NOVINKA: První edice sběratelského deníku návštěvníka památek je v prodeji

NOVINKA: První edice sběratelského deníku návštěvníka památek je v prodeji

 

Národní památkový ústav (NPÚ) vydal ke Dni české státnosti novou publikaci s názvem Zápisník návštěvníka památek. Sběratelský deník nabídne zajímavé příběhy z historie i prostor pro sbírání vstupenek a zachycení zážitků z cest, a to vše zabalené v originálním designu s ilustracemi historických událostí. Patronem publikace se stal král Václav I. z rodu Přemyslovců, za jehož vlády byly založeny nejstarší české hrady.

Nápad vytvořit Zápisník návštěvníka památek vznikl v Národním památkovém ústavu po zavedení nových jednotných vstupenek s historickým vyobrazením příslušné památky, které do roku 2019 postupně nahradí staré vstupenky na všech památkových objektech. Zápisník ovšem neslouží jen pro sbírání vstupenek, ale i jako deník zachycující osobní dojmy z návštěv památek a výletů.

„Touto publikací vycházíme vstříc poptávce návštěvníků, kteří při svých cestách po České republice cíleně navštěvují státní hrady a zámky a mají potřebu své zážitky trvale zachytit nejenom na fotografii, ale například i touto nevšední formou,“ přiblížila vznik zápisníku generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Sběratelský deník představí více než 100 památek poutavými texty formou příběhů z jejich historie. Ke každému objektu náleží předem označené místo k vlepení vstupenky a šlechtický erb, reprezentující významného majitele. Již navštívený objekt lze zároveň ohodnotit vybarvením příslušného počtu pečetí.

Zápisník obsahuje i přehlednou mapu se všemi státními památkami, včetně jmenného seznamu a kontaktních údajů, a rovněž piktogramy s informacemi o otevírací době, či o tom, zda je objekt bezbariérový nebo lze v jeho blízkosti parkovat a občerstvit se. Poskytuje tak komplexní informace pro turisty, kteří plánují návštěvu státního hradu, zámku a jiných památek. Jako bonus publikace přináší i informace o nových projektech obnovy, které mohou být inspirací pro další výlety po České republice.

Zápisník návštěvníka památek je možné zakoupit v pokladnách státních památek ve správě Národního památkového ústavu, ve vybraných turistických centrech nebo v e-shopu NPÚ.

Jana HARTMANOVÁ, Národní památkový ústav

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře