AKTUÁLNĚ: Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ze dne 1. září

AKTUÁLNĚ: Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ze dne 1. září

 

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Vydatný déšť
Platnost: od 1.9.2018 12:30 do 3.9.2018 21:00

Pro kraje: Jihočeský kraj, Plzeňský kraj (Horažďovice, Klatovy, Sušice), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Vizovice, Zlín)

Od soboty 1. 9. do pondělí 3. 9. očekáváme vydatný déšť s celkovými úhrny 60 až 120 mm/3 dny. Přechodně se vyskytne přívalový déšť kombinovaný i s bouřkami, s krátkodobými úhrny kolem 30 mm.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Ve sledovaných profilech neočekáváme překročení stupňů povodňové aktivity, lokálně může docházet k rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst, sklepů atd. Riziko zvýšeného odtoku vody z krajiny. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst.


Výstraha před jevem s nízkou pravděpodobností výskytu: Silné bouřky
Platnost: od 1.9.2018 15:00 do 2.9.2018 00:00

Pro kraje: Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín), Moravskoslezský kraj

Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s úhrny kolem 30 mm.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Přívalový déšť s možností zatopení níže položených míst, sklepů apod. Nárazy větru způsobující lámání větví stromů, možné škody na majetku a elektrickém vedení. Nebezpečné podmínky pro chodce a pro řízení motorových vozidel. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu padajícími a poletujícími předměty a zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ – Praha

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře