ČESKÉ BUDĚJOVICE: Ve čtvrtek 23. srpna začíná 45. ročním mezinárodního agrosalónu Země...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Ve čtvrtek 23. srpna začíná 45. ročním mezinárodního agrosalónu Země živitelka s podtitulem 100 let českého zemědělství

 

Nejširší nabídku většiny zemědělských oborů na jednom místě, novinky z oborů zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat, komplexní prezentaci zemědělství od historie po současné trendy  a novinky v oblasti výzkumu, a mnoho dalšího nabídne 45. ročník mezinárodního agrosalónu Země živitelka. Začíná ve čtvrtek 23. srpna na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Země živitelka je jedinou výstavou u nás, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor.

Tradičně je v rámci Země živitelky zastoupena zemědělská technika a služby pro zemědělství, rostlinná a živočišná výrobatechnologielesní a vodní hospodářstvíekologické zemědělství, myslivcirybáři , včelaři i drobní chovatelé, jednotlivé zemědělské obory jsou prezentovány napříč celým areálem, mají  své pavilony i svůj vlastní program.

Český svaz chovatelů masného skotu a jejich evropští partneři organizují na letošní Země živitelce jedinečnou show, která proběhně na předvadišti. Letošní novinkou je nejenom aukce limousinů, ale také to, že angusský šampionát bude mít mezinárodní rozměr – THE FIRST EUROPEAN ANGUS SHOW. Němečtí chovatelé vzali účast velice vážně a do Českých Budějovic posílají “těžkou váhu” – celoněmeckého šampiona z letošní výstavy Angus Bundesschau – býka ETOS. Aberdeen-anguský skot (AA) je masné plemeno skotu typické bezrohostí a plášťovým zbarvením, zvířata jsou jednolitě černá nebo červenohnědá. Je to jedno z nejvíce chovaných masných plemen na světě. Letošní rok bude na Země živitelce rekordních až 100 kotců mastných plemen.

Na Země živitelce bude historicky poprvé PAVILON NEJLEPŠÍCH VÍN ČESKÉ REPUBLIKY a to ve spolupráci s časopisem Wine & Degustation a zejména s jeho šéfredaktorem vynikajícím fotografem, publicistou, degustátorem a především znalcem vína a sommelierem Michalem Šetkou . Vína, která budou prezentována na Země živitelce, jsou zároveň součástí posledního vydání Průvodce nejlepšími víny ČR a tedy zárukou nejvyšší kvality. Návštěvníci budou moci v pavilonu nejen degustovat, ale zároveň si vybraná vína zakoupit, protože pro tuto příležitost bude zřízený přímo v areálu sklad, ke kterému bude možnost přímo zajet autem.

Konec srpna je pro všechny zemědělce oslavou a svátkem sklizně. V sobotu společně slavíme NÁRODNÍ DOŽÍNKY. Průvod v čele s nejvyššími představiteli státu a vlády doprovází lidé v krojích, mažoretky, živá hudba, myslivci s dravci a loveckými psy. Nechybí ani tradiční soutěž o nejlepší dožínkový věnec.  Podtitul  „100 let českého zemědělství“ se bude prolínat celou Země živitelkou.  Na počest společné historie bude u příležitosti Národních dožínek zasazena lípa.

DĚTSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ SVĚT  byl novinkou loňského  ročníku a letos bude pro velký úspěch znovu součástí Země živitelky. Představuje interaktivního průvodce pro malé i velké návštěvníky. Významná část areálu bude vyhrazena pro naučnou stezku, dětský zemědělský koutek, živou farmu, lesní školu a další aktivity.

Text a ilustrační foto: (tzzž)

PROGRAM

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře