KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – zbytky historického městského opevnění v uličce Zlatá stezka / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na leden – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LEDEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

13. – 20. ledna 2019


 

Přehled tisku: nesehnatelné léčebné konopí a nález třetího pilíře Juditina mostu

V českých denících se v sobotu dočtete například o tom, Češi v poslední době nakupují oblečení z Polska. Mf Dnes píše o těžkostech při shánění léčebné marihuany a Lidové noviny o nálezu třetího pilíře Juditina mostu. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Sobota 19. ledna: Dnešní noc byla velmi studená, nejchladněji nabylo na Šumavě, kde teploty klesaly pod -25 stupňů Celsia.


 

Česko zažívá nejsilnější mrazy od začátku zimy

V průběhu pátečního dne se do střední Evropy od západu nasouvala oblast vyššího tlaku vzduchu. V odpoledních hodinách se již její střed zdržoval přímo nad Českou republikou, přičemž ve večerním čase se ručičky mechanických barometrů nacházely v okruhu 1023 hPa. Nicméně před tím, zejména během noci a rána, se konal příliv chladnějšího vzduchu od severozápadu, a to po přední straně řečené tlakové výše. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 19. ledna: Skoro jasno až polojasno. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C. Slabý proměnlivý, během dne jihovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s.

Do střední Evropy proudí studený vzduch. Nejvyšší denní teploty tak vystoupí jen na -3 °C až 1 °C. Na řadě míst se tak vyskytne ledový den, kdy teploty celý den zůstanou pod bodem mrazu. Ještě častější bude ledový den zítra, kdy se denní maxima očekávají mezi -4 °C až 0 °C. Lehce nad bod mrazu se teploty dostanou zřejmě jen na jihu Moravy. Chladné počasí bude pokračovat i v příštím týdnu. V lednu se ovšem jedná o zcela běžné teploty.

Neděle 20. ledna: Většinou zataženo nízkou oblačností a ojediněle, na jihozápadě místy, slabé sněžení. Později místy ubývání oblačnosti, hlavně v severní polovině Česka. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr 1 až 4 m/s.


 

Městská policie Vimperk – důležité sdělení občanům

Dne 19.1.2019 od 7:00 hodin nebude možné využít linku tísňového volání 156. Z tohoto důvodu využijte telefonní číslo +420 388 414 365 nebo +420 778 410 790. O opětovném zprovoznění Vás budeme informovat. (Městská policie Vimperk)


 

Zubní pohotovost o víkendu 19. a 20. ledna
19.01.2019 MDDr. Chrášťanský Prachatice Nemocniční 204 384971730
20.01.2019 MDDr. Chrášťanská Prachatice Nemocniční 204 384971730

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Od soboty 19. ledna bude opět přístupný jelení výběh v Návštěvnickém centru Kvilda, který byl, kvůli bezpečnosti, v pondělí uzavřen.
Přesto ale na návštěvníky – ať našich návštěvnických center, tak i turisty či lyžaře, kteří hodlají vyrazit do “bílé stopy – apelujeme, aby dbali zvýšené opatrnosti při svých výletech. Nebezpečí pádu stromů, nebo jejich částí stále trvá.


 

Sníh před víkendem – informace Českého hydrometeorologického ústavu


 

Přehled tisku: modernizace MHD v Praze, drahé brambory a nebezpečná aplikace pro děti

V pátečních novinách se dočtete, že Praha chce mít nový dopravní navigační a informační systém, a to včetně elektronických cedulí na zastávkách, jak píše Deník. Mf Dnes pro změnu varuje před aplikací Tik Tok, kvůli které se mohou děti stát terčem kyberšikany. A deník E15 upozorňuje na drahé brambory kvůli špatné úrodě. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 18. ledna: Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, na horách četnější. Odpoledne a večer ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C, na jihu Moravy až 3 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Noc na zítřek bude mrazivá. Teploty se na celém území budou pohybovat mezi -5 °C až -9 °C. Na sněhové pokrývce teploty klesnou až pod -10 °C. V horských údolích na Šumavě bude až -20 °C. Zítra během dne potom teploty vystoupí většina na -3 °C až 1 °C. Noc ze soboty na neděli bude ovšem opět podobně chladná. Před námi je mrazivé počasí. Hlavně při vyjasnění a na sněhové pokrývce budou teploty klesat hluboko pod bod mrazu.

Sobota 19. ledna: Skoro jasno až polojasno. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C. Slabý proměnlivý, během dne jihovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Čtvrtek 17. ledna: Dnes začíná každoroční možnost zimního pozorování divokých zvířat s odborným doprovodem a výkladem. Pozorovací místa se nacházejí ve třech lokalitách: Borová Lada – Zahrádky, Srní – Beranky a Jelení Vrchy – U Herciána. Informace o pozorování, termíny, podmínky a rezervace, to vše se dozvíte na adrese: https://1url.cz/6tFKQ


 

Přehled tisku: varování před squattery v Praze, bydlení pro bohatší a vyprodané zájezdy

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že policie v Praze varuje před squattery. Píší o tom Lidové noviny. Na vlastní bydlení dosáhnou v Česku jen bohatší děti, informují o tom Hospodářské noviny. A podle Práva letní zájezdy rychle mizí. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 17. ledna: Oblačno až polojasno, postupně od severozápadu až zataženo. Později v Čechách místy, zejména na horách, přeháňky nebo občasný déšť, nad 800 m, večer postupně 300 m srážky sněhové. Na Moravě a ve Slezsku srážky až později večer a jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

I když dnes teploty v Česku ještě vystoupí k 8 °C, výjimečně i 9 °C (hlavně na jihu Moravy), odpoledne nás od severozápadu začne přecházet studená fronta, za kterou do střední Evropy pronikne studený vzduch od severu. Fronta samotná nepřinese vydatnější srážky – pršet bude jen místy a během noci na zítřek bude déšť přecházet i v nižších polohách do sněžení. Ochlazení, které s frontou dorazí, se naplno projeví o víkendu, kdy nás čekají často celodenní mrazy a v noci budou při vyjasnění a sněhové pokrývce teploty klesat až pod -10 °C. A na rozdíl od předchozích týdnů nás tentokrát s největší pravděpodobností bude tento chladný ráz počasí provázet podstatně déle – měl by totiž vydržet i po většinu příštího týdne

Pátek 18. ledna: Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, na horách četnější. V nížinách zpočátku i srážky smíšené. Odpoledne a večer ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C, na jihu Moravy až 3 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s


 

Přestupy z vlaku do vlaku – informace dopravce

Přestupujete z vlaku společnosti GW Train Regio na vlak ČD? Při nákupu jízdenky ve vlaku ČD u průvodčího nemusíte platit přirážku 40 Kč. Stačí předložit jízdenku z našeho vlaku.

Citace z SPPO ČD:

76. Bez manipulační přirážky nebo přirážky k jízdnému si lze ve vlaku zakoupit jízdenku nebo doplatek:
c) vždy: při prvním odbavení po přestupu z vlaku jiného železničního dopravce na základě předložení platného jízdního dokladu příslušného dopravce přípojného vlaku
(GW Train Regio a.s.)


 

Setkání skupiny Lipensko – Šumava

V budově Krajského úřadu v Českých Budějovicích se sešla pracovní skupina Lipensko – Šumava. Hlavním tématem setkání zástupců Národního parku Šumava, šumavských starostů a vedení Jihočeského kraje byl pohled na současnou kůrovcovou kalamitu a informace o přípravě zonace Národního parku Šumava. Ředitel parku Pavel Hubený seznámil pracovní skupinu s dlouhodobými cíli ochrany i s připravovanými zónami a budoucí podobou parku. Následovat bude projednávání návrhu zonace na úrovni obcí a následně Ministerstva životního prostředí.  (tzjč)


 

Přehled tisku: neplacení alimentů, izraelský pohled na církevní restituce i lidi z praxe ve školách

Ve středečním českém tisku se dočtete, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby za neplatiče hradil alimenty stát. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ale odmítá, píší Hospodářské noviny. Izrael podle Deníku N nesouhlasí se zdaněním církevních restitucí v Česku. Pod ně totiž spadá i část majetku původně patřící židovským obcím. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 16. ledna: Oblačno až zataženo, později hlavně na jihu a jihozápadě místy i polojasno, ojediněle slabý déšť, nad 800 m sněžení. Na severovýchodě zpočátku srážky místy. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Zpočátku čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, bude slábnout a postupně se měnit na mírný jihozápadní 3 až 7 m/s.

Po včerejším přechodu teplé fronty k nám proudí teplejší vzduch do jihozápadu, který se kromě horských oblastí nad 1000 metrů postará o mírnou oblevu. Teploty dnes vyšplhají na 3 °C až 7 °C. Zítra bude ještě o trochu tepleji, hlavně na jižní Moravě, kde se maxima můžou dostat až k 9 °C. Tím ale teplejší epizoda skončí, protože během zítřejšího odpoledne nás od severozápadu začne přecházet studená fronta. Za ní k nám začne proudit studený vzduch a teploty už budou v dalších dnech postupně klesat na hodnoty odpovídající této roční době nebo dokonce lehce podprůměrné. O víkendu se totiž i v nížinách často dočkáme celodenních mrazů.

Čtvrtek 17. ledna: Oblačno až polojasno, postupně od severozápadu až zataženo. Později místy přeháňky nebo občasný déšť, nad 800 m, večer postupně 300 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.


 

Spisovatel Václav Votruba představí v Horní Plané Šumavského Děsa i své další knihy

Ve čtvrtek 24. ledna se v Horní Plané uskuteční beseda s jihočeským spisovatelem Václavem Votrubou, který má čerstvě na kontě pokračování knihy Šumavský Děs. Místem dění bude od 17 hodin Kavárna U tří koček.

„Moc se na setkání těším. Chtěl jsem s sebou vzít i samotného Šumavského Děsa, ale s díky mou nabídku odmítl. Je zkrátka typický introvert ,“ usmívá se Václav Votruba a dodává, že Šumavský Děs je bájná šumavská bytost, která čtenáře provází stejnojmennou knižní sérií. „Vlastně se jedná o jeho paměti, které se vážou především k českokrumlovskému regionu – k Horní Plané, Hořicím na Šumavě, Vyššímu Brodu nebo třeba Benešovu nad Černou.“ Prostor dostane i čerstvě uzavřená trilogie Kniha kovu, která je jedinečnou sondou do tuzemské metalové historie. „Nebudu nikoho unavovat suchou přednáškou, naopak návštěvníkům (předpokládám, že především lidem, kteří se metalu nevěnují) budu demonstrovat, že má u nás tento žánr bohatou tradici a že tu máme kapely, na které můžeme být náležitě pyšní,“ upozorňuje Václav Votruba. Vstup na besedu je zdarma. (tz)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Úterý 15. ledna:  Situace: Tato výstraha upřesňuje územní a časovou platnost silného větru a přidává varování před novou sněhovou pokrývkou. Během úterý 15. 1. bude na většině území nadále foukat čerstvý západní až severozápadní vítr 6 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Během večera a noci na středu 16. 1. bude vítr postupně slábnout. Na Frýdecko-Místecku očekáváme během úterního odpoledne a večera a noci na středu 16. 1. vydatné sněžení, do středečního rána napadne 5 až 15 cm, na hřebenech Beskyd kolem 25 cm nového sněhu.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Ve čtvrtek 17. ledna začíná každoroční nabídka možnosti zimního pozorování divokých zvířat s odborným doprovodem a výkladem. Pozorovací místa se nacházejí ve třech lokalitách: Borová Lada – Zahrádky, Srní – Beranky a Jelení Vrchy – U Herciána. Informace o pozorování, termíny, podmínky a rezervace, to vše se dozvíte na adrese: https://1url.cz/6tFKQ.  (fbnpš)


 

Přehled tisku: tři procenta ročních příjmů za alkohol, single domácnosti nebo Tesla v Česku

V českém tisku se v úterý dočtete, že česká domácnost utratí za alkohol v průměru přes tři procenta svých ročních příjmů. Dvoučlenná rodina s průměrnými příjmy tak utratí za alkohol téměř 1570 měsíčně. Píše to regionální Deník. V Česku podle Lidových novin přibývá single domácností. Sám bydlí už téměř každý třetí dospělý. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 15. ledna: Zataženo až oblačno, místy, na většině území, na jihozápadě jen místy, občasné sněžení, které bude během odpoledne v polohách pod 600 m přecházet do deště se sněhem a deště. Na horách na severu a severovýchodě vydatnější sněžení. V jihozápadní polovině území odpoledne a večer postupně slábnutí a místy ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Čerstvý severozápadní, postupně západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

Po včerejším ochlazení nás už dnes zase čeká změna počasí. Během dne nás totiž od západu bude přecházet teplá fronta, která přinese velkou oblačnost a srážky. Ty budou zpočátku i v nížinách sněhové, kolem poledne a během odpoledne ale v teplejším vzduchu začnou v polohách zhruba pod 600 metrů přecházet do deště se sněhem a deště. Současně by ale během odpoledne měly v jihozápadní polovině srážky slábnout a ustávat. Naopak nejvydatnější srážky čekejme na horách na severu a severovýchodě, kde díky návětrnému efektu západního větru může spadnout 20 až 30 cm nového sněhu. V kombinaci s čerstvým větrem tam čekejme navíc tvorbu sněhových jazyků a závějí.

Středa 16. ledna: Oblačno až zataženo, na jihu a jihozápadě později místy i polojasno, ojediněle déšť, nad 800 m sněžení. Ráno a dopoleden na severovýchodě srážky místy. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Zpočátku čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, bude během dne zvolna slábnout a postupně se měnit na jihozápadní.


 

Kapie v Penny Marketu s nadlimitním množstvím pesticidů

Pondělí 14. ledna: Zjistili jsme kapii s nadlimitním množstvím pesticidů v Penny Marketu v Turnově. V paprice zeleninové, červené, odrůdy kapia (balení 0,5 kg) byl překročen maximální limit reziduí pesticidů – chlorpyrifosu a spiroxaminu. Distributorem zeleniny byla společnost EFES , spol. s r.o., K Radotínu 492, 15600 Praha 5.     (FB – Potraviny na pranýři)


 

Varován z Lenory

Pondělí 14. ledna: POZOR! Lenorou putuje podomní prodejce s parfémy, příjemný pán v červené bundě. Vypráví příběh o prodeji nových parfémů v drogerii Teta, že mu jde pouze o informaci, zda se vám cena 1500 zdá přiměřená, poté vám nabídne daný parfém za symbolickou cenu 500,- a k němu další zdarma. Celkem za 3000,-, s tím, že když odmítnete velmi se ochudíte. Rozhodnutí je samozřejmě na Vás, je ale velmi pravděpodobné, že parfémy uvedenou cenu vůbec nemají, případně pocházejí z pochybných zdrojů. (FB – Obec Lenora )


 

Talent Jihočeského kraje 2018

Pondělí 14. ledna: DDM České Budějovice vyhlašuje se záštitou náměstka hejtmanky Jihočeského kraje Zdeňka Dvořáka a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚ Jihočeského kraje Hany Šímové, 19. ročník anketní soutěže Talent Jihočeského kraje 2018. Uzávěrka přihlášek je už na konci ledna a proto si pospěšte s podáním návrhu. Ten může podávat kdokoliv: školy, učitelé, rodiče, trenéři. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne dne 27.  února od 16 hodin v koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích.  Přihláška ke stažení (.xls – 279.50 KB) (fbjč)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Pondělí 14. ledna: Na našem území bude pokračovat silné severozápadní až severní proudění, průměrná rychlost větru bude, zejména v Čechách, v pondělí 14.1. a v úterý 15.1. dosahovat 6 až 10 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách zejména na severu území 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). V průběhu středy bude vítr slábnout. Na jihozápadě a na severovýchodě ČR se bude v nočních hodinách místy tvořit náledí, na ostatním území jen ojediněle.


 

Přehled tisku: občanství za mimořádný přínos, otazníky nad výukou ve školách a veřejné zakázky

V pondělím tisku se dočtete o nedostatcích v ochraně státních počítačů, kterých si všímá Mf Dnes. Týdeník Euro upozorňuje na to, že Národní technické muzeum stahuje některé své historické lokomotivy zpět do depozitáře a Právo informuje o lidech, kteří v Česku získali občanství za mimořádný přínos. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 14. ledna: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami, zpočátku pod 400 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, během dne ochlazování. Čerstvý severozápadní až západní vítr 5 až 11 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách 20 až 30 m/s, bude odpoledne slábnout.

Dnes nás čeká větrné počasí. Čerstvý severozápadní vítr dosáhne v nárazech rychlosti kolem 60 km/h, na horách 80 až 110 km/h. Ve vyšších polohách se tak budou tvořit četné sněhové jazyky a hrozí také pády stromů v lesích. K tomu se místy vyskytnou sněhové přeháňky. Ty vlivem ochlazení budou sněhové i v nížinách. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na -1 °C až 3 °C. Pocitovou teplotu bude ovšem v průměru o 5 °C až 10 °C snižovat čerstvý vítr. Větrné počasí nás čeká i zítra. Vítr začne slábnout až ve středu.

Úterý 15. ledna: Zataženo až oblačno, místy, v severovýchodní polovině území občas, sněhové přeháňky nebo sněžení, během odpoledne v Čechách postupně pod 600 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Čerstvý severozápadní, postupně západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Neděle 13. ledna: Očekávejte zesílení větru. V noci na pondělí a v pondělí 14.1. během dne bude foukat čerstvý severozápadní až západní vítr 6 až 11 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách zejména na severu území 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h).  V pondělí odpoledne bude vítr jen částečně slábnout. Na východě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny bude foukat vítr s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h) také v úterý 15.1. Podrobnosti k územní a časové platnosti výstrahy: http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Městská policie Vimperk oznamuje občanům i návštěvníkům města

Upozorňujeme občany i návštěvníky města Vimperk, aby se v případě jakéhokoliv problému se schůdností a sjízdností komunikací obraceli na Městské služby Vimperk, telefon +420 388 411 520, které mají tuto problematiku na starosti. Děkujeme za pochopení. (Info z webu MP)


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Lednové semináře pro nově zvolené zastupitele

Jihočeský kraj se chce pomoci nově zvoleným zastupitelům obcí s orientací v problematice řádného výkonu jejich funkce. Z tohoto důvodu pořádá prostřednictvím Odboru legislativy a vnitřních věcí Krajského úřadu Jihočeského kraje v průběhu ledna semináře, jejichž účelem je seznámení nově zvolených zastupitelů, zejména nově zvolených starostů a místostarostů obcí s problematikou výkonu veřejné správy v obcích. Semináře jsou určeny zejména pro starosty a místostarosty menších obcí, na něž jsou mnohdy kladeny stejné požadavky jako na velké instituce, avšak jejich obecní úřady nejsou tak personálně vybaveny jako v případě velkých měst a obcí. Účastníci se dozvědí informace o systému veřejné správy v České republice s přihlédnutím k postavení obcí v tomto systému, fungování obce jako takové, právech a povinnostech jednotlivých orgánů obce. Dále bude věnována pozornost uzavírání smluv na úrovni obcí, otázkám souvisejícím s rozpočtem obce a transferům z něj, včetně souvisejících kontrolních mechanismů. Stranou nezůstane ani základní pojednání o veřejných zakázkách a vedení správního řízení na úrovni obecních úřadů. Semináře se konají v termínech 14. , 16. , 22. a 24. ledna v hlavní budově krajského úřadu. Účast na seminářích je zdarma. Dokumenty ze semináře budou následně zveřejněny na webových stránkách kraje. (tzjč)


 

Češi doplácí na nekalé praktiky zahraničních serverů

Čechů, kteří se rozhodnou cestovat leteckou dopravou rok od roku přibývá. Stejně tak ale i těch, kterým se hon za levnými letenkami opravdu nevyplácí. Důvodem jsou zahraniční portály a srovnávače odkazující na cestovní kanceláře, které na první pohled působí jako české a důvěryhodné. Po vystavení letenky, však cestujícím často zbudou jen oči pro pláč. Na problém upozorňují letecké společnosti i české letenkové portály, na které se podvedení cestující následně obracejí. Bohužel pozdě.

Ceny letenek se obecně mohou lišit do cca 50 euro. Pokud je rozdíl v ceně několik desítek nebo stovek euro oproti oficiálním cenám dopravce, jedná se pravděpodobně o podvodné nabídky. “Cestující by si měl být vědom, že pokud nakupuje na takovém portálu, velmi riskuje. Podvodné CK jsou záměrně registrované na jiném trhu, aby omezily šance cestujících na řešení problémů,” říká Zuzana Přibylová, obchodní ředitelka letecké společnosti Aeroflot.

V praxi to vypadá tak, že zahraniční srovnávače nabídnou letenku výrazně pod cenou a před nákupem zákazníka přesměrují na webovou stránku konkrétní cestovní kanceláře, která se tváří jako Go to Gate, My Trip či One Trip. I když se jedná o zahraniční cestovní kanceláře, stránky jsou celé v českém jazyce. Zákazník tak na první pohled necítí problém. Ten nastává až po vystavení letenky.

Podvodné portály jsou vynalézavé, dopravci se tak setkávají s různými příběhy. Cestující si například pořídí letenku s jedním přestupem trvajícím 3 hodiny. Po zaplacení ale obdrží letenku, která je s přestupním časem 18 hodin a ještě přes jiné město. Je sice zachován dopravce i přibližné datum, ale ostatní údaje nesedí. “Viděla jsem i letenku přesměrovanou přes facebookový účet cestujícího. Místo jména cestujícího se na letenku načetlo jeho nick name ze sociální sítě. I taková letenka je nepoužitelná,” říká Přibylová.

Pokud se poškozený snaží situaci vyřešit, většinou se setká s tím, že mu na e-maily nikdo neodpovídá, telefonní čísla neexistují, nebo jsou přesměrovaná na call centra v Asii. Pokud by se poškozený chtěl soudit, musel by do země, kde je podvodná CK registrována. “Každoročně se na nás obracejí podvedení cestující s prosbou o radu. Bohužel často není jiné východisko, než si pořídit letenku novou, tentokrát od ověřeného prodejce,” uzavírá Přibylová. (PROTEXT)


 

Ceny obědů opět rostou. Meziročně si připlatíme o 5 Kč

Průměrná cena poledních meníček se v roce 2017 pohybovala na úrovni 100,8 Kč. V roce 2018 se tato situace nepatrně změnila. Nyní oběd vychází na 106 Kč, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi – téměř 5000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Ceny obědů tak rostou o 5,1 Kč, což odpovídá navýšení o 4,8 % (2017/2018).

Jen pro srovnání ceny obědů za minulé sledované období (2016/2017) rostly o 10,3 Kč, tedy 10,2 %.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji (99,1 Kč) či Plzeňském kraji (99,7 Kč). Naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji (117,4 Kč). Druhý nejdražší oběd na vás čeká v Královéhradeckém kraji (111,1 Kč) a v Olomouckém kraji (109,5 Kč). Paradoxní situace nastala v Karlovarském kraji, kde se dokonce průměrná cena obědu meziročně nepatrně snížila 2018 (99,1 Kč) – 2017 (99,5 Kč). Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Moravskoslezském kraji (+ 9,8 Kč), což odpovídá 9 %.

Překvapením je samotné hlavní město Praha, kde je meziroční změna + 4 Kč, což odpovídá pouhým 3,4 %.

“Je potřebné si uvědomit, že index spotřebitelských cen rostl meziročně v průměru o 2 % (ČSÚ – 11/2018). Současně je nezbytné zohlednit i meziroční růst mezd, který činil republikově 8,6 % (ČSÚ – 09/2018). To je stručná argumentace, proč došlo k navyšování cen obědových meníček!” uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš. (PROTEXT)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře