ČESKÁ OBCHODNÍ INSPEKCE: Nebezpečný holicí strojek musí zmizet z trhu

ČESKÁ OBCHODNÍ INSPEKCE: Nebezpečný holicí strojek musí zmizet z trhu

 

Česká obchodní inspekce zachytila nový druh nebezpečných výrobků – holicí strojky. Na českém trhu objevila v nabídce a prodeji holicí strojek „Boli Razor RSCW-6008“, který nemá nejen povinné značení, ale má i volně přístupné části, které jsou pod napětím, tím může dojít k vážnému úrazu elektrickým proudem.

Česká obchodní inspekce průběžně monitoruje výskyt nebezpečných výrobků na českém trhu. Nejčastěji se jedná o nebezpečné hračky, které jsou vážným zdravotním rizikem pro nejmenší děti, tentokrát zachytila na českém trhu i nebezpečný holicí strojek. Výrobek inspektoři objevili v provozovně „Smíšené zboží“ v Chebu a prodáván byl za 99 Kč.

Holicí strojek „Boli Razor RSCW-6008“, který má odnímatelnou dvojpólovou vidlici, která je součástí výrobku, slouží pro připojení do elektrické sítě a při nabíjení nemá předepsané rozměry, její kolíky nejsou opatřeny ochrannými návleky z izolantu. Při zasouvání vidlice do elektrické síťové zásuvky jsou přístupné „živé části“ výrobku pod napětím.

Vážné riziko hrozí uživateli při manipulaci s odnímatelnou dvojpólovou vidlicí sloužící k dobíjení, která nemá předepsané rozměry a není opatřena ochranným návlekem z izolantu, dotkne-li se spotřebitel přístupných „živých“ částí dutinek kolíků vidlice, které budou pod napětím, může dojít k úrazu uživatele elektrickým proudem a tím k vážnému úrazu a uživatel může být usmrcen.

Uvedený výrobek se navíc během provozu může porouchat takovým způsobem, že přístupové kovové části budou trvale pod napětím 230 V, uživatel se dotkne holicího strojku, dojde k zásahu elektrickým proudem a uživatel může být usmrcen. Výrobek také není opatřen stanoveným označením CE a varovnou značkou dle normy: „není určeno do vlhkého prostředí“. Není přiložen návod a bezpečnostní instrukce v českém jazyce také chybí. Nejsou uvedeny identifikační údaje výrobce a další povinné údaje.

Česká obchodní inspekce uložila okamžité stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX.

 

Text a foto: (tzčoi)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře