JIŽNÍ ČECHY: Projekt Pomozte dětem podpořil 115 dětských klientů

JIŽNÍ ČECHY: Projekt Pomozte dětem podpořil 115 dětských klientů

 

Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji, z. ú. – bezplatné poradenské zařízení v Českých Budějovicích (dále jen KC) přináší pomoc dětem vystaveným psychické zátěži. Činnosti KC byly v období od 1. července 2017 do 30. června 2018 podpořeny z prostředků sbírkového projektu „Pomozte dětem“ Nadací rozvoje občanské společnosti. V rámci projektu bylo podpořeno celkem 115 dětských klientů.

Základní myšlenkou projektu byla možnost přijít si pro pomoc hned a bez zdlouhavého objednávání a čekání na termín (pro naplněnou kapacitu 1-2 měsíce), druhou možností byla dnešním dětem a dospívajícím důvěrně známá a hojně používaná komunikace pomocí chatu.

KC nabízelo každé úterý od 9 – 15 hod. „den pro neobjednané klienty“ (děti a dospívající). V této době byl připraven pomáhat zkušený psycholog, v případě potřeby i dětský psychiatr. Druhou a zcela anonymní možností byl chat umístěný na webových stránkách KC (www.ditevkrizi.cz). Denně v době od 8 – 11 hod., a každou středu od 17 – 19 hod., bylo možné se připojit na chat, a s odborným pracovníkem nezávazně a anonymně komunikovat o svých problémech a starostech.

„Kuřeׅ“ tak pomohlo v KC vytvořit „Den pro neobjednané klienty“, kterého využilo 85 dětí, s nimiž proběhlo 139 konzultací. Možnosti chatové komunikace využilo 17 dětských klientů, u nichž proběhlo celkem 106 kontaktů. Další aktivitou projektu bylo vytvoření „Dětsko-rodičovské terapeutické skupiny“ a „Terapeutické skupiny pro vysoce konfliktní rodiny“, celkem proběhlo 43 skupinových setkání, jichž se zúčastnilo 13 dětí a jejich rodičů. Projekt podporoval i nepřímou cestou a to v  rámci „ koordinačních setkávání“, uskutečnilo se 53 kontaktů s  pracovníky OSPOD. Ve vzájemné spolupráci pak bylo ošetřeno celkem 57 rodin.

Prostředky projektu byly také využity k vytištění 1000 ks vizitek upozorňujících na služby KC, a hlavně na možnost anonymní komunikace na chatu. Vizitky byly následně rozdány do základních škol, odborníkům z  řad logopedů, psychiatrů a psychologů, sociálních pracovníků.

Úspěšné dokončení projektu tak pomohlo mnoha dětem zmírnit následky nepřiměřeného psychického tlaku, který se čím dál častěji projevuje u dětí, které se ocitly uprostřed vyhrocené konfliktní situace (probíhající rozvodové řízení nebo neschopnost konstruktivní komunikace v porozvodové situaci).


 

Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji, z.ú. (dále jen KC) působí v regionu již od roku 2003. Po celou dobu své existence poskytuje klientům pomoc v obtížné životní situaci. Tým tvoří sociální pracovníci, psychologové, terapeuti a krizoví interventi. KC nabízí bezpečný prostor pro sdílení emocí i informací, zorientování se v aktuální situaci, podporu klienta, jeho rodiny i blízkých. Na KC se může obrátit kdokoliv, kdo cítí, že by mu nabízené služby mohly pomoci. KC poskytuje pomoc lidem bez rozdílu věku, pohlaví, etnika aj. Klient se na KC může obrátit v jakékoliv životní situaci, kterou cítí jako náročnou či obtížnou.

Nadace rozvoje občanské společnosti (dále jen Nadace) je jednou z nejstabilnějších nadací. Existuje téměř 25 let a patří mezi nejstarší a největší neziskové organizace v České republice. Dlouhodobým posláním Nadace je poskytování pomoci tam, kde je pomoc potřeba. Za dobu své činnosti úspěšně podpořila více než 7 000 projektů částkou přesahující 1,8 miliardy korun. Nejúspěšnějším a nejznámějším počinem Nadace je bezesporu Pomozte dětem– dlouhodobý charitativní projekt spojený s celonárodní veřejnou sbírkou, který spravuje ve spolupráci s Českou televizí. Tento již dvacet let fungující projekt přináší přímou a účinnou pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem do 18 let věku v celé České republice a dle dlouhodobých průzkumů agentury STEM jde o nejznámější a nejdůvěryhodnější sbírku v zemi, známou jako „KUŘE“.

Text a foto: (tzjč)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře