JIŽNÍ ČECHY: Hejtmanka Stráská otevřela nový Domov seniorů Dačice za 110 milionů....

JIŽNÍ ČECHY: Hejtmanka Stráská otevřela nový Domov seniorů Dačice za 110 milionů. Bude sloužit 73 klientům, kteří se tam stěhují z nevyhovujících Budíškovic

 

Třicet tři jednolůžkových a 20 dvoulůžkových pokojů pro 73 klientů. Moderní zázemí i služby odpovídající standardům 21. století. Tak vypadá nový Domov seniorů Dačice za zhruba 110 milionů korun, který zahájí provoz ve středu 19. září. Během jeho slavnostního otevření v pondělí 17. září to řekla hejtmanka Ivana Stráská s tím, že zřizovatelem zařízení i investorem stavby je Jihočeský kraj.

Klienti se do objektu v areálu dačické nemocnice přestěhují z nedalekého Domova seniorů Budíškovice, jehož prostory v tamním zámečku jsou pro poskytování těchto služeb již nevyhovující. „Mottem kraje v rámci poskytování služeb pro seniory je důstojné stáří. Proto jsme se rozhodli přestěhovat do Dačic klienty z Budíškovic, kde měli k dispozici vícelůžkové pokoje, tudíž jim absolutně chybělo soukromí. A ani další zázemí neodpovídalo trendům doby. Věřím, že toto krásné a pro ně důstojné prostředí ocení,“ vysvětlila Stráská.

Podle náměstka hejtmanky pro věci sociální Zdeňka Dvořáka podává kraj tímto krokem pomocnou ruku naší starší generaci, která je stále početnější a bez pomoci se zkrátka neobejde. „Letos jsme po Kaplici otevřeli již druhý domov pro seniory a v budoucnu připravujeme další tři. Například v Horní Stropnici,“ nastínil Dvořák.

Ředitel Domova seniorů Dačice Jiří Blížil pak dodal, že tu získají azyl všichni klienti, kteří dosud obývali objekt v Budíškovicích. „Od 1. ledna 2019 tu navíc vznikne denní stacionář pro seniory s kapacitou 10 míst,“ řekl Blížil a poděkoval kraji a všem ostatním, kteří se na vybudování Domova podíleli.

Stavba začala v lednu 2017 a přibližně 60 milionů z celkové částky činila dotace.

Text a foto: (tzjč)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře