VAŘÍME S DANULOU: Pečené vepřové kostky, cuketové zelí a knedlíčky
Maso: cca 1 kg vepřové krkovice bez kosti, 2 lžíce soli, 1 lžíce mleté zauzené papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžička mletého černého pepře, 3 lžíce oleje, voda.
Maso nakrájím na velké kostky, posypu, kořením a solí, zakápnu olejem, důkladně vše promíchám a uložím do druhého dne do lednice. Pak už jen podliji vodou a peču v dobře uzavřeném pekáči asi 1 a 1/2 hodinky na 170 stupňů doměkka. Před koncem pečení odklopím víko a dopékám do barvy.
Cuketové zelí: 1 středně velká cibule (nadrobno), 1 středně velká cuketa (nahrubo nastrouhat), olej, cukr, ocet, kmín.
Na oleji nechám zezlátnou cibuli, vsypu cukr a nechám zkaramelizovat. Pak přidám nastrouhanou cuketu, sůl a kmín, přiklopím a nechám cuketu, aby pustila vodu. Promíchám, dochutím octem a dusím už jen krátce, aby se cuketa úplně nerozvařila.
Knedlíky: 1 balíček “Bramborového těsta BASK” (400 g), cca 400 g najemno nastrouhané cukety (měla jsem tzv.”tlustokožce”, takže jsem cuketu oloupala, mladé plody strouhám i se slupkou a knedlíčky pak mají pěknou nazelenalou barvičku.), 1 lžička soli, 1 lžička sušeného česneku, cca 100 ml vody (přidávám až dle hustoty těsta)
Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. “vyplakat”, neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliji trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky. Z těsta tvaruji malé kuličky velikosti pimpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.
Připravuje: Danula Vašíčková