KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na listopad – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• Literární, kulturní a jiná výročí v listopadu 2018 – ZDE
• LISTOPAD A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE

 

• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 


11. – 18. listopadu 2018


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Zubní pohotovost o víkendu 17. a 18. listopadu

ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Sobota 17. listopadu: Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle 18. listopadu: Jasno až skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. K večeru od severovýchodu postupně přibývání oblačnosti a později na severu a severovýchodě slabý déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Slabý východní až severovýchodní, postupně mírný severní vítr 2 až 5 m/s.


 

Pět pokut za 1,6 milionu, agresivní obchodní praktiky. Inspekce varuje před Českým mincovním obchodem

Česká obchodní inspekce důrazně varuje před Českým mincovním obchodem, který prodává ve svém e-shopu pamětní mince a medaile. Navíc prohřešky společnosti se neustále opakují. Inspektoři tak Českému mincovnímu obchodu uložili už pět pokut v celkové výši téměř 1,6 milionu korun, informuje Radiožurnál. Kromě nátlaku využívá podle inspekce e-shop i agresivní obchodní praktiky.  CELÝ ČLÁNEK


 

Prachatice budou nově svážet bioodpad i v zimě

Město Prachatice dalo na vědomí svým obyvatelům, že mohou pokračovat ve třídění bioodpadu, letos nově, i přes zimu. Počátkem tohoto měsíce se rozvrh svozu bioodpadu změnil a hnědé kontejnery budou vyprázdněny 2x do měsíce. Prachatice ale Listopadem nekončí. Město bude nádoby vyvážet i přes zimu. CELÝ ČLÁNEK


 

Razie na tržnici ve Strážném: Kontroloři našli opuštěné stánky, prodavači utekli

U hraničního přechodu Strážný se konala velká razie. Ve chvíli, kdy policisté a inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) vyskákali z aut, trhovci začali utíkat a kontroloři pak našli jen opuštěné stánky.  CELÝ ČLÁNEK


 

Uzavírka silnice

Silnice II/171, Dolany – Čkyně, okr. Prachatice, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 16.11.2018 00:00 do 07.12.2018 23:59, úplná uzavírka silnice II/171 Nespice – Čkyně (rozděleno do 4 etap), Objížďka – : přes: silnice II/170 (Branišov), silnice II/145 (Vimperk), Vydal: Městský úřad Vimperk (tudyne.cz)


 

Předpověď počasí

Pátek 16. listopadu: Jasno, během dne i polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 3 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

O víkendu nás čeká slunečné počasí. Ranní mlhy se během dne rozpustí a na obloze tak bude jen málo oblačnosti. Denní maxima už budou odpovídat polovině listopadu. Očekávají se většinou mezi 3 °C až 8 °C. Ranní teploty budou většinou pod bodem mrazu. Ještě chladnější počasí nás čeká na začátku příštího týdne, kdy se navíc přidají srážky. Ty již budou většinou sněhové. 

Sobota 17. listopadu: Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.


 

NP Šumava: Popadané stromy ovlivňují vodu v jezeře

Popadané stromy ponechané zetlení na některých šumavských místech vytvářejí v okolních jezerech ideální podmínky pro výskyt ohrožených rostlin. Jedná se kupříkladu o šídlatku v Plešném jezeře. Potvrdila to studie biodiverzity a vodního režimu. Ta trvala na Šumavě tři roky. Informoval o tom mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.  CELÝ ČLÁNEK


 

Mladá cestovatelka z Husince navštívila už 32 zemí, a to velmi levně

„Je pár věcí, na kterých se dá ušetřit,“ říká o cestování Lenka Kosmatová. „První je transport, druhá jídlo a třetí ubytování,“ vysvětluje mladá žena z Husince, která během několika málo let stihla projet 32 zemí světa.  CELÝ ČLÁNEK


 

Ve čtvrtek 15. listopadu bude Turistické informační středisko na náměstí Svobody ve Vimperku od 15 do 16 hodin z technických důvodů zavřeno.

(Město Vimperk)


 

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu

ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 15. listopadu: Jasno až polojasno, zpočátku místy až oblačno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Slabý proměnlivý, postupně východní vítr do 4 m/s, na Moravě během dne mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Tlaková výše nad střední Evropou, která od včerejška ovlivňuje počasí u nás, se dnes propojí s rozsáhlou tlakovou výší nad východem kontinentu, která sahá daleko za Ural, až nad rozsáhlé stepi Kazachstánu. Zatím to ale příliv studeného mrazivého vzduchu ze Sibiře neznamená, i když teploty budou zvolna dál klesat. Během dnešního dne bude díky vlivu tlakové výše na většině území oblaků ubývat, odpoledne často až do vyjasnění. Spíš výjimečně vydrží po celý den zataženo nízkou oblačností, s největší pravděpodobností na severovýchodě Česka. Tlaková výše pak bude určovat ráz počasí u nás až do neděle. A jak už to v listopadu bývá, znamená to dvě podoby počasí – buď s minimální oblačností, a nebo s mlhami či nebem zataženým šedivými nízkými oblaky. Zatím to vypadá, že první typ, tedy přes den slunečné počasí, bude v příštích dnech převažovat.

Pátek 16. listopadu: Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 3 °C. Mírný východní vítr 2 až 6 m/s.


 

Výherci soutěže TschechischQuiz navštívili Jihočeský kraj

Dvojice studentek z Gymnázia Keimgasse v dolnorakouském Mödlingu prožila společně se svými spolužáky 4 dny v Jihočeském kraji. Studentky uspěly v soutěži „TschechischQuiz“ pořádané Velvyslanectvím ČR ve Vídni, která je, jak název napovídá, zaměřena na český jazyk a Českou republiku. Tématem letošního ročníku soutěže byla císařovna Marie Terezie a české země. Práce studentek z Mödlingu byla nejzdařilejší, což na slavnostním aktu ve Vídni v dubnu 2018 ocenila i velvyslankyně České republiky v Rakousku paní Ivana Červenková. Spolu s náměstkem hejtmanky Jihočeského kraje Zdeňkem Dvořákem zde vítězkám předala hlavní cenu – čtyřdenní pobyt Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 pro rakouské studenty připravilo pestrý program, tak aby poznali nejen nejznámější jihočeské památky, ale i běžný život jihočeských studentů. Se svou učitelkou Elenou Mandík studenti navštívili zámek Hluboká, města Český Krumlov a České Budějovice, vyzkoušeli si jízdu MHD i školní jídelnu a podívali se do hodin němčiny, angličtiny a češtiny na gymnáziu Česká. Pobyt v Jihočeském kraji byl zážitkem pro celou třídu. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 14. listopadu: Polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě přechodně až zataženo. Ráno ojediněle mlhy. Večer místy přechodné ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Slabý západní až severozápadní, postupně proměnlivý vítr do 4 m/s.

Po přechodu studené fronty k nám dnes proudí poněkud chladnější vzduch od severu až severovýchodu. Pocítili jsme to už ráno, kdy teploty díky částečnému protrhání oblačnosti během noci klesly na nižší hodnoty, než jsme byli v minulých dnech zvyklí. Maxima přes den pak už spíš jen ojediněle a slabě překonají desetistupňovou hranici (víc než 11 °C nebo 12 °C nečekejme). Přesto ale ještě jde o mírně nadprůměrné hodnoty – dlouhodobé průměry maxim pro tuto dobou se totiž pohybují nejčastěji mezi 3 °C a 8 °C. Stále však platí, že v dalších dnech se bude zvolna ochlazovat.

Čtvrtek 15. listopadu: Jasno až polojasno, zpočátku místy až oblačno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: praktiky překupnického webu, Babišův nový poradce a investice české armády

V úterním tisku se dozvíte, že česká armáda chystá miliardové investice do techniky. Píše to deník E15. Lidové noviny informují o bývalém šéfovi společnosti ČEZ Jaroslavu Mílovi, který nyní radí premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO. A regionální Deník upozorňuje na podvodné praktiky překupnického webu. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Učitelka z Prachatic vydržela 49 dní ve tmě. Nyní si chce změnit život

Zatímco většina lidí si vyzkouší pobyt ve tmě maximálně na týden, prachatická učitelka Marcela Haspeklová vydržela v naprosté izolaci od lidí i vnějších vjemů 49 dnů. Když se vrátila do běžného života, uvědomila si, že jej chce radikálně změnit. Pobyt ve tmě jí ukázal i jiné možnosti.  CELÝ  ČLÁNEK


 

Vítězi krajského kola Logické olympiády v Jihočeském kraji se stali Matěj Kmínek, Jakub Švojgr a Jonáš Havelka

Dne 2. 11. 2018 se v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje v ulici Boženy Němcové v Českých Budějovicích uskutečnilo krajské kolo již 11. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 120 regionálně nejúspěšnějších soutěžících, kteří v nominačním kole obstáli v konkurenci 3001 dětí z celého Jihočeského kraje. V kategorii A (3. – 5. třída základních škol) zvítězil Matěj Kmínek ze ZŠ Máj II, České Budějovice, na druhém místě Vojtěch Dřevikovský, ZŠ a MŠ Kubatova 1, České Budějovice a třetí místo obsadila Ilona Parkosová, ZŠ Pohůrecká 16, Suché Vrbné, České Budějovice. První místo mezi žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií (v kategorii B) si vybojoval Jakub Švojgr z Gymnázia Česká, České Budějovice, druhé místo obsadil Vojtěch Zadražil ze ZŠ Gabrielovo náměstí 16, Chýnov a na třetím místě se umístil Jan Stejskal z Gymnázia Jírovcova 8, České Budějovice. A v neposlední řadě Jonáš Havelka z Gymnázia Jírovcova 8, České Budějovice zvítězil v kategorii C. Druhé místo v této kategorii obsadil Jan Rybín z Gymnázia Pierra de Coubertina, Tábor, třetí Matouš Vondrášek a čtvrtý Votěch Rozhoň, oba opět z Gymnázia Jírovcova 8, České Budějovice. Všichni krajští semifinalisté se potkají na celorepublikovém finále soutěže konaném v pondělí 26. 11. 2018 již tradičně v Míčovně Pražského hradu. Soutěž je podpořena Nadací The Kellner Family Foundation, školou Open Gate, MŠMT a dalšími partnery. (tzjč)


 

Pěvecký sbor Gymnázia Strakonice přivezl zlato z celostátní soutěže v Opavě

Pětačtyřicet sboristů Gymnázia Strakonice, které zřizuje Jihočeský kraj, pod vedením Marcely Mikové dosáhlo historického úspěchu v letošním kole přehlídky a soutěže středoškolských pěveckých sborů, kam postoupili z jarního regionálního kola. Skvělým výkonem zhodnoceným odbornou porotou vyzpívali v sobotu 10. listopadu zlaté pásmo a skončili navíc v jeho čele rovnou za letošním absolutním vítězem – sborem konzervatoře Kroměříž. Podmínkou účasti v soutěžní kategorii bylo nastudování povinné polyfonní skladby „V hoře pěkná jedlica“ od současného autora. Dále jsme zpívali swingovou úpravu barokní fanfáry „Swing the Prelude“, italskou píseň „Ninna nanna“ a spirituál „Wade In The Water“ s klavírním doprovodem. Naši obrovskou radost podtrhla ještě zvláštní cena za „kultivovaný kompaktní zvuk sboru“. Mnoho z našeho současného repertoáru si můžete přijít poslechnout na letošní vánoční koncert v pondělí 10. prosince v Domě kultury ve Strakonicích, kam vás srdečně zveme. (tzjč)


 

Talent Jihočeského kraje roku 2018

Dům dětí a mládeže České Budějovice vyhlašuje soutěž Talent Jihočeského kraje roku 2018. V kategorii humanitní, přírodovědné, technické, umělecké, sportovní, speciální a v kategorii všestranný talent mohou soutěžit jednotlivci ve věku od 10 do 19 let, kteří se v období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 umístili v okresních a vyšších kolech soutěží a přehlídek a kteří trvale bydlí nebo studují na školách v Jihočeském kraji. Návrhy na ocenění v soutěži mohou podávat písemně na přiloženém formuláři školy nebo jednotlivci, např. rodiče, trenéři apod. Návrhy se podávají spolu s kopií výsledkových listin, diplomů nebo vyznamenání. Nominace je nutné zaslat na adresu Domu dětí a mládeže, U Zimního stadionu 1, 370 01 České Budějovice, e-mail: sedlakova@ddmcb.cz. Elektronicky se posílají přihlášky POUZE ve formátu přiloženého souboru xls. a pro každého studenta ZVLÁŠŤ a to nejpozději do 21. 1. 2018. O udělení ceny Talent Jihočeského kraje rozhodují odborné komise jmenované vyhlašovateli soutěže. Slavnostní ocenění se bude konat dne 27. 2. 2019 od 16:00 hodin v hudební síni Jihočeské komorní filharmonie Otakara Jeremiáše v Č. Budějovicích. Soutěž se koná pod záštitou náměstka hejtmanky Jihočeského kraje Mgr. Zdeňka Dvořáka a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚ Jihočeského kraje Ing. Hany Šímové.  Přihlášku i informace k anketě naleznete i na webových stránkách DDM www.ddmcb.cz  (tzjč)


 

Česká Hlavička roku 2018 je ze Soběslavi

 

Nejvyšší ocenění pro středoškoláky, Česká Hlavička, putuje do soběslavského gymnázia, které zřizuje Jihočeský kraj. Cenu Veolia, která se uděluje za práce věnované ochraně, či zlepšení životního prostředí, získal Jakub Vácha. Více informací naleznete v přiložených dokumentech. (tzjč)

 

Soubor ke stažení (.jpg – 120.48 KB)

Soubor 2 ke stažení (.jpg – 202.73 KB)


 

Světový pohár v cyklokrosu v Táboře 17. 11. 2018

Tábor bude čtvrtou zastávkou letošního ročníku Světového poháru. Všechny čtyři závody budou zárukou vysoké úrovně. Možná naposledy na českém území uvidíme přímý souboj dvou fenomenálních cyklokrosařů – Mathieu Van der Poela a mistra světa Wout van Aerta. Věřím, že i naši Boroš s Nesvadbou závod kategorie mužů Elite dokáží zdramatizovat, Závod žen, který letos patří k nejdramatičtějším, se pojede i za účasti Katky Nash, která se představí už v sobotu v Kolíně.  Největší želízka máme v juniorech, kde se o bednu můžou poprat hned čtyři reprezentanti. Trať je stejná jako na loňském mistrovství Evropy, doslova vymazelená, takže nemá cenu nic měnit. Světový pohár, který se do Tábora vrací po pěti letech. Poslední mistrovství světa v roce 2015 navštívilo 24 tisíc diváků, loňské mistrovství Evropy osm tisíc. Petr Marek (prezident ČSC) vyzdvihl vrcholnou akci na jihu Čech. „Tábor je cyklokrosovou Mekkou na českém území. Proto jsme rádi, že zde pokračují v tradici a konají se zde další významné akce.“ Reprezentační trenér Petr Dlask hovořil o náladě svých svěřenců před Světovým pohárem v Táboře. „Spoléháme na juniory, kteří letos dokázali vybojovat v Bernu a Rosmalenu třetí a páté místo. Věřím, že mají na bednu a diváci je doma poženou. Katka Nash je jihočeška a velká srdcařka. Bude se chtít předvést před svými fanoušky a zapojí se do boje o pódium. Pevně doufám, že i Boroš a Nesvadba budou chtít udělat co nejlepší výsledek.“ Na price money se vyplátí 51 715 Euro. Přímý přenos zpracuje belgická TV Telenet, nebude chybět ani 16 pracovníků ČT, která odvysílá přímý přenos závodu mužů a žen, se záznamy závodů juniorů a U23 muži. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 13. listopadu: Zataženo až oblačno, na východě zpočátku i polojasno. Ráno místy mlhy. Během dne od západu místy občasný slabý déšť, hlavně na severu a severozápadě. Na jihovýchodě srážky jen ojediněle. K večeru od západu ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 15 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.

I když nás dnes bude přecházet slábnoucí studená fronta, teploty zůstanou na listopad nadprůměrné. Fronta se totiž odpoledne postará o rozrušení teplotní inverze a rozpuštění nízké oblačnosti, která v uplynulých dnech pokrývala velkou část republiky. Maxima dnes čekejme nejčastěji mezi 10 °C a 15 °C, nadále výrazně nadnormální hodnoty. V dalších dnech se už ale bude ochlazovat, i když jen pozvolna. Zítřejší teploty budou kolem 9-10 °C, v pátek kolem 7-8 °C. Citelně chladnější budou také noci, při vyjasnění v dalších dnech čekejme i slabý mráz. A pravděpodobně na začátku příštího týdne dorazí další dávka ještě studenějšího vzduchu od severovýchodu.

Středa 14. listopadu: Polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě přechodně až zataženo. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Slabý západní až severozápadní, postupně proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: Zimolův odchod z další funkce, dostavba D4 a vyčištění areálu ve Vrběticích

V pondělním tisku se například dočteme, že bývalý místopředseda ČSSD Jiří Zimola opouští svou funkci na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích, píše týdeník Respekt. Právo upozorňuje, že se vyčištění areálu ve Vrběticích prodraží a deník E15 informuje, že dostavba dálnice D4 může do několika let začít. Více se dozvíte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Začal další ročník Ježíškových vnoučat. I letos můžete splnit přání seniorům z domovů po celém Česku

I letos můžete plnit přání seniorům z domovů po celém Česku. V pondělí začal projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Stejně jako loni i v tomto roce můžete posílat jak věcné dary, tak plnit různé zážitky. V tuto chvíli už je zapsaných přes pět tisíc přání. Jejich počet ale ještě poroste. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 12. listopadu: Zataženo nízkou oblačností, zpočátku místy mlhy, místy skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, při déletrvajícím slunečním svitu kolem 15 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech slabý proměnlivý do 4 m/s.

Dnes nás čeká nejteplejší den v tomto týdnu. Při zmenšené oblačnosti se v přílivu teplého vzduchu teploty dostanou až na 16 °C. Takové hodnoty se již blíží teplotním rekordům pro tyto dne, které se pohybují kolem 18 °C. V místech s nízkou oblačností ovšem zůstanou nejvyšší denní teploty mezi 9 °C až 13 °C. Ta se bude tvořit zejména v jihovýchodní polovině území. Ve druhé polovině týdne se sice ochladí, ale zároveň ubude nízké oblačnosti a převládne slunečné počasí. 

Úterý 13. listopadu: Zataženo až oblačno, ráno místy mlhy. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti a místy slabý déšť, hlavně na severu a severozápadě. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti až 15 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.


 

Deník pořádá setkání s hejtmankou

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská přijde už v pondělí ráno odpovídat nejenom na přímé otázky hostů Deníku, ale také s pozvanými osobnostmi diskutovat o tématu zaměstnanosti. Průběh celého setkání budete moci sledovat on-line na našem webu už od 9 hodin, na sociálních sítích anebo se o něm dočtete v úterním vydání našeho Deníku. Redakce také připraví speciální přílohu, která čtenářům přiblíží vše, co se na Setkání s hejtmankou dělo. Ta vyjde 19. listopadu jako součást Deníku.

 


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Čtyři kluci a šest holek

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře