KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

Program společenských a kulturních akci LÉTO POD BOUBÍNEM – Vimperk červenec – září 2018 je ZDE
VIMPERSKÝ KAŠPÁREK: Divadelní přehlídka pro děti, Vimperk – červenec až září 2018 – program ZDE
KINO ŠUMAVA VIMPERK: Balkánské filmové léto – program ZDE

 

Pranostiky na červenec – ZDE

 

Přehled kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE

 

KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 


 

Hříběcí, nebezpečná nákaza koní potvrzena na Tachovsku

(27. července) V hospodářství na Tachovsku byl potvrzen případ nákazy koní s názvem hříběcí. Jedná se o bakteriální, onemocnění především hříbat a mladých koní, které nepatří mezi tzv. nákazy povinné hlášením Státní veterinární správě (SVS). Může však způsobit vážné komplikace v chovu. SVS v chovu přijala opatření, aby nedošlo k dalšímu šíření nákazy. Zároveň vyzývá chovatele k dodržování pravidel pro přesun koní a pravidelnému sledování zdravotního stavu svých koní. O pozitivním výsledku vyšetření na hříběcí byla SVS informována v závěru uplynulého týdne Státním veterinárním ústavem v Praze. Majitelka koně si zde nechala provést bakteriologické vyšetření u koně určeného k prodeji. Vyšetření u něj potvrdilo přítomnost původce nákazy. V současné době se čeká na výsledky ze soukromé laboratoře od ostatních z celkem 28 koní. V souladu s příslušným ustanovením zákona, které umožňuje v odůvodněných případech nařídit opatření i v chovu zasaženém nákazou nespadající mezi tzv. nákazy povinné hlášením, SVS v  hospodářství nařídila izolaci nakaženého zvířete a všech zvířat, která s ním přišly do styku., zákaz účasti koní z uvedeného hospodářství na hromadných akcích (svodech, výstavách) a zajištění péče ze strany soukromého veterinárního lékaře. Veterinární inspektoři zároveň prošetřují, zda se kůň v posledních 30 dnech neúčastnil hromadné akce, kde by mohlo dojít k nakažení zvířat. Původcem nákazy je bakterie Streptococcus equi subsp. equi. Vnímaví vůči nákaze jsou koně, zvláště hříbata a mladí koně. Nákaza se šíří kontaktem mezi zvířaty, kapénkami, i nepřímo z kontaminovaného prostředí. Mezi klinické příznaky patří horečka, výtok z nozder a zvětšení mízních uzlin, které mohou zhnisat. Léčba nemocných zvířat se provádí antibiotiky. Pokud není zahájena včas, hrozí vážné komplikace jako záněty vzdušných vaků, pneumonie atd., které mohou vést k úhynu. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nákazu, jejíž výskyt je na základě zákona povinné hlásit a u níž legislativa následně upravuje přijímaná opatření, neexistují objektivní údaje o počtu a místech jejího výskytu. „Chovatelé by měli být obezřetní při přesunech koní. Pokud si kupují koně, je třeba znát nákazovou situaci v místě původu. Pokud jedou na závody či výstavu, dopředu by si měli zjistit, jakým způsobem pořadatel kontroluje zdravotní stav koní a jaké jsou jeho zdravotní požadavky,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. (tzsvs)


 

Aktuální kvalita koupacích vod v České republice


 

Jihočeskému kraji se do velké soutěže na motorovou trakci přihlásily jen České dráhy

O patnáctiletou smlouvu v předpokládané hodnotě 3,5 miliardy na provoz motorových vlaků v jižních Čechách se žádný lítý boj nekoná. Naopak, za bezproblémovou obhajobou svých jihočeských výkonů až do konce roku 2034 směřují České dráhy, které jsou podle informací deníku Zdopravy.cz jediným účastníkem otevřené soutěže. Tu kraj jako jeden z mála vypsal v dubnu, uzávěrka pro nabídky byla v polovině července. CELÝ ČLÁNEK


 

Český rozhlas spustí další nový FM vysílač pro stanici ČRo Plus

Na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem bude nový vysílač spuštěn 27. července 2018 ve 13 hodin z lokality Prachatice – Zlatá stezka. Nový FM vysílač, který zajistí obyvatelům Prachatic a okolí poslech celoplošné stanice Český rozhlas Plus, bude spuštěn v pátek 27. července. Jeho umístění v blízkosti centra města zajistí obyvatelům Prachatic kvalitní signál. Vysílač bude spuštěn na kmitočtu 98 MHz s výkonem 100 Wattů ERP a vertikální polarizací. (čro)


 

Inspekce opět zjistila případ falšování u masné konzervy z Polska

Další případ falšování u masové konzervy polského původu zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v distribuční síti společnosti Kaufland Česká republika v.o.s.  Jednalo se o potravinu KONZERVA S DRŮBEŽÍM MASEM, Sterilovaná konzerva, drůbeží šunka mletá, šarže 0182, označení data minimální trvanlivosti 240119, země původu: Polsko. Masný výrobek na etiketě deklaroval obsah kuřecího masa 59%, ve skutečnosti však konzerva obsahovala pouze 47,7% kuřecího masa, tedy o téměř 12% méně. Vzorek byl odebrán v provozovně  Kaufland Česká republika v.o.s., Před Tratí 2/891, 73564 Havířov – Prostřední Suchá a výrobcem potraviny byla společnost Zaklady Miesne Werblinski Sp. z o.o. Debnialki Kaliskie 22 62-800 Kalisz, Polsko. Inspekce kontrolované osobě nařídila stáhnout předmětnou potravinu ze všech svých provozoven a zahájí s ní správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u tohoto druhu komodity bude inspekce i nadále pokračovat v kontrolách s nesníženou intenzitou. (tzszpi)


 

SDĚLENÍ ČESKÉ POŠTY

Pomohli jste nám!!! Poukázali jste na podvodníky, kteří zneužívali důvěru postarších spoluobčanů, žádali o náhled na SIPO a vydávali se za zaměstnance několika firem, mezi kterými byla i Česká pošta. Upozornili jste nás na několik případů a my vám děkujeme. Rozhodli jsme, že vaše babičky a maminky v tom nenecháme a podali jsme trestní oznámení, protože věříme, že maminkám se nesmí a NEBUDE ubližovat. SDÍLEJTE tuto zprávu, ať se o tomto NEŠVARU dozví co nejvíc lidí a zabráníme ublížení bezbranným lidem!! Česká pošta

Informovali jsme zde: http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=135410


 

VAROVÁNÍ – Pozor na podvodníky

Varujeme důrazně všechny spotřebitele před subjektem, který na sociálních sítích vystupuje jako Internet-Televize-Volání (web: https://www.internet-televize-volani.cz/)! Webová nabídka neobsahuje žádné konkrétní informace a požadavky dle zákona. Držitel domény není zaregistrován jako podnikatel v elektronických komunikacích. Buďte obezřetní! Věc šetříme ve spolupráci s CZ.NIC, abychom se dozvěděli, kdo je v pozadí této podvodné nabídky. Za sdílení děkujeme! (Český telekomunikační úřad)


 

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU ŠUMAVA INFORMUJE

V sobotu 21. července skončil zákaz vstupu na část turistické stezky podél Schwarzenberského kanálu v úseku Jelení Vrchy – Rosenauerova kaple, která byla veřejnosti uzavřena z důvodu těžeb polomového dříví a jeho odvozu. Tzv. Hučická cesta, od horního portálu Schwarzeberského kanálu k ústí Lesního potoka však z důvodu intenzivního odvozu dříví zůstává dále uzavřena a to až do 31. července.  Žádáme všechny návštěvníky, aby uvedenou uzavírku plně respektovali a zároveň byli při pohybu po lesních cestách a účelových komunikací maximálně opatrní. Stále se zde pohybuje lesní technika a odvozní soupravy a také personál Správy NP Šumava v osobních automobilech. Věnujte také pozornost značení na celém území NP Šumava, zvláště tomu, které upozorňuje na nebezpečné úseky. (Správa NP Šumava)


 

Regionální potravina Jihočeského kraje

Sedm výrobců získalo na Selských slavnostech v Holašovicích cenu Regionální potravina Jihočeského kraje 2018. Libor Novák z Hlincovy Hory na Českobudějovicku získal cenu za šunku, firma Zefa Volary za zvěřinovou klobásu, statek Horní Dvorce na Jindřichohradecku za ovčí gouda archivní sýr, rodinná farma Výrov na Prachaticku za kozí jogurtové mléko a med. Pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí má cenu za rybářský chléb a za karamelový řez, Zámecký ovocný lihovar Blatná za Sládkovo sváteční speciální světlé čtrnáctistupňové pivo a firma Tilapia z Tábora za uzený filet. Farma Výrov, statek Horní Dvorce i pekařství MPM bodovaly i v loňském ročníku soutěže. (tz)


 

Účtenku za nákup potravin pravidelně kontroluje 71 procent Čechů

Více než 70 procent Čechů pravidelně kontroluje, jaké položky a za jakou cenu jim byly naúčtovány u pokladny při nákupu potravin nebo základního nepotravinářského zboží. Účtenky za nákup potravin nejčastěji kontrolují starší lidé nad 60 let. Nejvíce spokojeni jsou se správným vydáváním účtenek zákazníci prodejen COOP, Lidl a Globus. Vyplývá to z aktuálních výsledků nové studie GfK Supermarket-Diskont-Hypermarket 2018, kterou každoročně publikuje společnost GfK Czech.

Více než 70 procent Čechů pravidelně kontroluje, jaké položky a za jakou cenu jim byly naúčtovány u pokladny při nákupu potravin nebo základního nepotravinářského zboží. 35 procent si papírovou pokladní účtenku za nákup potravin po zaplacení zkontroluje pokaždé, dalších 36 procent ji kontroluje často. Pouhých 8 procent zákazníků uvádí, že účtenku nekontrolují vůbec nikdy.

„Účtenky za nákup potravin nejčastěji kontrolují starší lidé nad 60 let (pravidelně je kontroluje 86 procent) a lidé se základním vzděláním (pravidelně je kontroluje 77 procent). Naopak „nejméně“ účtenky kontrolují mladí zákazníci (63 procent kontroluje pravidelně) a vysokoškoláci (65 procent kontroluje pravidelně),“ říká Zdeněk Skála, vedoucí týmu GfK pro výzkum obchodu.

Studie GfK Supermarket-Diskont-Hypermarket 2018 také zjišťovala, v jakých řetězcích se zákazníci často setkávají s účtováním nesprávné ceny a kde jsou naopak spokojeni. Nejlépe jsou v tomto směru hodnocené prodejny COOP, Lidl a Globus. (tz)


 

Pátrání po ztraceném houbaři

Dvoudenní pátrání po zmizelém houbaři na Šumavě mělo šťastný konec. VIDEO ZDE


 

Houbař bloudil celou noc v lese

Strastiplné zážitky z houbaření má 75letý důchodce z Prachaticka. V sobotu odpoledne se vydal autem na hřiby k obci Lipka na Šumavě, celou noc po něm pátrali policisté, a objevil se až kolem desáté hodiny v neděli dopoledne. CELÝ ČLÁNEK


 

Houbaři na Šumavě platí pokuty za parkování mimo vyhrazená parkoviště

Na Šumavě teď často člověk potkává houbaře s plnými košíky a taky sběrače borůvek. Většinou přijíždějí autem a mnozí z nich špatně parkují. Často vůbec nevědí, že se na území národního parku smí stát jen na označených parkovištích. CELÝ ČLÁNEK


 

AKTUALITY JIHOČESKÉHO KRAJE

• Jihočeský kraj: obchvat Srubce povede tunelem, vyřeší se tak dopravní zatížení obce

• Studentský tým ze strakonické střední školy vybojoval třetí titul mistrů ČR


 

PŘEHLED TISKU

Pátek 27. července: David Rath se chce vrátit do politiky. Lidové noviny zjistily, že bývalý hejtman zvažuje kandidaturu do Senátu. A podle českých turistických značek chodí i výletníci na Filipínách, píše Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Čtvrtek 26. července: Agrofert loni získal na dotacích více, než zaplatil na daních, informují Hospodářské noviny. A Češi polykají více prášků na léčbu cukrovky než jiné národy, píše Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Středa 25. července: Firmy se bojí zdražovat – o tom píše středeční Mf Dnes. Hospodářské noviny se věnují novým zakázkám pro české loděnice a Právo způsobu hledání mobilních telefonů v českých věznicích. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Úterý 24. července: V úterním tisku se dočtete, že nemovitosti v Česku vlastní jen čtyři parlamentní strany. Píše o tom deník E15. Čeští vědci budou podle Lidových novin hledat způsob, jak se dožít vyššího věku. A stále více českých měst vyhlašuje na svém území ghetta, informují Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Pondělí 23. července: V pondělním tisku se dočtete, že Veřejná zdravotní pojišťovna měla uzavřít zakázku s firmou blízkou stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi. Píše o tom Mf Dnes. Severní Čechy přitahují podle E15 developery. A Česko zažívá nejsušší léto za desítky let, informuje regionální Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Neděle 29. července: Polojasno, přechodně oblačno, na východě místy přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 28. července: Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a hlavně odpoledne a večer v západní polovině území místy přeháňky nebo bouřky, na horách četnější. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s. Aktualita: Vznik bouřek podpoří slábnoucí studená fronta

Během soboty postoupí odpoledne od západu do Česka slábnoucí studená fronta. Více oblačnosti a silné bouřky tak očekáváme na západě území. Meteopress Online

 

Pátek 27. července: Jasno až polojasno, hlavně na východě během dne až oblačno. Během dne místy přeháňky nebo bouřky, na západě srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, v severozápadní polovině Čech až 32 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí. Aktualita: Během dne místy přeháňky nebo bouřky

Také dnes se rozžhaví Česko až na 33 °C. Odpoledne se vyskytnou místy přeháňky nebo bouřky.  Meteopress Online

 

Čtvrtek 26. července: Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle, v jihovýchodní polovině území místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, v severozápadní polovině Čech až 33 °C. Slabý, během dne přechodně mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Aktualita: Horko na severozápadě, bouřky na jihovýchodě

Středa 25. července: Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a místy přeháňky nebo i bouřky, hlavně ve východní polovině Česka. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý, během dne přechodně mírný severní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí. Aktualita: Dnes se objeví přeháňky a bouřky, hlavně na východě

Úterý 24. července: Jasno až polojasno, odpoledne při přechodně zvetšené oblačnosti ojediněle, zejména na východě, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C. Slabý, na Moravě a ve Slezsku během dne přechodně mírný severní vítr 2 až 6 m/s. Aktualita: Úterý bude nejslunečnějším dnem týdne

Pondělí 23. července: Polojasno až oblačno, ojediněle, v západní polovině Čech během dne místy, přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C. Slabý severní až severovýchodní vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný 2 až 6 m/s.  Aktualita: Odpoledne hlavně na západě přeháňky nebo i bouřky


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře