JIHOČESKÁ ZÁCHRANKA: Účet silvestrovské noci: Ztráta prstů, popáleniny, tržné rány, plná záchytka

JIHOČESKÁ ZÁCHRANKA: Účet silvestrovské noci: Ztráta prstů, popáleniny, tržné rány, plná záchytka

Na poslední noční službu v roce 2018 posílila Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje (ZZS JčK) provoz Zdravotnického operačního střediska, a to o jednoho operátora. Výjezdovou činnost v celém Jihočeském kraji zajišťovalo standardních padesát výjezdových skupin včetně letecké záchranné služby, tedy 15 lékařů, 50 zdravotnických záchranářů a 40 řidičů záchranářů.

Během silvestrovské noci řešila ZZS JčK 142 událostí, což je zhruba stejný počet jako v loňskému roce a pětašedesátiprocentní zvýšení oproti průměrnému počtu při běžných nočních směnách. Největší nárůst počtu volání na linku 155 přinesly první hodiny Nového roku, kdy operátoři řešili desítky tísňových volání. Jihočeští záchranáři ošetřili více než čtyři desítky pacientů v přímé souvislosti se silvestrovskými oslavami.

Ve 28 případech se jednalo o úrazy pod vlivem alkoholu (převážně pády, řezné rány a úrazy při napadeních) a intoxikace alkoholem. Všechna lůžka na protialkoholní záchytné stanici v Českých Budějovicích byla zaplněna již třicet minut po půlnoci.

Kromě toho jihočeští záchranáři ošetřili 8 pacientů s úrazy přímo způsobenými zábavní pyrotechnikou. Ve čtyřech případech se jednalo o tržné rány a popáleniny prstů ruky, dva lidé utrpěli poranění v oblasti hlavy a dvě slečny drobné popáleniny na dolních končetinách.

Nejzávažnější případ řešili záchranáři ve Vyšším Brodě.  Sedmapadesátiletému muži při odpalování zábavní pyrotechniky explodoval dělobuch v ruce a způsobil mu ztrátové poranění prstů ruky. Záchranáři na místě poskytli zraněnému nezbytnou přednemocniční neodkladnou péči, podali tišící léky a transportovali ho na traumacentrum do Českých Budějovic.

 

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JIHOČESKÉHO KRAJE

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře