SPOLUPRÁCE ŠKOLY A FIRMY: Žáci poměřili své vědomosti a užili si rovněž...

SPOLUPRÁCE ŠKOLY A FIRMY: Žáci poměřili své vědomosti a užili si rovněž trochu zábavy

V Městském kulturním středisku Vimperk představily svoji spolupráci v rámci technické výuky místní Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická spolu s firmou Rohde & Schwarz. Seznámení proběhlo ve dvou úrovních; první byla tisková konference, kde firmu Rohde & Schwarz představili Kateřina Decknerová, vedoucí personálního oddělení, a Václav Hanzlík z oddělení marketigu.  Gymnázium a Střední odbornou školu ekonomickou zastupoval ředitel Jan Heřta.

Firma Rohde& Schwarz má sídlo v bavorském  Mnichově a je zastoupena ve více než 70 zemích světa. Ve Vimperku funguje od roku 2001 a patří k nejdůležitějším a největším zaměstnavatelům regionu. Na tiskové konferenci byla představena vzájemná spolupráce mezi oběma subjekty, kdy cílem je, aby si studenti udělali představu a měli základní přehled o fungování a pracovní náplni firmy. Dozvědí se, jak funguje systém SAP, který využívá každá firma. Studenti gymnázia a střední školy od nového školního roku ve 3. a 4. ročníku budou mít volitelné předměty Administrace průmyslových procesů a Základy elektrotechnického měření. Tyto předměty budou koncipovány zejména prakticky tak, aby studenti získali co největší obraz o fungování reálné firmy.
Jan Heřta představil, jak se ke spolupráci staví gymnázium a střední škola. Uvítal tuto spolupráci a zejména ocenil snahu o zapojení studentů školy přímo do pracovního procesu firmy. Dále to nebude jen tato forma, ale půjde též o přednáškové dny se zaměřením na marketing a personalistiku či kvalitu. Chybět nebudou různé exkurze ve výrobě a ukázky různých profesí a organizace práce ve firmě. Tato spolupráce pro studenty znamená nejen získání praktických návyků, ale zejména půjde  o propojení technického směru učení přímo v praxi. Kateřina Deckerová i ředitel  Jan Heřta se shodli v jednom a to, že tato spolupráce by mohla hodně napomoci oběma subjektům, kdy v současné době je klesající počet zájemců o studium elektrotechnických oborů.

První takový projekt je technická soutěž v matematických a fyzikálních znalostech pro žáky osmých  a devátých tříd základních škol, kterou uspořádaly oba subjekty v sále městského kulturního střediska. Zapojilo se deset základních škol Vimperka a okolí. První kola proběhla elektronicky a zúčastnilo se jí více než 170 žáků. Do finálového kola potom postoupilo šest tříčlenných družstev Finálové kolo  proběhlo v úterý  24. března ve Vimperku za účasti družstev ze  Čkyně, Šumavských Hoštic, Stachů, Husince, ZŠ TGM Vimperk a Zdíkova. Soutěžilo se zábavnou formou, kdy matematicko-fyzikální úkoly vhodně k odlehčení doplnily  sportovní discipliny. To vše  kladlo na soutěžící velké nároky. Zvítězila Základní škola Šumavské Hoštice. Na vítěze čeká dvoudenní zážitkový zájezd do Světa techniky v Ostravě. Pojede tam vlakovou soupravou Pendolino.

Text a foto: Ladislav BERAN 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře