POČASÍ: Vývoj situace a počasí pro ČR od pondělí 12. listopadu do...

POČASÍ: Vývoj situace a počasí pro ČR od pondělí 12. listopadu do pondělí 19. listopadu

 

Situace: Po zadní straně mohutné tlakové výše nad východní Evropou k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. V úterý bude přes naše území postupovat k východu slábnoucí studená fronta. Za ní se nad střední Evropou vytvoří tlaková výše, která se propojí s tlakovou výší nad východní Evropou a k nám bude od jihu znovu proudit teplý vzduch. O víkendu se nad Skandinávií vytvoří další tlaková výše a po jejím východním okraji k nám v závěru období začne proudit od severovýchodu chladnější vzduch.

Předpověď na pondělí (00-24):
Většinou zataženo nízkou oblačnosti, zpočátku místy mlhy a ojediněle mrholení. Na horách a ojediněle i jinde jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, při déletrvajícím slunečním svitu kolem 15 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C, na Šumavě až 15 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech slabý proměnlivý do 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Zataženo až oblačno, ráno místy mlhy, během dne místy přechodně až polojasno. Odpoledne a večer na severu místy, jinde jen ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, při zmenšené oblačnosti až 16 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.

Předpověď na středu (00-24):
Polojasno až skoro jasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 6 °C. Slabý západní, postupně proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Na horách a místy i v nižších polohách převážně jasno. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):
Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Na horách a místy i v nižších polohách převážně jasno. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, při zmenšené oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:
V sobotu zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Na horách a místy i v nižších polohách převážně jasno. V dalších dnech polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, v závěru období na horách sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 8 °C, zpočátku při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

Ilustrační foto: Jindra VOJTÍŠKOVÁ KRULLOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře