KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na leden – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LEDEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

27. ledna – 3. února


 

Nový sníh

V neděli 3. února bude ovlivňovat počasí u nás výrazné frontální rozhraní. V noci na neděli bude od jihovýchodu pršet, směrem k západu, zejména v Čechách budou srážky přecházet ve smíšené a sněhové. V průběhu dne se bude na celém území ochlazovat a sněhové srážky se objeví večer postupně i na Moravě a ve Slezsku. Zejména v severozápadní polovině Čech by mělo v neděli napadnout 5 až 20 cm, na horách až 25 cm nového sněhu.


 

Nová výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Výstraha varuje před dnes doznívajícím silným větrem, zítřejším očekávaným silným sněžením a novou sněhovou pokrývkou, v neděli večer před tvorbou náledí a od zítra začne platit i povodňová bdělost.

Časová a územní platnost výstrahy podrobně na webu ČHMÚ👇
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

⚠ Silný vítr
Dnes (2. 2.) odpoledne bude na východě území čerstvý jižní až jihozápadní vítr nadále dosahovat v nárazech 50 až 70 km/h, v Jeseníkách a Beskydech kolem 110 km/h. Později odpoledne a večer bude vítr slábnout.

⚠ Nová sněhová pokrývka
V neděli (3. 2.) bude na většině území Čech silně sněžit. Napadne 5 až 20 cm nového sněhu, v oblasti Šumavy ojediněle až 25 cm.

⚠ Silné sněžení
Intenzita sněžení bude přechodně i silná s úhrny kolem 3 cm za hodinu. Sněžení bude na jihu slábnout během nedělního odpoledne, na ostatním území Čech až během večera a noci na pondělí (4. 2.).

⚠ Náledí
V neděli 3. 2. odpoledne a večer budou teploty klesat pod nulu, zejména ve východní polovině území budou povrchy mokré po předchozích srážkách a tání sněhu namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky.

⚠ Povodňová bdělost
Vzhledem k oteplení, tání sněhové pokrývky a předpovídaným srážkám se zejména ve východní polovině republiky očekává vzestupná tendence hladin řek. Během neděle (3. 2.) mohou hladiny některých toků v povodí horní Sázavy, Moravy a Dyje dosáhnout l. SPA, v povodí Svratky a Jihlavy ojediněle i 2. SPA.

ℹ Přesný čas a místo platnosti výstrahy najdete na našem webu nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ.
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Svíčky hromničky…a jak to souvisí s počasím?

Myslím, že spousta z nás dobře zná „Na Hromnice o hodinu více“. Porovnejme tedy časy východu slunce k 2. 1. a k 2. 2. V prvním případě je to 7:46 a v druhém 7:20. A západ slunce na začátku ledna máme v 16:01 a na začátku února v 16:46. Máme tedy o hodinku světla více. Můžeme porovnat se zimním slunovratem a dostaneme se v součtu na 80 minut světla více.

A pokud se vrátím a vysvětlím svíčky hromničky: „Na Hromnice se světily svíce, které se zapalovaly při bouřkách – hromobití. Proto se tomu připisuje takový vliv na počasí.“

Nejfrekventovanější a nejznámější je pranostika ze 17. století, „ O Hromnicích anebo okolo Hromnic jistá zima bývá; odkuž mnozí chtějí, že jest toho času polovice zimy.“, která souvisí s návraty mrazů v únoru. A v mnohých pranostikách se často objevuje skřivan. „Na Hromnice – skřivánek přes hranice. Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout. Jak dlouho skřivánek před Hromnicemi zpívá, tak dlouho bude po nich mlčet.“ Kniha pranostik, Medardova kápě, ze které je čerpáno uvádí v roce 1985 fakt, že skřivani se na naše území vracejí ze severní Afriky až kolem 15. února (odpovídala tomu statistika posledních 100 let). V knize je vysvětleno, proč se již 2. února objevil skřivan v Čechách: pranostika pochází z teplého jara a uchytila se, skřivani přezimující na Moravě, průpovídka vznikla v období juliánského kalendáře.

Můžeme porovnat, zdali klimatická změna posledních 30ti let toto uspíšila. Publikovali jsme články, které hovořili o přepisování mapy s hnízdišti ptáků, jejich návraty, cestami na jiná místa či úplném setrvání bez stěhování. Zbystřeme sluch a zaposlouchejme se do zpěvu ptáků, jestli už uslyšíme skřivana.

Vše je spojené s tím, že mohlo docházet k oteplení v konci ledna, někde začali ptáci zpívat a vypadalo to nadějně – konec zimy. Ovšem bylo tomu naopak, zima se ukázala, únor uměl být velmi mrazivý. Ba naopak, krátkodobé oteplení značilo tuhé mrazy v nadcházejících dnech.
A co si můžeme konkrétně vysledovat na Hromnice. „Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.“ A můžeme se zaměřit i na noc: „Na Hromnice jasná noc – bude ještě mrazů moc.“

Zdroj: Medardova kápě, Jan Munzar, Horizont, Praha 1985

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Přehled tisku: boj v kamionové dopravě, zakázka k tendru za 50 miliard a problémy s nemocnicí v Sušicích

V sobotním tisku se dočtete, že české kamionové společnosti začínají prohrávat boj s mezinárodní konkurencí. Informuje o tom Mf Dnes. Podle Lidových novin pak ministerstvo obrany opět vypsalo zakázku na právní poradenství k padesátimiliardovému tendru. A policie prošetřuje pronájem nemocnice v Sušicích, píše Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 2. února: Oblačno až zataženo, místy déšť, na západě od 900 m, večer od 700 m, sněžení. Na západě ráno i srážky mrznoucí. Později večer od jihovýchodu zataženo a na Moravě a ve Slezsku trvalý déšť. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 11 °C, na západě Čech kolem 2 °C. Čerstvý jižní vítr 7 až 12 m/s v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s bude během dne slábnout. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Neděle 3. února: Zataženo se sněžením, na východě území déšť přecházející od západu odpoledne v polohách od 600 m, večer ve všech polohách, ve sněžení. V Čechách místy vydatné sněžení. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, na východě až 6 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.


 

Podle numerických modelů napadne během nedělního dne v Čechách 20 až 25 cm nové sněhové pokrývky. Situaci budeme i nadále upřesňovat.


 

Zubní pohotovost na Prachaticku o tomto víkendu
02.02.2019 MUDr. Staňková Lhenice zdravotní středisko 388321162
03.02.2019 MUDr. Hájek Netolice Hornická 568 388324333

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

V České republice je plošná chřipková epidemie

Pátek 1. února: V pátém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1715 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 18,5 %.

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Vzestup je evidován ve všech věkových skupinách, nejvyšší u předškolních dětí, a ve všech krajích ČR. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Plzeňského, Libereckého, Jihomoravského
a Moravskoslezského.

„Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve fázi plošné epidemie chřipky je většina evropských států včetně našich sousedů – plošnou epidemii hlásí Německo, Rakousko i Polsko. Převažuje stále virus typu chřipky A (A/H1N1), ale v řadě zemí, s různou intenzitou, zároveň cirkuluje i virus A/H3N2 (v Turecku, na Ukrajině,
či v Uzbekistánu). (tzmz)


 

Zákaz návštěv v nemocnici

Nemocnice České Budějovice vyhlašuje od pátku 1. února 2019 zákaz návštěv. Důvodem je nárůst chřipkových onemocnění v okrese České Budějovice. Zákaz návštěv potrvá až do odvolání. Návštěvu u pacientů na nezbytně nutnou dobu může ze závažných důvodů povolit pouze primář oddělení, jeho zástupce nebo první službu mající lékař. (fb-nem)


 

Aktualizace výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu

Tato výstraha přidává k silnému větru také varování před ledovkou na západě Čech.

Na západě Čech se od dnešního odpoledne (1. 2.) do sobotního rána (2. 2.) mohou vyskytnout mrznoucí srážky s tvorbou ledovky.

Dnes bude zesilovat jihovýchodní, postupně až jižní vítr, který bude ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku postupně dosahovat v nárazech 15 až 25 m/s (50 až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr bude slábnout v sobotu 2.2. během odpoledních hodin.

VÝSTRAHA ČHMÚ – Číslo PVI 2019/19 – vydaná: pátek 01.02.2019 11:37 (10:37 UTC)

Na jev: LEDOVKA (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Karlovarský
Plzeňský: (PS, TC,)
od pátku 01.02.2019 12:00 do soboty 02.02.2019 09:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Středočeský :(BN, KH,), Jihočeský :(JH,),  Pardubický, Královéhradecký: (RK,), Vysočina,  Jihomoravský,  Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
od pátku 01.02.2019 16:00 do soboty 02.02.2019 14:00

S okamžitou platností rušíme minulou výstrahu.

Tato výstraha nahrazuje rušenou výstrahu a doplňuje ji o varování před
ledovkou na západě Čech.

Hluboká tlaková níže bude postupovat ze západní do střední Evropy. Na přední straně této níže zesílí nad naším územím jihovýchodní až jižní proudění.

V pátek 1. 2. bude zesilovat jihovýchodní, postupně až jižní vítr, který
bude ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku postupně dosahovat v nárazech 15 až 25 m/s (50 až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr bude slábnout v sobotu 2. 2. během odpoledních hodin.

Na západě Čech se od pátečního odpoledne (1. 2.) do sobotního rána (2. 2.) mohou vyskytnout mrznoucí srážky s tvorbou ledovky.

Předběžné varování: Podle aktuálních předpovědních materiálů může v neděli 3. 2. v Čechách silně sněžit, místy může napadnout kolem 20 cm nového sněhu. Výstrahu budeme upřesňovat během sobotního dopoledne (2. 2.).

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
-Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty,
zabezpečit stavební jeřáby apod.
-Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
-Od vyšších poloh, kde jsou stromy zatížené sněhem, může docházet k polomům.
-Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.
Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Doporučení ke zmírnění následků ledovky:
-Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
-V případě jízdy autem sledovat dopravní zpravodajství.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ ve spolupráci s VGHMÚř.


 

Přehled tisku: rámy a rozpoznávání obličejů na nádražích i dostupnější léčba pro revmatiky

Páteční vydání českých deníků se věnují například výsledku tendru pro vyplácení sociálních dávek. Podle Mf Dnes by mohlo ministerstvo ušetřit stamiliony. Dobrou zprávu má deník Právo – k biologické léčbě se od pátku dostane víc revmatiků. Mf Dnes informuje o plánu na zavedení bezpečnostních rámů nebo kamer na rozpoznávání obličejů na významných dopravních uzlech. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

VÝZVA k výběrovému řízení pro zájemce o pracovní pozici Asistenta prevence kriminality

Město Vimperk ve spolupráci s Městskou policií Vimperk vyhlašuje výzvu pro výběr kandidátů na pozici Asistenta prevence kriminality. Asistent prevence kriminality bude zaměstnancem Městské policie Vimperk na dobu určitou s předpokládaným nástupem od 1. března 2019. ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Pátek 1. února: Oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno. Ojediněle slabé sněžení nebo déšť, na západě i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, ojediněle až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, ve východní polovině území postupně čerstvý 7 až 12 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s, v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s.

Východní polovinu našeho území zasáhne silný vítr. Zesilovat začne výrazněji dnes večer a nejsilnějších nárazů dosáhne v noci na sobotu a v sobotu dopoledne. Ve východní polovině území dosáhne v nárazech rychlosti od 50 do 80 km/h, ve vyšších polohách přesáhne i 100 km/h. Nejsilnější bude vítr na hřebenech Jeseníků a Beskyd, kde se mohou objevit nárazy větru o síle 130 km/h. V sobotu odpoledne bude vítr slábnout. Pády stromů hrozí hlavně ve vyšších polohách, kde jsou stromy zatížené velkým množstvím sněhu. 
Na západě Čech naopak může komplikace způsobit výskyt slabého mrznoucího deště. Hrozí zde od dnešního večera do zítřejšího poledne. 

Sobota 2. února: Oblačno až zataženo, místy déšť, na západě od 900 m, večer od 700 m, sněžení. Na západě ráno i srážky mrznoucí. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 11 °C, na západě Čech kolem 2 °C. Čerstvý jižní vítr 7 až 12 m/s v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s bude během dne slábnout. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Čtvrtek 31. ledna: V pátek a v sobotu očekávejte zesílení větru. Výstraha se týká východní poloviny ČR. Více detailů v textu níže nebo na výstražném webu http://portal.chmi.cz…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

VÝSTRAHA ČHMÚ – Číslo: PVI 2019/17, yydaná: čtvrtek 31.01.2019 11:11 (10:11 UTC)

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ): Středočeský :(BN, KH, RA,),  Jihočeský: (JH,), Pardubický,  Královéhradecký: (RK,), Vysočina. Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
od pátku 01.02.2019 16:00 do soboty 02.02.2019 14:00

Hluboká tlaková níže bude postupovat z Atlantiku nad Francii. Na přední straně této níže zesílí nad naším územím jihovýchodní až jižní proudění.

V pátek 1. února bude zesilovat jihovýchodní, postupně až jižní vítr, který bude ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku postupně dosahovat v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr bude slábnout v sobotu 2.2. během odpoledních hodin.

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
-Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty,
zabezpečit stavební jeřáby apod.
-Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
-Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.
Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ ve spolupráci s VGHMÚř.


 

Přehled tisku: nové vedení muslimské obce v Praze, vliv Huawei a majetek po H-Systemu

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že do vedení muslimské obce v Praze chce právník, který obhajoval bývalého imáma obviněného i z financování terorismu. Píše o tom Deník N. Firma Huawei pomohla Čechům podle Hospodářských novin k Trumpovi. A stát neví, jak naložit s majetkem zkrachovalého H-Systemu, informuje Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Jižní Čechy pohodové 2019 se představily na veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour v Bratislavě

24. ledna 2019 se uskutečnila tisková konference k tématu Jižní Čechy pohodové 2019 včetně prezentace kulturní nabídky jižních Čech. Tisková konference se konala v rámci veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour v Bratislavě. Součástí této tiskové konference byla prezentace 12 zřizovaných organizací Jihočeského kraje v oblasti kultury a jejich kulturních aktivit plánovaných pro rok 2019. Seznam představených organizací (.doc – 65.50 KB)


 

Školáci dnes dostanou pololetní vysvědčení

Čtvrtek 31. ledna: Školáci si dnes ze školy odnesou pololetní vysvědčení. Pro přibližně 108.000 prvňáčků to bude poprvé. V pátek pak budou mít děti pololetní prázdniny, na které příští týden v 13 okresech Česka navážou prázdniny jarní.


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 31. ledna: Oblačno až zataženo, místy i polojasno. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Slabý jižní vítr do 3 m/s, během dne postupně mírný jihovýchodní 2 až 6 m/s

Po delší době se zítra nad střední Evropu nasune velmi teplá vzduchová hmota. Její příliv se zítra ovšem projeví hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry. Ve výšce 1500 m (v hladině 850 hPa) nad zemí se teploty dostanou až na 5 °C. Ještě dnes se zde přitom pohybují kolem -5 °C. V nižších polohách se příliv teplého vzduchu zítra ještě tolik neprojeví. Vytvoří se totiž inverze a teploty budou mezi -1 °C až 3 °C, jen ojediněle se dostanou na 5 °C. V sobotu se ovšem situace změní. Na východě výrazně zesílí vítr a inverze se rozpustí. Teploty na východě území se tak dostanou až nad 10 °C, naopak na západě Čech bude stále o poznání chladněji (kolem 2 °C).

Pátek 1. února: Oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno. Večer ojediněle slabé sněžení nebo déšť, i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, ojediněle až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, postupně čerstvý 7 až 12 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s, v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s.


 

Šetření o životních podmínkách domácností

Český statistický úřad uskuteční v období od 2. února do 26. května 2019 prostřednictvím speciálně vyškolených tazatelů šetření o životních podmínkách domácností v celé České republice, pod názvem “Životní podmínky 2019 (EU-SILC). Smyslem zjišťování je získat dlouhodobé informace o sociálních a ekonomických podmínkách obyvatel ve 34 evropských zemích. V Jihočeském kraji se šetření uskuteční v 735 domácnostech z toho již 445 se stejného šetření zúčastnilo v předchozích ročnících.
Pracovníci zapojeni do šetření se budou prokazovat průkazem zaměstnance ČSÚ nebo průkazem tazatele a příslušným pověřením. V případě dotazů souvisejících s průzkumem se obracejte na Ing. Vieru Zikovou: viera.zikova@czso.cz. (tz)


 

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) informuje

ČSSZ informuje, že v návaznosti změnu ceníku služeb České poštay se od 1. února 2019 mění poplatek na doručení dávek nemocenského pojištění (tj. nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, ošetřovného, otcovské), které jsou vypláceny v hotovosti, tj. poštovní poukázkou. V případě výplaty těchto dávek v hotovosti hradí náklady příjemce a vyplacená dávka je o tyto náklady snížena. Nový ceník poštovních služeb platný od 1. 2. 2019 na www.ceskaposta.cz


 

V pátek 1. února bude zesilovat vítr. S výjimkou západní poloviny Čech by měl jihovýchodní až jižní vítr během pátku a v soboty 2. února dosahovat místy v nárazech 50 až 90 km/h, od vyšších poloh Moravy a Slezska 90 až 120 km/h. Přiložená mapa ukazuje předpověď prostorového rozložení maximálních nárazů větru za 24 hodin z modelu ECMWF. Vítr bude v sobotu odpoledne a večer slábnout. Doporučujeme sledovat upřesňované předpovědi počasí na našem webu http://portal.chmi.cz/…/cesk…/predpoved-na-dnesek-resp-zitra


 

Jihočeští silničáři mají nové sypače za více než 40 milionů. Budou jezdit po celém kraji

Silničáři snížili průměrné stáří aut ve svém vozovém parku. Mají totiž deset nových sypačů, se kterými budou ošetřovat silnice v celém Jihočeském kraji. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: firmy ministryně Novákové, trestání chybějících politiků a přeplněné české cely

V úterním tisku se dočtete, že ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) se stále nezbavila podílů ve svých firmách a vedení společnosti předala svému synovi, jak upozorňuje Deník N. Serveru iROZHLAS.cz přitom dříve řekla, že firmy prodá. Piráti chtějí obnovit trestání chybějících politiků, píše Právo. A Hospodářské noviny upozorňují, že české cely jsou přeplněné. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Výbuch šlehačkovače způsobil ženě v Hradci Králové těžké zranění. Policie varuje před jeho používáním

Středa 30. ledna: Dvaapadesátiletou ženu z Hradce Králové těžce zranil těsně před Štědrým dnem výrobník šlehačky na bombičky, který vybuchl. Firma, která šlehačkovače dováží, už v loňském roce před tímto výrobkem varovala. Policie proto upozorňuje, aby lidé výrobek nepoužívali. CELÝ ČLÁNEK


 

Středa 30. ledna: Teploty jsou dnes ráno hodně rozdílné, nejčastěji se pohybují mezi -4 až -9 °C. Na Karvinsku, kde bylo celou noc zataženo, je kolem -1 °C. Naopak v oblastech, kde bylo celou noc jasno a leží sníh, klesla teplota i pod -14 °C, hlavně na Moravě a v tradičních šumavských mrazových lokalitách. Nejnižší teplotu v noci naměřila Kvilda-Perla -28,3 °C.


 

Předpověď počasí

Středa 30. ledna: Skoro jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačnosti, během dne postupně hlavně v Čechách oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní postupně jižní vítr 2 až 6 m/s.

Nejvyšší denní teploty se dnes budou pohybovat mezi -2 °C až 2 °C. Podobné hodnoty nás čekají i po zbytek pracovního týdne. Oteplí se až o víkendu. Takové počasí odpovídá dlouhodobým průměrům. Běžně se denní maxima na konci ledna v nižších polohách pohybují kolem 2 °C. Leden celkově skončí jako teplotně průměrný měsíc. Zažíváme tedy obvyklou zimu. V minulém roce byl leden teplotně nadprůměrný a v předminulém roce naopak podprůměrný.

Čtvrtek 31. ledna: Oblačno až polojasno, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku, zataženo nízkou oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Slabý jižní vítr do 3 m/s, během dne postupně mírný jihovýchodní 2 až 6 m/s.


 

Hospůdka pod Věncem Lčovice – připravované akce

– Sobota 2.2.2019 – Soutěž v pečení štrůdlu
– Sobota 9.2.2019 – výjimečně zavřeno  (Obecní ples v bývalé škole)
– Sobota 16.2.2019 – „Zpívaná“ se strakonickými přáteli
– Sobota 9.3.2019 – Jsme s Vámi – jste s námi už jeden rok  (oslava 1. výročí Hospůdky pod Věncem s hudebním doprovodem)
– Sobota 23.3.2019 – „Obleč se jako Pepík“ – josefovská veselice

Srdečně zveme všechny, kdo si naši hospůdku oblíbili!  (fb)


 

Fanoušci deskových her si užijí společné odpoledne v hornoplánské Kavárně U tří koček

Soutěživá, přesto přátelská a uvolněná atmosféra zavládne v úterý 5. února v Kavárně U tří koček v Horní Plané. Od 16 hodin se zde uskuteční akce s všeříkajícím názvem – Deskové hry. „Zveme jak rodiny s dětmi, tak i jednotlivce. Zkrátka všechny!“ usmívá se ředitelka KIC Horní Planá Lucie Roubínová a dodává, že si akci užijí i nejmenší děti. Odpolednem bude provázet Lenka Indrová, mimo jiné členka spolku Hořický cvrkot. Účastníkům vysvětlí, jak kterou hru hrát. Vstupné bude zdarma. „Přijďte si zahrát, těšíme se na vás,“ uzavírají pořadatelé, tedy Kulturní a informační centrum Horní Planá. (vv)


 

Rybníkáři přivezou do Horní Plané swing, folk i trampské písně

Na scéně jsou už takřka 35 let. Hrají swing, folk, country a platí za velmi vtipnou partičku. V pátek 8. února zahrají jihočeští Rybníkáři v Kavárně U tří koček v Horní Plané. Trio vystupuje ve složení Jirka Kolumbus Krška, Věra Studená a Ivan Studený. „Mají moc pěkné písničky s úžasnými texty. Určitě vřele doporučuji. Jejich koncerty jsou velmi zábavné a stylově rozmanité, zároveň se hodí do intimního prostředí kavárny,“ říká ředitelka KIC Horní Planá Lucie Roubínová a dodává, že Rybníkáři hrají na kytaru, kontrabas, flétnu a rytmické nástroje. Koncert začne v 19.30 hodin a vstupné je 70 korun. Organizátorem je Kulturní a informační centrum Horní Planá. (vv)


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Ve čtvrtek 31. ledna bude Informační středisko Správy NPŠ Svinná Lada z provozních důvodů celý den uzavřeno.  (fb-npš)


 

Zpočátku dnešního dne ještě očekáváme velkou oblačnost a ojediněle sněžení, odpoledne bude oblačnost ubývat na polojasno.


 

Přehled tisku: násilí na internetu a děti, léčebné konopí za pár stovek a pokuta pro Škodu Transportation

V úterním tisku se dočtete, že ministerstvo zdravotnictví plánuje zákon, který by nařizoval zdravotním pojišťovnám, aby začaly pacientům velké množství sušeného konopí proplácet. Informuje o tom Právo. A kriminalitu v průmyslových zónách budou v budoucnu řešit policisté ze zahraničí, píší Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 29. ledna: Oblačno až zataženo, místy, zejména na horách, sněhové přeháňky. Postupně ubývání oblačnosti a ustávání přeháněk. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Dnes se budou místy vyskytovat sněhové přeháňky. Četnější budou hlavně na horách, kam přinesou pár centimetrů nového sněhu. Většinou připadne na horách kolem 5 cm sněhu. Do nižších poloh přeháňky přinesou nejvýše poprašek sněhu. Odpoledne budou navíc ustávat a začne se protrhávat i oblačnost. V dalších dnech už nás sněžení nečeká a sníh tak přibývat nebude. Denní maxima budou stále kolem bodu mrazu, což odpovídá dlouhodobým průměrům pro toto období. 

Středa 30. ledna: Skoro jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačnosti, během dne postupně oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní postupně jižní vítr 2 až 6 m/s.


 

Hledali někoho, kdo má pěkný rukopis. Tak se Vladimír Dvořák stal kronikářem Borových Lad

Ve vsi uprostřed šumavských plání je kronikářem Vladimír Dvořák. V Borových Ladech žije přes dvacet let. Sám pochází z nedaleké Želnavy, poté bydlel v Mariánských Lázních, ale nakonec se díky přítelkyni vrátil do rodného kraje. CELÝ ČLÁNEK


 

Na silnicích letos potkáte víc policistů. Snaží se zvrátit neradostné statistiky dopravní nehodovosti

Jako kdyby zmizely dvě plné školní třídy. Tolik životů si vyžádaly dopravní nehody za loňský rok v jižních Čechách. V celorepublikovém žebříčku se Jihočeský kraj dělí o druhou a třetí příčku s krajem Jihomoravským. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: triky s ojetými auty, obliba virtuálních adres a vysoká spotřeba alkoholu

V pondělním tisku se dočtete, že přibývá nehod způsobených srážkou se zvěří. Tématu se věnuje Mf Dnes.Týdeník Euro upozorňuje, že v Česku roste obliba takzvaných virtuálních adres a Lidové noviny si všímají vysoké spotřeby alkoholu v tuzemsku. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Na východě území počasí ovlivňuje studená fronta a přináší tam sněžení, do nížin i déšť se sněhem. Srážky budou ustávat až kolem poledne. Do té doby napadne až 10 cm sněhu. Buďte opatrní.


 

Předpověď počasí

Pondělí 28. ledna: Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo přeháňky, pod 400 m během dne i sníh s deštěm nebo déšť. Na východě ráno a dopoledne sněžení na většině území. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C, v Polabí až 5 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, na západě Čech místy s nárazy kolem 15 m/s, na Moravě mírný 2 až 5 m/s.

Přes naše území dnes přejde dále k východu studená fronta. Srážkově se projeví hlavně na východě území, kde bude ráno sněžit. Během dopoledne se očekává sněžení hlavně na Moravě a ve Slezsku, v nížinách se může objevit i déšť nebo déšť se sněhem. Napadne většinou od 2 do 8 cm sněhu. Odpoledne zde sněžení ustane. Dnes večer naopak začne místy sněžit na západě Čech. Zítra se již opět v přílivu chladného vzduchu budou denní maxima pohybovat jen lehce nad bodem mrazu a ráno bude mrznout na celém území. Hlavně řidiči by tak měli dávat pozor na výskyt náledí.

Úterý 29. ledna: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, místy, zejména na horách, sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.


 

FILMOVÁ SOUTĚŽ NATURVISION

V souvislosti s letošním 18. ročníkem festivalu NaturVision byla opět vyhlášena filmová soutěž.
Vítány jsou všechny filmy zabývající se tématy příroda, zvířata a životní prostředí a zároveň dokončené po 1. únoru 2018! CELÝ ČLÁNEK


 

Dotační program na podporu specializačního vzdělávání lékařů na rok 2019

Jihočeský kraj vyhlašuje pro rok 2019 výzvu k podávání žádostí o poskytnutí dotace na podporu specializačního vzdělávání lékařů v nemocnicích i na pracovištích praktických lékařů. Důvodem podpory je získat kvalifikované lékaře ve vybraných oborech za účelem zajištění zdravotní péče pro obyvatele kraje.

Cílem dotačního programu Podpora vzdělávání lékařů v Jihočeském kraji je poskytnutí finanční podpory pro potřebu získání a uznání specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře v souladu se zákonem č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o dotační program neinvestičního charakteru. Celková částka, která je pro 1. výzvu dotačního programu na rok 2019 k dispozici, činí 750 000 Kč.

Termín pro podávání žádostí je od 25. 02. 2019 do 08. 03. 2019 do 12:00 hod. Konzultace k dotačnímu programu jsou možné již nyní na oddělení administrace dotačních programů JčK.

Pravidla dotačního programu Podpora vzdělávání lékařů v Jihočeském kraji naleznete ZDE.


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Výluka na železniční trati – informace dopravce

Vážení cestující, od 18. do 19. února proběhne výluka v úseku Prachatice – Chroboly – Zbytiny. Některé vlaky budou nahrazeny autobusy. Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme. Další informace: http://gwtr.cz/…/vylu…/vyluka-chroboly-zbytiny-18-19-02-2019  (GW Train Regio)


 

Kontrolní akce znovu potvrdila špičkovou kvalitu potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina

Potravinářská inspekce pravidelně realizuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2018 opět potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 207 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny hodnocené šarže vyhověly ve všech hodnocených parametrech. Dále inspektoři v roce 2018 hodnotili 94 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověly celkem tři šarže potravin, z toho dvě šarže v parametru jakost a jedna šarže v parametru označování. Laboratorní rozbor u žádného z odebraných vzorků nepotvrdil porušení bezpečnostních požadavků.

Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd. Inspektoři SZPI  pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 16 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů. (tzstpi)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře