotelů na Lipensku. Nabité je Lipno nad Vltavou, podle mluvčího Vojena Smíška zbývají poslední volné kapacity. Jsou to především různá storna, která vznikla kvůli náhlým nemocem a úrazům. „Aktuální informace jsou vždy k dispozici na informačním středisku,“ uvedl Smíšek.

Obsazenost lipenské lyžařské školy kopíruje maximální zájem o hotely a penziony, také zde zbývají poslední volná místa. Ti, kdo chtějí strávit jarní prázdniny v Rožmberku nad Vltavou mají poslední možnost, v hotelu Růže zbývají poslední pokoje. „Zájem je vyšší než v předchozích letech, přesto se ještě volný pokoj najde,“ informovala zdejší recepční Veronika Kazdová.

„Letošní zima na Lipensku je taková, jakou dlouho nepamatujeme a jakou bychom si přáli každý rok. Jezero zamrzlé a celá oblast je zasypaná dostatečnou vrstvou sněhu, která umožňuje perfektní podmínky pro běžkaře. Tratě jsou upravené, počasí senzační a podnikatelé a jejich služby ve skvělé kondici. Ten kdo rezervoval včas si u nás užije, kdo se opozdil bude asi truchlit“, uzavřel Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Text a foto: (pp)

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře