MÍSTOSTAROSTA JIŘÍ CAIS: Je vidět, že lidé reagují, všímají si a mají...

MÍSTOSTAROSTA JIŘÍ CAIS: Je vidět, že lidé reagují, všímají si a mají zájem

 

 

V jaké podobě budou vycházet Vimperské noviny? Změní se webové stránky města? Je pro nové vedení radnice facebook ošklivé slovo? A co místní televize? Zlepší se její obsahová náplň? Čtěte dál a dozvíte se. Redakce Za krásnější Vimperk se korespondenčně zeptala místostarosty města Jiřího Caise a dostala tyto odpovědi:

 

 

 

 

 

Pane místostarosto, krátce po svém zvolení jste v rozhovoru pro Prachatický deník označil za svoji aktuální prioritu změnu komunikace radnice směrem k veřejnosti. Řekl jste, že podle Vašeho názoru v současnosti není a v minulé době nebyla zcela ideální. Zároveň jste uvedl, že chcete využít všechny moderní způsoby komunikace s veřejností. Pojďme si jednotlivé způsoby trochu blíže probrat, a to nejen ty moderní. To proto, že je stále dost občanů, kteří vyhledávají formy tradiční a to moderní je jim cizí.

Výborně, pane redaktore. Děkuji Vám za tu otázku. Já myslím, že nyní po mém více než čtyřměsíčním působení na vimperské radnici, již máme co hodnotit. Vy jako redaktor nejčtenějšího a také nejdiskutovanějšího zpravodajského serveru ve městě, se jistě budete ptát hlavně na ty moderní způsoby. Ale jak jste sám zmínil, my jsme vsadili i na ty klasické a snažíme se setkávat s občany tváří v tvář. Minulá schůzka byla například v restauraci Lotte. Další setkání plánujeme a včas se termín schůzky všichni dozví.

Zároveň chceme uspořádat setkání s občany Vimperka přímo na lokalitách, kde něco plánujeme, kde chceme něco stavět a tvořit. Takovou schůzku plánujeme například v areálu koupaliště. Přesný termín budeme avizovat i skrze váš server. Sami doufáme, že přijde co nejvíce lidí, kteří ukáží, že jim osud Vimperka není lhostejný. Chceme na vlastní oči vidět, že vás problémy ve Vimperku zajímají, že nás sledujete a co víc, že chcete společně s námi problémy řešit a ne je jen překračovat. Opravdu si toho vážíme a těšíme se na první setkání.

Určitě největší změnou v oblasti propagace na našem úřadě je spolupráce s externistou, který se stará o propagaci. Město s ním spolupracuje od začátku března. Hledali jsme člověka,  který má dlouholeté zkušenosti z médií a z oblasti PR a to se nám podařilo. Výsledky byly znát hned po prvním týdnu. Články v tištěných médiích, v Mf Dnes, v Právu, v týdeníku 5+2, v Prachatickém deníku a na regionálních webech. Reportáže či čtené zprávy v Jihočeské televizi. O Vimperku byla natočená i pozitivní reportáž v České televizi, což dříve vůbec neexistovalo. Informace z dění ve městě jsou vidět na našich webových stránkách, a na velmi sledovaném facebookovém profilu – Město Vimperk. Externí spolupracovník má smlouvu na půl roku a zatím jsme s odvedenou prací spokojeni. Uvidíme, kam se bude naše spolupráce ubírat dále.

 

Tradici, už dvacetiletou, představují Vimperské noviny. Měsíčník, který nikdy nemůže být aktuální, avšak může přinášet materiály nadčasové či publicistické. Komentáře, rozhovory, reportáže. Přibližovat lidem činnost samosprávy záživným způsobem, ne přetiskováním zpráv, které odbory městského úřadu předkládají do rady města, jak se často stává. Máte představu, jak Vimperské noviny oživit a přiblížit současným požadavkům občanů na straně jedné a možnostem radnice na straně druhé?

Dovolil bych si nesouhlasit v tom, že Vimperské noviny nemohou být i aktuální. Já dokonce vím, že mohou i překvapit. Proč si nenechat nějakou zajímavou informaci právě do Vimperských novin a překvapit v nich občany města? (naposledy například rozhovor s Anetou Langerovou, který nebyl jinde prezentován) Máte pravdu, že některé materiály by se mohly pro někoho zdát příliš dlouhé, nezáživné, dokonce nudné. Ale i ty mají ve Vimperku své čtenáře. Vimperské noviny mají v průměru okolo třiceti stran textu, když nepočítáme reklamy. Máme si zaplatit schopného editora, který by články zkrátil, přepsal, zatraktivnil? Navíc někteří autoři bývají při jakýchkoliv korekturách svých textů velice nekompromisní a odmítají opravy. Což možná znáte i vy. Také máte své externí přispěvatele.

Já si myslím, že to není správná cesta a že příspěvky všech přispěvatelů do Vimperských novin patří. Je třeba je ale doplnit kvalitními zpravodajskými materiály, které čtenářům opravdu shrnou celý měsíc ve městě. Od květnového čísla se také objeví nové zajímavé seriály o zajímavých lidech či spolcích a organizacích ve městě. Ještě bych chtěl poznamenat, že nikdy nesmíme zapomenout na to, že se jedná o informační materiál radnice, který bude stále specifický tím, že v něm budou objevovat názory jejího současného vedení. Na druhou stranu je určitě třeba říct, že své místo tu mají pro názory opozice. Tomu se nikdo nebrání.

Co se týká redakční rady, tak v ní došlo k určitě obměně. Současné složení je: Alžběta Rückerová, Karel Beránek, Jan Viener a Zdeněk Kuncl. Připravujeme doplnění redakční rady o nové tváře a potřebujeme vyřešit zdroje kvalitních fotografií pro Vimperské noviny. Další věcí, která nás pálí je ohodnocení lidí, kteří se na vzniku každého vydání Vimperských novin podílejí.

 

Po novinách přejděme k televizi. Město si objednává televizní zpravodajství pro infokanál kabelové televize u Střední školy v Nerudově ulici. Jak hodnotíte obsahovou a technickou úroveň jednotlivých relací a míníte i tady nějakým způsobem uplatňovat své představy o lepší komunikaci s občany?

Opět děkuji za tuto otázku, byť není příliš jednoduchá. TV zpravodajství připravuje televizní Studio Epigon, které za smluvně vázanou částku, která se nezměnila (pouze o inflaci) od roku 1999. Tato částka je naopak nižší o cca 20% pro TV Epigon, jelikož se v průběhu let stali plátci DPH a město Vimperk si platbu DPH nemůže z této částky uplatnit. Technická stránka je složitější v tom, že musíme rozdělit výrobu, která probíhá v HD kvalitě, distribuci (přenosové rozvody kabelové televize) a TV přijímače u jednotlivých diváků. TV Epigon vyrábí vše v HD kvalitě a takto i distribuuje například pomocí internetu. Obsahová část má určitě své mezery a v současné době řešíme návrhy změn na obsahovou stránku vysílání. Všechno je to na širší diskusi. Přivítáme jakýkoliv podnět a radu. Nakonec, co kdybych se pro změnu zeptal já vás, co byste jako dlouholetý regionální novinář zlepšil?

  

Internetové stránky města jsou už dlouhou řadu let takřka neměnné, pokud jde o jejich vzhled. Získaly i některá ocenění v hodnocení na celostátní úrovni. Možná se shodneme, že jejich obsahová stránka není zcela vyčerpávající. Určitě by toho mohla radnice občanům sdělovat více, než tak na svých webových stránkách činí doposud. Podíváme-li se třeba na stránky sousedních Prachatic, tak tam každý den přidávají několik zpráv a článků. Internetu rozumíte jako málokdo ve Vimperku, tak určitě máte konkrétní představu co s tím?

Máte pravdu, že tak tomu bylo zhruba na začátku března. Dnes máme několik příspěvků denně. Návštěvnost stránek stoupá, je vidět, že lidé využívají i tyto možnosti. Každopádně já vidím na vzhledu webových stránek mnoho nedostatků. Stránky je třeba zatraktivnit a pojmout je trochu jinak než doposud. Samozřejmě oficiální záležitosti musí být zachovány, ale určitě je možné stránky zatraktivnit tak, aby nabízeli návštěvníkům vyčerpávající informace. Svůj základní účel ale zatím plní. Změny nastanou brzy, v současné době pracuji na koncepci.

 

Internet, to je i Facebook (FB). Mnohými milovaný, jinými nenáviděný. Ale je tady a poskytuje výborné možnosti pro komunikaci mezi lidmi. Město, konkrétně odbor školství, kultury a cestovního ruchu městského úřadu, má svůj FB profil zhruba rok. Slouží jako nástěnka pro propagaci společenských a kulturních akcí. Já se však ptám: Není to málo? Není právě tady ideální příležitost ke každodennímu kontaktu s občany, k odpovědím na jejich otázky a problémy? K tomu, aby lidé poukazovali na nedostatky a operativně je předávali radnici?

Určitě máte pravdu. Na našem facebookovém profilu jsme navýšili počet lajků. Stoupl počet lidí, kterým přichází na „posty“. I tak je to ale zatím málo a chceme s facebookem určitě dále pracovat. Minimálně každý den vkládat jeden, dva zajímavé příspěvky. Mladá a střední generace tento informační kanál oceňuje.

 

Pane místostarosto, abychom přes všechny moderní formy komunikace mezi lidmi nezapomněli na tu  základní, a to je bezprostřední kontakt člověka s člověkem, obyčejný rozhovor. Co uděláte pro to, aby se funkcionáři radnice, zastupitelé, pracovníci městského úřadu přiblížili občanům nejen v časech předvolebních, ale i v běžném životě. Aby dovedli naslouchat problémům, byli všímaví k nepořádkům a dovedli lidem odpovědět na jejich otázky?

To je otázka, na kterou jsme již částečně odpověděli. Budeme plánovat schůzky s občany nad aktuálními tématy a přímo v terénu. Plánujeme setkání v areálu koupaliště, které se buduje zcela nově. Dále například společnou vyjížďku po nové trase cyklostezky okolo Volyňky.

Vzájemnou interaktivitu s Vimperáky chceme zvyšovat i nadále. A určitě se to i daří. Nedávno jsme začali odstraňovat například staré reklamní cedule, které hyzdili město. Byla o tom i reportáž v České televizi. Zhruba třicítku jsme odstranili. Teď jednáme s krajem o těch, které stojí u silnice 1.třídy, protože majitelem je kraj. Vyzvali jsme občany k tomu, aby nám nahlásili, zda jim někde takové cedule nevadí. Hned máme několik ohlasů a zajímavých tipů. Je vidět, že lidé z Vimperka reagují, všímají si a mají o město zájem. A stejně jako my doufají, že Vimperk bude zase o něco krásnější.

 

Pane místostarosto, děkuji Vám za odpovědi a přeji, aby se všechny Vaše představy podařilo splnit. Abyste veřejnosti sdělovali pokud možno co nejvíce dobrých zpráv a nezapomínali, že nepříjemné záležitosti není dobré zatloukat, protože stejně časem vyplavou na povrch. 

Zdeněk JUNGVIRT

Foto: (pp)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře