KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na prosinec – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• PROSINEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

17. – 26. prosince


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Prodlužujeme platnost povodňové bdělosti. Na jihu a jihozápadě Čech očekáváme v pondělí (24.12.) ráno nebo dopoledne opětovné překročení 1. SPA, přechodně i 2. SPA. Více informací v textu výstrahy níže…

VÝSTRAHA ČHMÚ – VÝSTRAHA PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ – Číslo: PVI – 2018/123

Vydaná: neděle 23.12.2018 13:02 (12:02 UTC)

Na jev: POVODŇOVÁ BDĚLOST (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Plzeňský: (KT, PJ,)
od neděle 23.12.2018 13:00 do pondělí 24.12.2018 18:00

Na jev: POVODŇOVÁ BDĚLOST (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Jihočeský: (CK, PT, ST,)
od neděle 23.12.2018 13:00 do pondělí 24.12.2018 12:00

K večeru začne počasí u nás ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní nad Německem a Rakouskem. Za ním k nám pronikne studený vzduch od severozápadu až severu.

Večer a v noci na pondělí (24.12.) očekáváme další srážky, které budou spolu s táním sněhu přechodně zvedat na jihu a jihozápadě Čech hladiny toků v povodí horní Úhlavy, horní Otavy, horní Blanice, Vltavy nad Lipnem a horní Lužnice. Na těchto úsecích řek může být zítra ráno nebo dopoledne krátkodobě překročen 1. SPA. V povodí horní Úhlavy nelze vyloučit při kulminaci krátkodobé překročení 2. SPA. Během dopoledne by měly hladiny kulminovat.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
-Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).
-Nutno vyvarovat se aktivit v korytě toku.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ ve spolupráci s VGHMÚř

Informace dostupně také v interaktivní mapě výstrah na webu http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: Babiš kritizuje ministra dopravy, Národní muzeum přes svátky prodlouží otevírací dobu

V sobotním tisku naleznete například rozhovor s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO), v němž kritizuje ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) kvůli problémům na dálnici D1. Dále se dočtete o otevírací době Národního muzea přes svátky či o možnostech, jak v obchodech vracet vánoční dárky. Přehled sobotního tisku nachystal Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 22. prosince: Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 1200 m většinou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

Dnes nás čeká nejteplejší den od začátku měsíce. Na většině území se teploty budou pohybovat mezi 7 °C až 11 °C. Nejtepleji bude na jihozápadě Čech. Teploty budou výrazně nadprůměrné. Teplotní rekordy ovšem neohrozí. V roce 1989 se teploty šplhaly až na 13 °C. K tomu musíme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami (nelze dokonce vyloučit ani výskyt bouřky)., které budou dešťové i na horách. Nejvíce obleva zasáhne Šumavu, kde budou stoupat i horní toky řek. Roztaje zde 10 až 20 cm sněhu. Tip: Sledujte teploty on-line

Neděle 23. prosince: Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, od 800 m sněhové. Odpoledne od západu srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy nárazy kolem 15 m/s.


 

Gratulujeme! Tým Gymnázia Strakonice obsadil 3. místo ve finále Robosoutěže 2018

V letošní Robosoutěži po vítězství v předkole získal tým Gymnázia Strakonice ve složení Magdaléna Kůtová (oktáva) a Miroslav Matějček (3. roč.) celkové třetí místo. Byla tím odměněna dlouhodobá práce na hardwaru i softwaru jejich robota, kterou v robotickém kroužku školy vedl vyučující Mgr. Pavel Navrátil. Finálové kolo ROBOSOUTĚŽE 2018 pro SŠ proběhlo v pátek 14. prosince a pořádala ho Fakulta elektrotechnická ČVUT. Nejen, že strakonický tým opět získal respekt soupeřů a několik krásných věcných cen, ale hlavně se zúročil volný čas, dovednosti a vědomosti věnované stavbě a programování robota. Díky celkovému umístění v soutěži už teď mají Míra a Magdaléna otevřené dveře ke studiu na FEL ČVUT, kam je vezmou bez přijímacích zkoušek. Jihočeský kraj, zřizovatel Gymnázia Strakonice, srdečně gratuluje. (tzjč)


 

Poslední letošní Bezpečnostní rada Jihočeského kraje řešila sucho či očkování proti chřipce

Problematika sucha, statistiky lidí, kteří se nechali očkovat proti chřipce, rozšíření stanovišť zdravotnické záchranné služby či příprava na cvičení simulující radiační havárii v Jaderné elektrárně Temelín konané v roce 2019. To byly jedny z hlavních témat pravidelného jednání Bezpečnostní rady kraje v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou. Letos se uskutečnilo naposledy a jeho účastníci se sešli v úterý 18. prosince v budově krajského úřadu.

Bezpečnostní rada Jihočeského kraje je poradním orgánem hejtmanky pro přípravu na krizové situace. Schází se zpravidla třikrát do roka, v případě potřeby i častěji. Předsedkyní bezpečnostní rady je hejtmanka, která jmenovala 10 členů rady. Těmi jsou její náměstek, který ji v případě nepřítomnosti zastupuje, dále pak ředitel krajského úřadu, ředitel Krajského ředitelství policie České republiky, ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, ředitel Krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, vedoucí oddělení krizového řízení kraje, která je zároveň tajemnicí bezpečnostní rady, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu a ředitel Povodí Vltavy. Dalšími stálými hosty jsou ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj a ředitel Jaderné elektrárny Temelín. (tzjč)


 

Vánoční soutěž ERDV 2018

Otevírání adventních kalendářů, zapalování svíček o adventní neděli, polibek pod jmelím, rozkrajování jablíčka, zpívání koled, pouštění lodiček ze skořápek ořechů a hlavně vánoční pohádky….To jsou vánoční zvyky, které děti namalovaly a popsaly v rámci vánoční soutěže ERDV. Odborná porota vybírala mezi několika desítkami přenádherných obrázků a nakonec se rozhodla, že nejkrásnějším dílem letošního ročníku je příspěvek od Anežky Šimánkové ze 3.A Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Anežka převzala cenu na Krajském úřadě v doprovodu svých spolužáků i paní učitelky Dagmar Moravcové. Na druhém místě se umístil kolektiv žáků a žákyň ze Základní umělecké školy v Přešticích, kteří se naší soutěže zúčastnili již v loňském roce. Děti zaslaly mj. kolekci obrázků metodou linoryt. Na 3. místě se umístili žáci a žákyně Stiftsgymnasium Melk, kteří ztvárnili adventní věnce a kalendáře. Gymnasium v Melku má ale ještě jednu vánoční tradici. Již po několik let zdobí okna východní strany benediktinského kláštera v Melku. Vyrábějí vánoční motivy z černého papíru a barevných fólií, ráno a večer jsou pak okna nasvícena. Všem, kteří se vánoční soutěže zúčastnili, moc děkujeme a přeme krásné Vánoce (tzjč)


 

Zubní pohotovost na Prachaticku od 22. do 26. prosince

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: rekordní dary, nedostatek strážníků a objevený článek Karla Čapka

V pátečním tisku se dočtete o tom, že Češi letos darovali na charitativní účely rekordní množství peněz. Lidové noviny přinesly dosud neznámý článek Karla Čapka a regionální Deník informuje o nedostatku městských strážníků v Praze. Přehled pátečního tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 21.. prosince: Většinou zataženo, od západu postupně s deštěm nebo, zpočátku od 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Na severovýchodě a východě území zpočátku i v nižších polohách sněžení. Ojediněle mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, hlavně na Moravě. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na Moravě, ve Slezsku a na severovýchodě Čech 0 °C až 4 °C. Zpočátku mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s bude postupně zesilovat na čerstvý 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s.

Počasí u nás dnes ovlivní výrazný frontální systém. Rozfouká se také čerstvý vítr s nárazy mezi 50 až 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h. K tomu se během dne přidá od západu déšť, na horách i vydatné sněžení (na severovýchodě a východě území může zpočátku sněžit i v nižších polohách). Jenže vlivem oteplení bude sněžení přecházet i na horách do deště (nejrychleji na Šumavě a v Krušných horách). Do zítřejšího rána spadne od 5 do 10 mm srážek, na návětrných stranách Krkonoš a Šumavy až kolem 30 mm, což jsou již poměrně vydatné srážky. Právě na Šumavě vlivem rychlého tání sněhu bude v sobotu docházet k vzestupům hladin řek i s dosažením stupňů povodňové aktivity. Voda v horních tocích se může vylévat z břehů do okolní krajiny a způsobit problémy v okolí Šumavy.

Sobota 22. prosince: Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 1200 m většinou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.


 

Pod Šumavou hrozí po silném dešti povodeň, varují meteorologové. Na Moravě bude vydatně sněžit

Český hydrometeorologický ústav vydal na pátek výstrahy na silný déšť i silné sněžení. Sníh bude padat hlavně na Moravě a ve Slezsku a na horách na severovýchodě Čech. V jižních Čechách však bude tepleji a bude pršet. Na Šumavě bude déšť tak vydatný, že zřejmě stoupnou hladiny některých řek. V povodí Otavy, Blanice a horní Vltavy by mohly vystoupat až na druhý povodňový stupeň. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost v době vánočních svátků – Strakonicko

ČTĚTE ZDE


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

V pátek (21. 12.) se v severovýchodní polovině ČR přechodně vyskytne silné sněžení, na severní Moravě a ve Slezsku očekáváme silný vítr. Na Šumavě se očekávají v pátek a ještě v sobotu (22. 12.) vzestupy hladin všech menších toků na 1. SPA nebo až 2. SPA.

Detaily pro jednotlivé regiony na webu http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Oznámení Krajského úřadu Jihočeského kraje

V pondělí 31. prosince je provozní doba Krajského úřadu Jihočeského kraje z technických důvodů stanovena od 8:00 do 14:00 hodin.


 

V Karlovarském a Jihočeském kraji sněží, jinde silnice namrzají

Praha – V Karlovarském kraji od středečního večera sněží. Sjízdnost silnic včetně dálnice D6 je zhoršená, místy hrozí i ledovka. Sněží také v jižních Čechách, silnice tam jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky v dalších krajích mohou namrzat, v horských oblastech silnice pokrývá zledovatělý sníh. CELÝ ČLÁNEK


 

Totožnost zavražděného muže ze Šumavy může prozradit umělá kyčel

Číslo umělého kloubu může policistům více napovědět o totožnosti mrtvého muže, kterého na konci listopadu našli turisté u Schwarzenberského kanálu. Informace získané z endoprotézy kyčelního kloubu rozeslali vyšetřovatelé do okolních států.  CELÝ ČLÁNEK


 

OMEZENÍ PROVOZU NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ VIMPERK V PROSINCI 2018

Na konci kalendářního roku 2018 bude upraven provoz Městského úřadu ve Vimperku takto:

Dne 31.12.2018 (pondělí) bude provoz úřadu do 11,30.

Dále upozorňujeme veřejnost, že úkony spojené s výběrem správních poplatků budou prováděny dne 31.12.2018 do 10,00 hod.

Ostatní pracovní dny budou bez omezení.  (MĚSTO VIMPERK)


 

SVOZ KOMUNÁLNÍHO ODPADU O VÁNOČNÍCH SVÁTCÍCH 2018

O vánočních svátcích od 24.12. do 26.12. 2018 a 1.1.2019 proběhne svoz komunálního odpadu podle harmonogramu svozu odpadů.
Provoz sběrného dvora: od 24.12. do 26.12. 2018 a 1.1.2019 bude zavřeno. Na Silvestra – 31.12.2018 bude otevřeno do 16,00 hodin.  (MĚSTO VIMPERK)


 

Přehled tisku: speciální transportéry pro Česko, dražší skipasy a možná i voda

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že armáda chce speciální obrněné transportéry pro 11 vojáků, které žádná firma oficiálně nevyrábí. Informuje o tom E15. A lidé si letos připlatí za skipasy a příští rok možná za vodu, píšou Mf Dnes a Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 20. prosince: Zataženo, od západu sněžení, které bude v Čechách v polohách pod 600 metrů většinou přecházet do deště nebo deště se sněhem. Ojediněle i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. Odpoledne a večer v Čechách od jihozápadu částečné ustávání srážek a ojediněle i protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C, v jihozápadní polovině Čech až 3 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na severovýchodě až 7 m/s, se bude postupně měnit na jihozápadní.

Pátek 21. prosince: Většinou zataženo, od západu postupně s deštěm nebo deštěm se sněhem. Na horách na severu a severovýchodě a zpočátku ve východní polovině území i v nižších polohách sněžení. Ojediněle mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, hlavně na Moravě. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na Moravě, ve Slezsku a na severovýchodě Čech 0 °C až 4 °C. Zpočátku mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s bude postupně zesilovat na čerstvý 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s.


 

VÝSTRAHA ČHMÚ – Číslo: PVI – 2018/120 – Vydaná: středa 19.12.2018 11:48 (10:48 UTC)

Na jev: LEDOVKA (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ): 
Karlovarský
Plzeňský: (DO, PJ, PS, TC,)
Ústecký: (CV ,LN ,MO,)
od středy 19.12.2018 12:00 do čtvrtka 20.12.2018 00:00

Z Německa do Čech postupuje okludující frontální systém.

V západních částech Čech se dnes (ve středu 19. 12.) odpoledne a večer  očekávají místy mrznoucí srážky s tvorbou slabé ledovky.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
-Lokálně se při mrznoucím dešti očekává tvorba ledovky. Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
-V případě jízdy autem sledovat dopravní zpravodajství.

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ ve spolupráci s VGHMÚř

Interaktivní mapa výstrah na webu http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: zpoždění oprav Negrelliho viaduktu, ochrana Židů a stabilní cena vajíček

Ve středečním tisku se dočtete, že rekonstrukce pražského Negrelliho viaduktu se protáhne o půl roku. Informuje o tom Právo. A podle Mf Dnes sociální sítě odmítají propagovat citlivý obsah. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

6 tipů, jak přežít ohňostroj, když máte doma pejska

K Silvestru neodmyslitelně patří ohňostroj a bujaré oslavy. Snad v žádné domácnosti není mužský element, který by se nezásobil pyrotechnikou – od zářících koulí, které se rozprsknou na obloze, přes práskací petardy a dělobuchy, až po decentní prskavky. Pomyslel ale někdo na zvířata, jak se cítí, když se najednou strhne bitka o to, která domácnost bude mít nejkrásnější, a hlavně nejdelší ohňostroj? Nechte se inspirovat nápady, které jim pomohou přežít období plné strachu, stresu a úzkosti. CELÝ ČLÁNEK


 

Českým Vánocům chybí sníh. Za poslední dekádu neklesla průměrná teplota na Štědrý den pod nulu

Českému Štědrému dni se zimní počasí a sněhová nadílka v posledních letech vyhýbá. Nejinak tomu bude i letos. V posledních deseti letech se pak průměrná denní teplota na Štědrý den v Česku pohybovala mezi 1,2 až 5,6 stupni Celsia. Sníh ležel na větším území země v letech 2009, 2010 a 2012. Informovala o tom Martina Součková z Českého hydrometeorologického ústavu. CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeským sportovcem roku je pilot Martin Šonka

České Budějovice – V DK Metropol v Českých Budějovicích byly vyhlášeny výsledky ankety Nejúspěšnější sportovec Jihočeského kraje. CELÝ ČLÁNEK


 

V pátek začne astronomická zima, dny se začnou prodlužovat

Praha – V pátek přesně ve 23:23 vstoupí Slunce do znamení Kozoroha, nastane zimní slunovrat a začne astronomická zima. Noc bude na severní polokouli nejdelší v roce, od této chvíle se začínají dny prodlužovat až do letního slunovratu. První dny zimy budou v Česku provázet teploty až osm stupňů nad nulou, za sněhem musejí lidé na hory. Ochlazení čekají meteorologové až po Štědrém dnu. CELÝ ČLÁNEK


 

Areál bývalé vojenské roty v Kvildě se promění v keltský archeopark

Místo, kde dřív v Kvildě bývala kasárna, se přemění na keltskou osadu. Archeopark, jehož smyslem je přilákat do šumavské obce hlavně rodiče s dětmi, už má konkrétní podobu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 19. prosince: Polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti. Ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení, na Českomoravské vrchovině, v severních a západních částech Čech srážky postupně místy. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině místy s nárazy koelm 15 m/s, na horách na severu kolem 20 m/s. Na západě Čech jen slabý vítr do 4 m/s.

Počasí ve střední Evropě začíná ovlivňovat okluzní fronta. Dnes odpoledne a večer se mohou objevit slabé srážky v podobě deště nebo mrholení hlavně v západních a severních Čechách a na Vysočině. Nad nulou bude hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry a v nižších polohách naopak bude mrznout. Déšť tak může namrzat a tvořit ledovku. V noci na zítřek se bude ve výšce opět ochlazovat a přidá se občasné sněžení, které ovšem nebude příliš vydatné. Spadnout by mělo většinou jen 1 až 3 cm nového sněhu, jen výjimečně to bude více. Od západu navíc začnou zítra opět srážky přecházet do deště, tentokrát ale jen v nižších polohách. Dnešní a zítřejší srážky budou sice rozmanité (od sněžení až po mrznoucí déšť), ale jen slabé. V pátek čekejme o poznání více srážek (sněžení se ovšem očekává většinou jen na horách a dokonce i tam bude později přechodně přecházet do deště). 

Čtvrtek 20. prosince: Většinou zataženo, od západu sněžení, které bude v Čechách v polohách pod 500 metrů většinou přecházet do deště nebo deště se sněhem. Ojediněle i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku -3 °C až 1 °C, jinde 0 °C až 4 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 7 m/s se bude postupně měnit na jihozápadní.


 

Štěpánskou zábavu v Hořicích na Šumavě rozproudí kapela Lazareth

V úterý 25. prosince bude kulturní dům v Hořicích na Šumavě tradičně žít živou muzikou. Od 20 hodin se zde uskuteční Štěpánská zábava s kapelou Lazareth. Jihočeská multižánrová skupina hraje známé písničky například od Katapultu, Olympicu nebo Elánu. Každý z muzikantů vzešel z krapet jiné hudební scény, což z Lazarethu v kompletu dělá zajímavou kapelu. Ostatně její koncertní vytíženost mluví za sebe. Součástí Štěpánské zábavy bude i bohatá tombola s hodnotnými cenami. Výtěžek z akce bude věnován na podporu kulturních akcí pro děti. A kdo by si rád zazpíval se svými přáteli koledy, může o den dříve, tedy na Štědrý den, vyrazit do kostela svaté Kateřiny, kde se uskuteční další místní tradice – Štědrovečerní zpívání v doprovodu varhan. Akce začne ve 21 hodin. (vv)


 

Přehled tisku: nátlak Diag Human na Česko, svěřenský fond Skrblík a levné tuzemské autoškoly

V úterním tisku se dočtete, že firma Diag Human žádá poslance, aby do výdajů státního rozpočtu na příští rok zahrnuli částku i s úroky dosahující skoro 14 miliard korun, píše E15. Mf Dnes uvádí, že české autoškoly patří k nejlacinějším v Evropě. A Hospodářské noviny se věnují tématu svěřenských fondů v Česku, kterých může být ke konci roku více jak 1300. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

I pro prodej vánočních stromků platí přísná pravidla, prodejce kontrolují inspektoři

Prodej vánočních stromků se nemusí prodejcům vyplatit. V případě, že nedodrží všechny předpisy, můžou od České obchodní inspekce dostat několikatisícovou pokutu. To se ale podle zkušeností jihočeských inspektorů stává jen výjimečně.  CELÝ ČLÁNEK


 

Vedení kraje v čele s hejtmankou se sešlo s jihočeskými poslanci a senátory

Tradiční setkání vedení kraje v čele s hejtmankou Ivanou Stráskou s jihočeskými poslanci a senátory se tentokrát uskutečnilo v pondělí 17. prosince. Novinkou bylo, že se tato stálá skupina, která rokovala v prostorách krajského úřadu, poprvé rozrostla o tým odborníků, v jejichž gesci je například doprava, zdravotnictví, životní prostředí, obchod a průmysl či školství. Tomu pak odpovídala témata, která při jednání zazněla. Nechybělo mezi nimi dokončení dálnice D3, problematika sucha či řešení neutěšené situace s kůrovcem na Šumavě. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 18. prosince: Většinou zataženo, zpočátku v Čechách ojediněle slabé sněžení. Ojediněle polojasno až skoro jasno, hlavně odpoledne a večer v jižní polovině území. Na horách většinou skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Slabý jihozápadní až jižní vítr 1 až 4 m/s, vítr se bude večer měnit na jihovýchodní.

Počasí v Česku ještě zůstává pod vlivem nevýrazné oblasti vyššího tlaku vzduchu, postupně k nám začne proudit teplejší vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry. Situace, která v této části roku nahrává nízké oblačnosti, případně mlhám. Mlh by sice mělo být méně (zato pozor, v noci a po ránu budou i mrznoucí), ale nízká oblačnost se objeví na většině území Česka. Během dne se sice může protrhávat, nejspíš to ale nebude na většině území. S větší pravděpodobností to nastane v jihovýchodní polovině Čech, na Českomoravské vrchovině a na jihozápadě Moravy. A poměrně slunečné počasí by měly mít i horské polohy nad vrstvou nízkých oblaků. 

Středa 19. prosince: Polojasno, místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrznoucí mlhy. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti. Ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na horách na severu později místy s nárazy kolem 20 m/s. Na západě Čech jen slabý vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: smlouvy Horáčkových firem, přezkum implantátů a nákup radarů v Česku

V pondělním tisku se dočtete, že firmy obviněného podnikatele Tomáše Horáčka dál vydělávají. Informují o tom Hospodářské noviny. Český stát nařídil přezkum implantátů, píše Deník. A podle Deníku N schválil ministr obrany Lubomír Metnar za ANO nákup radarů za tři miliardy korun. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Před sto lety Československo ‚zrušilo‘ aristokracii. Stalo se to necelý měsíc po ustanovení republiky

Československo v roce 1918 vzniklo z trosek rakousko-uherské monarchie. V poválečném státu bylo třeba řešit zejména zásobování potravinami a zabezpečení státu, přesto zákonodárci už v prosinci 1918 odsouhlasili zvláštní zákon, který zrušil tituly aristokratům. CELÝ ČLÁNEK


 

Sociální služby zařazené do základní sítě v Jihočeském kraji

návaznosti na platný Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihočeském kraji na období 2019 – 2021 a podle Pravidel pro tvorbu a aktualizaci sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji schválilo Zastupitelstvo Jihočeského kraje usnesením č. 360/2018/ZK-18 ze dne 13. 12. 2018 zařazení sociálních služeb do základní sítě v Jihočeském kraji. V období od 15. 9. 2018 do 31. 10. 2018 podalo 144 poskytovatelů sociálních služeb celkem 344 žádostí o zařazení sociální služby do základní sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji na období 2019 – 2021. Hodnocení jednotlivých žádostí probíhalo v měsíci listopadu 2018 podle Kritérií hodnocení sociálních služeb pro zařazení do základní sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji schválených zastupitelstvem kraje v červnu 2018. Přehled sociálních služeb zařazených do základní sítě v JčK je zveřejněn na Sociálním portálu Jihočeského kraje.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Pondělí 17. prosince: Oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Včera se na celém území teploty držely pod bodem mrazu a všechny stanice tak hlásily ledový den. Dnes se lehce oteplí. Denní maxima vystoupí na -2 °C až 2 °C. Bude v průměru o 2 °C tepleji a ledový den už se tak nevyskytne na všech stanicích jako včera. Ještě o něco tepleji bude zítra, kdy naměříme 0 °C až 4 °C a ledový den se už objeví jen ve vyšších polohách. Ve středu ovšem vlivem zesilující inverze teploty opět lehce poklesnou. Výraznější se oteplí zřejmě těsně před Vánoci (očekává se klasická vánoční obleva). 

Úterý 18. prosince: Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách ojediněle slabé sněžení. Odpoledne a večer od západu ubývání oblačnosti až na polojasno. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Slabý jihozápadní až jižní vítr 1 až 4 m/s, vítr se bude později měnit na jihovýchodní.


 

Pranostiky a počasí

Druhou půlku prosince začneme s Lucií (13. prosince). Taková všeříkající pranostika popisuje tento den: „Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc.“ Lucie se narodila do bohaté rodiny. Přijala víru a odmítla vdavky. Své jmění a věno rozdala chudým. Za svou víru byla umučena. Již od 5.století je popisována jako svatá, mučednice. Ale proč nám „upije dne“? Do roku 1582 jsme se řídili juliánským kalendářem, a tam opravdu, zimní slunovrat připadal na svatou Lucii. Od zmiňovaného konce 16.stol. se řídíme gregoriánským kalendářem, kde zimní slunovrat spadá na 21. Prosince. Znamená to, že máme nejdelší noc a nejkratší den. Upřesněme: na severní polokouli. Řekněme si několik dalších pranostik: „Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu. Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí a len.“ Dle předpovědi zjistíme, jak to tedy bylos tou zimou, když k nám Lucie přišla.

🔎 Jak bylo 13.12. 2018: Ranní teploty na celém území ČR byly pod nulou, v průměru kolem -5 °C. Místy se tvořilo náledí. Na horách nám leží z minulých dnů čerstvá sněhová pokrývka. Na hřebenech přesahuje i půl metru. Na mnoha místech se po obědě objevilo slunce. Teplota vystoupala na -3 °C až +1 °C.

 Dále nám pranostikon pokračuje svatou Albínou (16. prosinec). Albína je taková bipolární. Na jednu stranu říká, že již nebude sněhu a na druhou, že bude tolik sněhu, že je lepší se schovat za kamna. Pár příkladů: „Závěj svaté Albíny zaplavuje doliny. O svaté Albíně schovej se do síně. O svaté Albíně je po sněhové peřině. Svatý Albín pouští vodu na mlýn.“ Velmi zvláštní je fakt, že je možné najít pranostiky S Albínem i Albínou.

🔎 Jak bylo 16.12.: Většinou bylo zataženo. Místy padal sníh. Teploty se pohybovaly od -4 °C do 0 °C. Na horách i -7 °C.

 Dnes 17. prosince slaví svátek Daniel. Dříve to byl svatý Lazar, zázračně vzkříšen Kristem, stal se jeho učedníkem. Pranostika nás nabádá, abychom se ujistili, že jsme dobře připraveni na zimu: „ O svatém Lazaru ucpi v senci každou spáru.“

🔎17.12. 2018: Ranní teploty by měly bý nejčastěji od -1 °C do -5 °C, ojediněle kolem -7 °C. Ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy a slabé sněžení. Přes den vzroste teplota na -2 °C až +2 °C. Večer čekáme na západě Čech místy sněžení, ojediněle i mrznoucí srážky.

 Bylo by dobré říci něco o prosinci. Název měsíce je pravděpodobně odvozen od „prosiněti“. Což si můžeme vyložit jako prosvítati. Ano, slunce v tomto měsíci občas prosvítí na zem. Vzhledem k zimnímu slunovratu 21. prosince je jasné, že to je název oprávněný. Světla je pomálu. Určitě je to dobré pro přírodu. Odpočinout si a připravit se na další rok. Co jí můžeme přát my? Rozhodně velké přání je více potřebných srážek a více vody do přírody.  Český hydrometeorologický ústav


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické nemocnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické nemocnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Někteří provozovatelé e-shopů dlouhodobě neplní zákonné povinnosti

Používání nekalých obchodních praktik je u internetových obchodů stále jedním z nejčastějších problémů. To potvrdily i kontroly, které provedla Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Ze 177 kontrol bylo zjištěno, že téměř v 85 % případech se prodejci dopustili nezákonných praktik. „Někteří provozovatelé internetových obchodů dlouhodobě neplní základní povinnosti, které jim ukládá zákon o ochraně spotřebitele. Obchodníci často uvádějí nepravdivé nebo žádné informace, které jsou důležité pro rozhodnutí spotřebitele při koupi zboží. Dále prodejci dostatečně neinformují o možnosti reklamace a často zapomínají informovat o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Nejedná se však o obraz trhu, Česká obchodní inspekce při kontrolách e-shopů čerpá ze značného počtu podání spotřebitelů. (tzčoi)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře