TÝDEN NA RADNICI (55): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (55): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Konec školního roku
Zajímavá byla školská rada Gymnázia. Škola bude mít nový název „Všeobecné gymnázium a sportovní gymnázium Vimperk“ a celá adresa. Nemám rád takto dlouhé pojmenování, ale prý to je zájem kraje. Hodně dobře se nám hodnotila zpráva ředitele Jana Heřty. Škola se zvedá. Jak výsledkově u maturit a přijímaní na VŠ (včetně těch nejtěžších oborů), tak v různých soutěžích a testech je nad celostátním průměrem. Do 1. ročníku čtyřletého gymplu by mělo nastoupit 30 studentů, do osmiletého pak kolem 23. Svědčí to o stabilitě školy. Moc držím palce.

Rád jsem si také přečetl výsledky školního roku publikované ZŠ Smetanova. Včera mne informoval ředitel, že mají i výsledkově nejlepšího žáka v SCIO testech v kraji. Tak se zdá, že „základky“ šlapou dobře. My na městě se snažíme školám pomoci investicemi. Letos tam dáváme, spolu s MŠ, přes 30 mil.Kč. Opravují se kuchyně, sociálky atd. Podle odhadu tam musí ještě v dalších létech přijít stejná i vyšší částka. Takový je tam dluh z minula.

Na radě města jsme rozhodli o uzavření smlouvy na opravu ulice 1. máje s vítězem výběrového řízení, firmou STRABAG. Tak uvidíme, jak se to povede. Pro financování akce jsem podepsal úvěr s KB tak, jak rozhodlo zastupitelstvo. Shodou okolností právě v den, kdy ČNB zvýšila úrokové procento o čtvrt bodu, což se promítne do zvýšeného úroku úvěrů a hypoték. Stihli jsme to ještě za 1.8 % fixace na 10 let.

Podařilo se získat z grantů milion korun na přechod přes ulici Pražská. Bude tam semafor na přechodu. Krásné bylo otevření Rákosníčkova hřiště za 1,5 mil Kč. Těch dětí a dospěláků co tak bylo. Byl to hezký pohled, díky moc.

Diskutujeme o dalších projektech pro rodinné bydlení ve městě. Ukazuje se, že cena pozemků má ve Vimperku jistou hranici. Na Homolce se nám nedaří prodat nezainvestovanou stavební parcelu za 800 Kč za metr čtvereční. Tak hledáme další lokality s ekonomickou rentabilitou i pro město. Přece město je firma, která není charitou. Proto připravujeme různý stupeň dokumentace pro lokalitu Sloup, Na Kalvárii a na Brantlově Dvoře. Uvidíme.

Z toho všeho vidíte, že kromě realizace projektů, oprav a investic děláme hodně pro budoucí rozvoj města. A máme štěstí na projektanty a architekty, kteří pro město pracují. Hrozně si vážím jejich nadhledu, odbornosti bez konfliktů. Navíc máme s nimi vynikající osobní vztahy. Toho chceme využívat i nadále. A je to nutné i pro granty. Prostě plánujeme co dál a je toho sakra hodně.

A ještě zpráva pro ty z Vás, co bydlíte v panelácích. Už byla první schůze k výměně výtahů, začne se v úvodu srpna. První výtah pro Čelakovského čp. 400 se už vyrábí. A další přijdou v dalším měsíci a tak to půjde dál a dál.

Tak hezký víkend, krásné a dlouhé prázdniny a držte nám palce.
Díky.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře