TÝDEN NA RADNICI (56): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (56): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Je příjemné mít týden o třech pracovních dnech.

Tak co bylo hlavního na radnici?
Rada města rozhodla pořídit tři mobilní buňky v rámci projektu Re-use centra. Záměr je filosofií Recyklace a předcházení vzniku odpadů. Je to způsob jakéhosi „nepotřebného pro druhé“. Dáte tam, co už nepotřebujete a ve sběrném dvoře to může být pro někoho ještě potřebné. Má to svá přísná pravidla a víc o tom určitě napíše Josef Kotál, jehož odbor životního prostředí žádost o grant ( 85 %) předkládá.

Je to už deset let, co jsme registrovali ochrannou známku třináctistupňového piva Král Šumavy. Podle zapsané receptury ho vaří Strakonický pivovar. Výstav je tak kolem 1800 hektolitrů ročně a je vítaným pozdravem z Vimperska a Šumavy. Rada rozhodla obnovit platnost ochranné známky na deset dalších let. Správní poplatek je 5800 Kč plus DPH.

Mateřské školy budou plné, rozhodli jsme o navýšení kapacity, stejně jako v MŠ Klostermanova a Mírová, i pro MŠ 1. máje na 28 dětí ve třídě. I se záměrem firmy Rohde & Schwarz, která plánuje vybudovat vlastní dětskou skupinu pro své zaměstnance, bychom měli mít ve městě pokrytou veškerou potřebnost míst v MŠ. Dobrá zpráva pro všechny a díky ředitelkám.

Jan Formánek, Matouš Koudelka a Sára Veselková pojedou reprezentovat ČR na mistrovství světa juniorů ve snowboardu, které se koná v srpnu na Novém Zélandu. Rada rozhodla vyhovět žádosti a klubu SNOWRIDERS Vimperk poskytla z kapitoly reprezentace města částku 10 tisíc korun na každého závodníka. Tak ať se daří.

Na skládce v Pravětíně totálně odešel kompaktor. Je to monstrum na kompostování všeho, co po vytřídění házíme do popelnic jako komunální odpad. Když napíšu, že byl starý kolem čtyřiceti let, takže půjde do šrotu, vás nepřekvapí. Jenže bez tohoto stroje se skládkování neobejde, tak jsme schválili Janovi Královi, šéfovi MěSl. jeho nákup. Zatím máme zapůjčený náhradní, ale potřebujeme mít stálý a náš. Půjde o nějaký použitý stroj do pěti let věku a omezená je i cena do pěti milionů korun. Měl by ale zase nějaké desetiletí vydržet. Nový kompaktor stojí 11 milionů korun a váží kolem osmdesáti tun. A pro představu na naší skládce přibyde, spolu s okolními obcemi, kolem 6000 tun odpadu za rok. A plánovaná činnost skládky je někdy do roku 2034. Jsou to věci, o kterých se moc nemluví, ale musí fungovat.

Kromě výměny výtahů musíme začít měnit a opravit někde i rozvody topení a vody v panelácích i bytových domech. Daniel Kaifer, šéf Městské správy domů, dostal souhlas k rozjetí všeho potřebného. Jde to z peněz, co se vyberou na nájemném. Pro představu máme kolem 1050 městských bytů.

Na radnici se hrálo. Kaple na zámku je zavřená a tak v naší obřadce šest desítek lidí tleskalo koncertu sdružení hlubokých žesťů. Byla to šestice členů České filharmonie složená z pozounu, trombonů a tuby. Perfektní večer s dokonalými profíky.

Důležité bylo i jednání s kastelánem zámku Vojtěchem Brožem. Informoval mne o postupu oprav a o tom, co zámek v návštěvnické sezóně nabízí. Dáváme jim ročně příspěvek 350 tisíc korun na provoz. Jeden z hlavních bodů bylo vytvoření jednotného navigačního systému i pro propojení na zámek. Zdůraznili jsme náš zájem na propagaci, včetně slušného osvětlení. Nechali jsme vypracovat studii moderní noční scény zámku a měla by se realizovat, na tom je shoda. Kdy? Uvidíme, město by chtělo hned, ale je to na zámku, který je pod památkovým řízením a vedením. Možná uděláme něco provizorního.

A další jednání vedeme v rámci projektu Chytrého města. Jsme u technického řešení napojení bytových domů pro koncové zákazníky. Prostě chceme, aby se zvyšovala kvalita, rychlost a internetové služby pro obyvatele i město a zároveň aby byl výběr i v cenové a provozní konkurenci. Ve městech, kde to mají, jsou cenově levnější a rychlejší. Tak uvidíme, jak se dá využít zákona i vyhlášek telekomunikačního úřadu.

A ještě má místostarosta v sobotu dvě svatby, a tak to na radnici jde týden za týdnem.
Jsme ve službě sedm dní v týdnu.

Tak hezký zbytek dlouhého víkendu a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře