LIPENSKO: Adrenalin a otužování pro děti. V Černé v Pošumaví se otevírají...

LIPENSKO: Adrenalin a otužování pro děti. V Černé v Pošumaví se otevírají netypický kroužek pro děti

 

Nadšenci z Lipenska otevírají kroužek pro děti, kde se naučí nejen netradiční, adrenalinové sporty, ale instruktoři povedou děti i k otužování a naučí je základy první pomoci. Zima bude zaměřená na výuku snowboardingu, snowkitingu, bruslení, bezpečného pohybu po zamrzlém jezeře, ale i běh na lyžích. Na jaře a na podzim se budou učit kiteboarding, foiling, wakeboarding, jachting, paddleboarding, landkiting. Vstupní testy jsou naplánovány v týdnu od 14. do 18. ledna v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví.

Štěpán od malička vyrůstá v prostředí, kde je sport běžnou součástí života, ať už se jedná o běh, lyžování, bruslení, jízdu na kole nebo plavání. Rodiče jej vedou i ke sportům, které sami provozují. Kiteboarding, jachting, paddleboarding nebo snowboarding či windsurfing jsou pro něj v podstatě běžné sporty.Nedá se říct, že bych si nerad zahrál třeba šachy nebo se neproletěl s modelem letadla v počítačové hře, nevšední sporty jsou pro mě ale rozhodně větším lákadlem,“ uvádí desetiletý Štěpán.

Bude určitě jedním z prvních, kdo se v Černé v Pošumaví zapíše do nově vznikajícího kroužku pro děti zaměřeného na výuku a trénink adrenalinových sportů. Nebude to jen kvůli tomu, že jedním z instruktorů bude jeho otec Petr Beneš, který provozuje kemp Jestřábí 1, kde se se svou partnerkou Adélou Černou zaměřují především na netradiční sportovní vyžití. Bohaté sportovní vybavení, které tu nabízí svým hostům i příchozím, nově využijí i členové kroužku, který je primárně určený dětem ve věku od 8 do 15 let.

„Děti poznají a naučí se atraktivní sporty, které je možné na Lipensku provozovat po celý rok. Zimní období je zaměřené na snowboarding, snowkiting, bruslení, bezpečný pohyb po zamrzlém jezeře, otužování, běžky. Jaro a podzim budou zase vhodné pro kiteboarding, foiling, wakeboarding, jachting, paddleboarding, landkiting, plavání v otevřené vodě a základy první pomoci,“ jmenuje Petr Beneš.

Během tréninku bude pro děti k dispozici snowboardové a snowkitové, kite a landkite vybavení, běžky, brusle, sportovní plachetnice a katamarány, paddleboardy a samozřejmě také bezpečnostní pomůcky. Výuka na vodě bude zabezpečena motorovým člunem klubu. „Pro přijetí do kroužku je důležitá dobrá fyzická kondice a schopnost plavání bez nadlehčovacích pomůcek,“ doplňuje Beneš.

Vstupní testy jsou naplánovány v příštím týdnu, tedy od 14. do 18. ledna přímo v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví. K myšlence založit tento kroužek přivedla Petra Beneše potřeba a hlavně chuť naučit děti sportovat přímo v lokalitě, kde žijí. „Chceme dětem ukázat sporty, které mohou provozovat přímo na Lipensku. Zároveň jim dát možnost přičichnout si k něčemu neobvyklému, netradičnímu a hlavně je vést k všestrannosti. Chceme v nich také vzbudit touhu trávit volný čas sportem venku, v přírodě,“ řekla Adéla Černá, mimo jiné také členka Vodní záchranné služby, která bude jednou z instruktorek.

Adéla je sama nadšenou příznivkyní otužování a zálibu v koupání ve studené přírodní vodě rozvíjí každý den. Odstranit zbytečné obavy z mrazivé vody chce i u malých frekventantů tohoto kroužku. „Pod správným a kvalifikovaným vedením, s rozumem a nikdy ne přes strach, bolest nebo jakýkoliv zdravotní problém, je otužování zdraví prospěšné i pro děti,“ vysvětlila Adéla Černá.

Kroužek mohou nárazově navštěvovat i děti, které budou na Lipensku krátkodobě, například na rekreaci. Podmínkou je splnit základní vstupní podmínky, kterými je celková fyzická zdatnost a schopnost umět dobře plavat.

(pp)

Foto: Adéla ČERNÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře