VAŘÍME S DANULOU: Dančí hřbet z „pomaláčku“ se šťouchanými brambory

VAŘÍME S DANULOU: Dančí hřbet z „pomaláčku“ se šťouchanými brambory

 

Maso: Cca 1300 g dančího masa na kosti (já použila hřbet), 1 středně velká cibule (nadrobno), 2 lžičky mletého černého pepře, 2 lžičky soli, 500 ml masového vývaru, olej, hotová světlá jíška.

Maso omyjeme a zbavíme tuku. Já jsem vrchní část hřbetu několikrát nařízla. Ze všech stran důkladně osolíme a okořeníme mletým pepřem. Zprudka orestujeme v pánvi a přendáme do pomalého hrnce. Do výpeku vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do zlatohněda, poté zalijeme vývarem, necháme „odvařit“ a vlijeme k masu. Hrnec přiklopíme a necháme vařit na vyšší stupeň asi 4 hodinky. Maso by se poté mělo začít oddělovat od kosti a to je znamení, že je měkké, tudíž ho vyjmeme, šťávu přecedíme do kastrůlku, zahustíme trochou hotové jíšky a ještě lehce provaříme. Maso vrátíme zpět do hrnce (tedy v případě, že máme keramický, který můžeme vložit do trouby, v opačném případě mu najdeme „pelíšek“ v klasickém pekáčku) a dopékáme mírně podlité v troubě do barvy.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů