RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Zabijačkový prejt

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Zabijačkový prejt

 

3 a 1/2 kg vepřové hlavy, 1/2 kg vepřového boku, 1/2 kg vepřového výřezu, 1 kg žemlí, 1 l vepřové krve, 1 cibule, sádlo, 3 l vývaru z vařeného masa
Přísady na 1 kilogram prejtu:
25 g soli, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky mletého pepře, špetka nového koření, kmín

Vepřovou hlavu a bok uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, výřez dáme vařit o něco později. Vařené maso necháme částečně vychladnout a pak ho vykostíme a pokrájíme na malé kousky. Žemle nakrájíme na kostičky, přelijeme je krví a promícháme, krev necháme do žemlí dostatečně vsáknout. Pak žemle přidáme k rozsekanému masu spolu s drobně nasekanou a osmaženou cibulkou, přilijeme tučný vývar, osolíme, okořeníme a vše dobře promícháme. Směs dáme do sádlem vymaštěného pekáče a zvolna pečeme v předehřáté troubě. Prejt můžeme připravit i bez krve, v tom případě jej dochutíme rozmačkaným česnekem.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

(Recept a foto z knihy Lucie Kohoutové Recepty ze šumavské vesnice, www.dona.cz)

 

 

 

Komentáře

komentářů