Z BÍLÉ STOPY: Lipensko těchto dnů nabízí běžkařům ty nejlepší podmínky za...

Z BÍLÉ STOPY: Lipensko těchto dnů nabízí běžkařům ty nejlepší podmínky za posledních patnáct let

Luděk Švejda

 

Nejlepší podmínky za posledních 15 let nabízí pro milovníky běžeckého lyžování letošní Lipensko. Počasí je ideální a stopy jsou upravené. Ničí je ale například neukáznění řidiči automobilů.

Oblast Lipenska, která zahrnuje území od Stožce po Rožmberk nad Vltavou momentálně nabízí nejlepší podmínky pro běžecké lyžování za posledních minimálně 15 let. Shodli se na tom ti, kteří se v této oblasti starají o lyžařské stopy, někteří z nich to dokonce dělají dlouhá léta. Problémy jim teď dělají například neukáznění lyžaři, pejskaři nebo majitelé terénních automobilů – jeden z nich například dnes ráno rozjezdil připravenou stopu ve Frymburku.

Jedním z lipenských rolbařů je Luděk Švejda, stará se o stopy v okolí Nové Pece a Stožce od začátku 90.let. „Není to žádné drama, ale takhle vydatná sněhová pokrývka tu nebyla zhruba od roku 2007. Na vrcholcích je sněhu stále dostatek, ale v nižších polohách, například v okolí Nové Pece ho ubývá, letos ho napadlo opravdu vydatně,“ pochvaluje si Luděk Švejda, který trasu vedoucí z Nové Pece na Schwarzenberský kanál – Jelení vrchy – Plechý – Říjiště a Zadní Zvonkovou protahuje pravidelně dvakrát týdně. Přesto se najdou lyžaři, kteří si stěžují. „Někdy stopy projedu a následně začne silně sněžit. Problémy nám také dělají neukáznění turisté nebo pejskaři, kteří pošlapou stopy,“ uvedl Švejda.

Výjimečné lyžařské podmínky jsou nyní i ve Frymburku. Podle Luboše Krejzy, který tu o stopy pečuje, tu takhle dobrý stav nebyl od roku 2005. „Letošní zima je zatím výjimečná počtem dní, kdy vytrvale za sebou mrzne a samozřejmě velkým množstvím sněhu, který napadl,“ uvedl. Každý den tu upravují 17 kilometrů tras, které vedou po zdejších frymburských lukách. Pokud přes den nasněží, tak vyjíždí s rolbou dvakrát denně. Dnes ráno našli jedno místo na běžecké trati rozježděné od terénního automobilu. „Nikdy jsme to nezažili a nerozumíme tomu. Toho řidiče se podařilo identifikovat. Chceme ho kontaktovat, aby nám škodu nahradil,“ uvedl Krejza.

Podle starosty Horní Plané Jiřího Hůlky jsou ideální podmínky pro lyžaře i zde. „Lyžařské stopy v okolí Horní Plané a Hůrky jsou protažené. Upraveno je tu 23 kilometrů,“ uvedl Hůlka.

Text a foto: (pp)

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře