STARÁ ŠUMAVA: Pouštění draků

STARÁ ŠUMAVA: Pouštění draků

 

Pouštění draků vyvolává zejména u starší generace vzpomínky na dávno zašlé časy vlastního dětství. Tahle tradice se však pomalu, ale jistě vrací a znovu si získává své místečko v koutku dětských srdcí. Draka zná dozajista každý již od útlého mládí; je to dětská hračka kterou si naše mládež na podzim krátí dlouhou chvíli.

Snad mnohý z čtenářů těchto řádků také »lítal« za dob své mladosti s drakem po polích a strništích daleko od města a od zraků rodičů, avšak žádného snad tehdy nenapadlo, že se tato hříčka stane někdy hledanou a neocenitelnou pomůckou při pozorování vyšších vrstev ovzduší, nebo že se dokonce někdy stane vzorem, dle kterého se budou lidé pokoušet o sestrojení moderního létadla.

Co ve vás vyvolává slovo podzim? Historie je plná nejrůznějších tradic, rituálů i pověr vázajících se k tomuto období. V době, kdy podzim nadobro vystřídal léto, sklizeň už byla téměř u konce. Hospodyně vařily povidla ze švestek a šlapaly zelí. Chmel a brambory už byly pod střechou, len se chystal na přástky. Na poli ubylo práce, a o to víc času a prostoru měly děti pro svoje podzimní zábavy.

Po příchodu ze školy vyrážely děti bez dlouhého přemlouvání na pastvu. Konečně mohly po zoraných polích pobíhat, jak chtěly. Nikdo je nevyháněl z polí jako na jaře nebo v létě, kdy hrozilo, že pošlapou setbu a později také úrodu. Jakmile začalo foukat ze strnišť, otec neodolaje prosícím potomkům zasedl ke kamnům a začal vyrábět draka: nejprve se slepil skelet ze dřívek, který se druhý den potáhl papírem. Teprve pak přišla na řadu kreativita a fantazie dětí. Malovalo se ostošest. A příštího dne mohla hra na kopcích a polích začít. Komu jen letos vzlétne nejvýše?

V českých zemích se podzimní pouštění draků rozšířilo mezi obyčejným lidem až koncem 19. století. Do té doby si tuto kratochvíli mohla dovolit jen šlechta. Papír byl totiž velmi drahým materiálem, který nebyl jen tak k dostání. Děti se tak mohly začít s draky prohánět po poli až po zavedení velkovýroby papíru v továrnách. Nejdříve byli létající draci pouštěni pro bohy – ale také dnes nosí jejich křídla poselství po větru. Lidé mysleli na své bohy, když pouštěli své první vyrobené draky.

Úkolem létajících poslů bylo odnést prosby svých pánů co nejblíže k bohům. Vše začalo v Číně v 5. století před naším letopočtem. Křídla draků byla tehdy vyrobena z hedvábí a bambusu. Později se přeměnily v draky papírové a začaly se používat v Japonsku. První zmínku o drakovi přivezl do Evropy ve 13. Století Marco Polo, ale to neznamenalo spuštění masové výroby. U té zmínky totiž jenom zůstalo. V 16. století se vypouštěli také v Evropě. Na počátku 19. století ale mnoho lidí přestalo věřit v bohy. Lidé chtěli začít létat k oblakům sami, ale i přesto, že se tenkrát zdálo toto přání nesplnitelné.

Zdroj: Bezirk Hostau : Heimat zwischen Böhmerwald und Egerland (1977), s. 84 Richard Fritz Winkelmann

Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES

Foto: archiv autora

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře