STRAKONICE: Nový autobusový terminál byl slavnostně otevřen

STRAKONICE: Nový autobusový terminál byl slavnostně otevřen

.

 

Nový autobusový terminál nacházející se v bezprostřední blízkosti železniční stanice byl v úterý 4. prosince slavnostně otevřen zástupci investora, společnosti ČSAD STTRANS, a dodavatele, společnosti HOCHTIEF CZ a. s.

Výstavba moderního autobusového terminálu za pětapadesát milionů korun trvala pouhý rok. Během této doby tak museli stavaři zbourat dvě staré nádražní budovy, odtěžit přibližně 10 000 m3 zeminy, vybudovat samotný terminál včetně zastřešení, autobusových stání, parkovacích míst a revitalizace přilehlého areálu o ploše 1,2 ha.  Projekt je spolufinancovaný z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

“Po provedení drobných dokončovacích prací jsme investorovi celé dílo oficiálně předali 22. listopadu, což je podle uzavřené smlouvy a zároveň přesně po roce od zahájení stavby,” uvedl za společnost HOCHTIEF CZ a. s. výrobní ředitel její divize Dopravní stavby Jiří Dušek. “Pro mnohé bude znít neuvěřitelně, že v květnu 2016 jsme začali zpracovávat projekt pro územní řízení, dnes je stavba Dopravního terminálu Strakonice hotová a ještě se podařilo získat dotaci z IROP,” doplnil ředitel ČSAD STTRANS a.s. Vladimír Warisch.

Dopravní plochu autobusového terminálu tvoří 10 autobusových stání pro výstup a nástup cestujících, manipulační plocha umožňující příjezd a výjezd autobusu k nástupišti, 11 odstavných stání pro autobusy délky do dvanácti metrů a jedno stání pro malý autobus délky do devíti metrů. Plocha autobusových stání je napojena na místní komunikaci v ulici U Nádraží, kde je vybudováno 53 veřejných parkovacích stání, 26 hlídaných parkovacích stání, které jsou součástí areálu ČSAD STTRANS a stání pro TAXI.

Nový autobusový terminál se dále může pyšnit velkoformátovou dlažbou na nástupišti, kamennými kostkami v parkovištích, prosvětlenými hvězdicovitými a lomenými lavičkami. V okolí byly vysázeny platany javorolisté. Dominantou celého terminálu je zastřešení nástupiště, které tvoří ocelová konstrukce s osvětlením a hliníkovými podhledy. Nechybí ani kamerový systém, sněhové zábrany na střeše, informační systém, či vyhřívané svody.

Jak dnes informoval Český rozhlas České Budějovice, terminál uvede ČSAD STTRANS do zkušebního provozu v neděli 9. prosince. Cestujícím bude nadále sloužit stará výpravní budova dosavadního autobusového nádraží, a to až do doby dokončení rekonstrukce železniční výpravní budovy. Ta by měla být zahájena příští rok a posléze tam najdou zázemí a budou poskytovat služby železniční i autobusoví dopravci.

Text a foto: PROTEXT

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře