NÁŠ TIP NA VÍKENDOVÝ VÝLET: Holašovice opět ožijí Selskými slavnostmi

NÁŠ TIP NA VÍKENDOVÝ VÝLET: Holašovice opět ožijí Selskými slavnostmi

 

Selské slavnosti Holašovice se již dvacet let konají v malebné jihočeské vesničce Holašovice, zapsané 20. let na seznamu světového dědictví UNESCO. Letošní, dvacáté první slavnosti začínají v pátek 20. července již v ranních hodinách a dále pak pokračují celodenním pátečním, sobotním a nedělním programem, kdy v neděli v 17 hodin Selské slavnosti oficiálně končí.

Tradiční lidová slavnost je zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi a je pořádána v duchu „staročeského lidového venkovského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních lidových řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska, Maďarska a Rakouska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, kybernetické době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet. Na holašovické návsi budou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči. K dispozici bude letos rozšířený a velmi populární a oblíbený dětský koutek „Hrajeme si s Kooperativou“, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.

Záštitu nad akcí převzali předseda Senátu PČR Milan Štech, hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a svojí návštěvou Holašovice poctí v rámci akce i premiér České republiky Andrej Babiš. Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankov a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery. Generálním partnerem letošního ročníku je Jihočeský kraj a letošním tématem je 20. let Holašovic ve VIP společnosti světových památek. Dalšími partnery akce jsou pojišťovna KOOPERTIVA, LESY České republiky s.p., ateliér Malec, Povltavská stavební společnost s.r.o., Rumpold, DCD IDEAL, Budějovický Budvar n.p., mediálními partnery jsou Český rozhlas České Budějovice, Country rádio, Jihočeská televize, Rádio Faktor, Rádio Blaník, Rádio Impuls, TV Šlágr a další.

Letošní ročník byl opět programově pojat velkolepě a ve velice bohatém kulturním programu v lidovém duchu bude návštěvník moci živě vidět a slyšet opravdové TOP kapely a tělesa svého oboru.

Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními. Programem v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR – Regionální potravina Jihočeského kraje 2018. Vše o programu najdete na www.holasovice.eu v sekci Selské slavnosti.

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vyhodnocení nejlepší Jihočeského koláče a buchty „holašovické buchtobraní a koláčobraní“ o nejlepší jihočeskou buchtu a koláče. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný ručně poháněný dětský kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod..

Na páteční večer chystáme pro návštěvníky atraktivní Barokní ohňostroj k oslavě 20. let zápisu Holašovic na seznam památek světového dědictví UNESCO.

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími velmi důležitými informacemi na internetu www.holasovice.eu v sekci Selské slavnosti.

Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek.

Celodenní vstupné 120,- Kč/os
Děti od šesti do dvanácti let a ZTP s průkazem 60,- Kč/os
Děti do šesti let a vozíčkáři (ZTP+P) s doprovodem ZDARMA (doprovod vozíčkáře platí zlevněné vstupné).

(tz)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře