LIPNO: Na Stezce korunami stromů Lipno je nová Ptačí stezka

LIPNO: Na Stezce korunami stromů Lipno je nová Ptačí stezka

 

Naučit se něco nového o životě ptáků žijících ve zdejším lese, prohlédnout si, jak vypadají, v jakém prostředí snáší vajíčka – to vše v rámci příjemné procházky v exkluzivním prostředí. Stezka korunami stromů má nové obyvatele. Jedná se o devět druhů, ze dřeva vyřezaných ptáků od kalouse ušatého po sýkoru koňadru. Společně tvoří ptačí naučnou trasu, na jejíž vznik tradičně přispěly Lesy České republiky.

„Jde o devět zastavení, kde si návštěvník vedle ptáků prohlédne i jejich budky, které jsou umístěné v dohledu a návštěvník se tak dozví veškeré informace o jejich životě,“ uvedla Marcela Haladejová, ředitelka Stezky korunami stromů.

Na populární Stezce, kterou v průběhu prázdnin navštíví dvoumiliontý návštěvník je teď možné si prohlédnout kalouse, poštolku nebo kulíška. Větší jsou v životních velikostech, ty reálně menší ptáčky řezbář ztvárnil do větších rozměrů. Vyrobení jsou z dubového dřeva.

„Nápad vznikl již dříve. Loni na jaře se nám u první didaktické tabule při vstupu na Stezku uhnízdili sýkorky a vyvedli na svět mladé. U návštěvníků to vzbudilo velký zájem,“ říká Haladejová.

Kovaný ornitolog musí počítat s tím, že budky nejsou v místech, které by odpovídaly těm, ve kterých by je v přírodě čekal. „Snažili jsme se udržet výšku od země nebo její umístění na stromu, ale v některých případech by budka nebyla vůbec vidět, což by nemělo žádný návštěvnický efekt. Důležité je, aby si turisté budky prohlédli a věděli kde tito ptáci žijí,“ uvedla Haladejová.

Jací ptáci jsou nově k vidění na Stezce korunami stromů:

Holub doupňák

Sýkora modřinka

Kalous ušatý

Kulíšek nejmenší

Poštolka obecná

Puštík obecný

Rehek domácí

Sýc rousný

Sýkora koňadra

Text a foto: (vs)

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře