LIPENSKO: Na sraz Harleyů pojedou mladíci na skútru propagovat elektropohon. Dostanou tam...

LIPENSKO: Na sraz Harleyů pojedou mladíci na skútru propagovat elektropohon. Dostanou tam do nosu…?

 

Půjde o zviditelnění alternativní formy dopravy, spanilou jízdu dvou vizionářů nebo pokus o sebevraždu? Posuďte sami, recese je to ale v každém případě! Na elektroskútru se dva mladíci z Lipna nad Vltavou, rozhodli 5. července v Praze zúčastnit letošního srazů motocyklů Harley-Davidson, který je oslavou 115 let od založení této legendární značky a zároveň i největším letošním srazem motorkářů v Evropě.

Vyrazí z Lipna v jednodenním předstihu a 254 kilometrů dlouhou trať chtějí zvládnout za dva dny. Protože dopravní prostředky na elektřinu je třeba dobíjet, skútry zhruba po každých 60 kilometrech, bylo třeba trať pečlivě naplánovat. Cestou se i kvůli tomu zastaví v místech, která jsou s Lipnem spjatá faktograficky, vodním živlem nebo výraznou osobností.

„S alternativou v podobě elektrického pohonu je potřeba počítat. Ve svém vývoji je tak daleko, že v brzké budoucnosti umožní podobný roadtrip bez častých zastávek na dobíjení a vyrovná se tak konvenčním spalovacím motorům,“ vysvětlil Vojen Smíšek, jeden z dvojice skútristů. „Zvuk motoru a vůni benzínu máme rádi, jako všichni kluci, ale chceme ukázat, že to jde i takto. Doufáme, že tam s naším elektroskútrem nedostaneme do nosu, že motorkáři ocení naši snahu, podívat se na jejich sraz s takovou alternativou,“ dodává jeho kamarád Damián Viktor. K účasti je inspiroval především slogan srazu Harleyů: „Nezáleží, na čem jezdíš nebo jestli vůbec jezdíš…Tohle je oslava klukovských snů, touhy po svobodě a volnosti na dvou kolech, která spojuje generace i světadíly.“

Proto se rozhodli propagovat alternativní elektropohon a nezastavitelný pokrok nejen v dopravě. „Dnes na skútru ujedeme 60 až 70 kilometrů na jedno dobití, záleží na rychlosti a terénu, ale lepší baterie nejsou. Za pět let, ale bude všechno jinak,“ komentuje Damián. „Jedná se o moderní trend v cestování. Na Lipně jsou elektroskútry a elektro dopravní prostředky stále více populární. Například loni jsme zcela obnovili jízdní park elektrokol v půjčovně a již několik let se dají půjčit také elektročluny a právě elektroskútry,“ doplnil Vojen Smíšek. Sám je nemotorkář, ale hluk silných strojů i jejich charakteristikou vůni od dětství miluje. Doprostřed lipenské přírody, ale podle něj patří spíše tiché, elektrické skútry, na nichž sám najezdil stovky kilometrů. Teď ujedou více než 250 kilometrovou vzdálenost a cestou budou několikrát dobíjet baterku. „Dobití celé baterie trvá zhruba čtyři hodiny, ale některé úseky nejsou tak dlouhé a baterii nespotřebujeme celou. V Krumlově a v Budějovicích se tak zdržíme zhruba dvě hodiny,“ popisuje Smíšek. Trasu je nutné vést po silnicích nižších tříd, nikoliv po dálnicích, kam skútry nesmí, proto se vzdálenost prodlužuje.

Průběh budou oba účastníci fotograficky monitorovat na Facebooku a Instagramu lipenského areálu v Lipně nad Vltavou. Z akce vznikne také video.

„Protože zastávky jsou nutností, chceme je spojit s tematickou návštěvou a plánujeme je podle Lipna. Místo, firma nebo osoba, musí být s Lipnem nějak propojeny,“ uvedl Smíšek.

Nejprve se tak zastaví v Českém Krumlově, v Muzeu Fotoateliér Seidel, kde je unikátní sbírka historických fotografii z doby, kdy přehradní lipenská nádrž ještě nestála a také série fotografií z doby, kdy se Lipno stavělo, dále v Českých Budějovicích, kde je centrála Povodí Vltavy, která je s Lipnem spojená samotnou přehradou, o jejíž technický stav se povodí stará. Další pauza na dobití je plánovaná do Plané nad Lužnicí, kde je závod mlékařského gigantu Madeta a vyrábí zde tavený sýr Lipno. Přenocování a další dobití je v plánu u Slapské přehradní nádrže, které je stejně jako Lipno součástí Vltavské kaskády. Poslední zastávka před samotným srazem je ve Zvoli u Prahy, kde bydlí Karel Matzner, dnes téměř 90 letý stavební inženýr, který v 50.letech řídil výstavbu lipenské přehrady.

Plán trasy: délka je 256 km

– Fotoateliér Seidel – historické fotografie Lipna nad Vltavou

– Povodí Vltavy České Budějovice

– Madeta Planá nad Lužnicí – výroba sýru Lipno

– Kemp Nová Živohošť na Slapská přehrada – součást vltavské vodní kaskády

– Zvole u Prahy – Karel Matzner, který kdysi řídil stavbu lipenské přehrady

– PRG Klasick Wheels kousek od výstaviště

– Výstaviště Holešovice – sraz

Text a foto: (pp)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře