ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Dezinfikujte svůj domov s přírodními pomocníky v podobě esenciálních...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Dezinfikujte svůj domov s přírodními pomocníky v podobě esenciálních olejů

 

Pořádnou očistu dopřáváme našemu domovu celkem pravidelně v podobě čistících prostředků a pravidelného úklidu. Věděli jste však, že čistící prostředky, které jsou průmyslově vyráběné a běžně je zakoupíte v obchodech obsahují řadu chemických látek? Ty jsou nebezpečné nejen pro naše zdraví, ale také pro životní prostředí, jelikož veškerý odpad nemizí někde ve vzduchoprázdnu, ale vrací se zpět do přírody.

Zkuste vaši domácnost čistit s pomocí doma vyrobenými přípravky, které jsou přírodní, ale též účinně dezinfikují a čistí domácnost.

Příprava domácích přípravků na čištění

Přípravky na čištění vaší domácnosti, kuchyně, koupelny, podlah apod. si můžete připravit ze snadno dostupných zdrojů. Většinou vám k tomu poslouží ocet či jablečný ocet, citronová šťáva, soda a esenciální oleje. Samozřejmě velmi záleží, na jaký povrch budete přípravek používat.

Esenciální oleje s dezinfekčními účinky

Bergamot: Kromě toho, že se tento druh oleje inhaluje při bakteriálních angínách, dezinfikuje účinně čistí vzduch. Ničí bakterie a působí antisepticky.

Borovice: Tento druh oleje má dezinfekční účinky a použít ho můžete při čištění koupelen i kuchyní. Příjemně totiž prostor provoní lesní vůní.

Citrusové olej: Citronový, grepový či limetový esenciální olej mají dezinfekční účinky a účinně čistí vzduch. Na rozdíl od klasických čistících prostředků krásně místnost provoní a měly by se inhalovat při bolestech hlavy a migrénách. Krásně provoní celý domov a dezinfikují čištěné prostory.

Eukaplytus: S eukalyptovým esenciálním olejem se zbavíte bolestí hlavy, migrény, nespavosti, ale také bakterií. Eukalyptus velmi účinně dezinfikuje a využít ho můžete při všech dýchacích problémech.

Jedle: I tento druh esenciálního oleje má antiseptické účinky, čistí vzduch a dezinfikuje. Může stát i skvělým osvěžovačem vzduchu a čističem v domácnosti.

Levandule: Ano, i levandule působí antibakteriálně. Kromě toho, že příjemně uklidňuje a má hojivé účinky, čistí a dezinfikuje. Do koupele byste si ji měli dopřávat ve chvílích stresu, úzkosti, když nemůžete usnout či vás trápí různé záněty.

Pačuli: Také esenciální olej pačuli dezinfikuje. Přidat jej můžete do domácích čističů ještě s jinými esenciálními oleji. Působí také jako afrodiziakum, hojí rány a chrání proti molům a útokům nepříjemného hmyzu, tedy také jako repelent.

Rosalina: Tento esenciální olej je vyráběn ze vzácného druhu australského čajovníku a má příjemnou vůni růží, jeho účinky jsou podobné jako u tea tree. Silně dezinfikuje, má antibakteriální, antiseptické a antimykotické účinky. Zbaví vás tedy také plísní.

 

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře