LIPENSKO: Slováci se přijeli inspirovat, jak budovat kvalitní nabídku v cestovním ruchu

LIPENSKO: Slováci se přijeli inspirovat, jak budovat kvalitní nabídku v cestovním ruchu

 

Velkou dávku inspirace ze všech oblastí rozvoje cestovního ruchu, k tomu nápady na vytváření aktivní dovolené především pro rodiny s dětmi, nové zkušenosti související s propagací a také fungující pravidla spolupráce podnikatelů, státní správy, samosprávy a neziskových organizací – to si z návštěvy v obcích rozprostřených okolo lipenské přehrady poveze domů na Slovensko zhruba 30 zaměstnanců Krajské organizácie cestovného ruchu v Žilině a podnikatelů.

To vše získali od českých kolegů z Turistického spolku Lipenska, za kterými se přijeli inspirovat. Slováci kontaktovali Lipensko, protože patří k nejnavštěvovanějším oblastem v České republice s dobře fungující regionální spoluprácí a přímo k jezeru zavítali toto pondělí.

„Lidově řečeno přijeli jsme se něco přiučit. Jak se dělá marketing, jak se budují zajímavé atrakce, ale i jednotlivé akce pro turisty. Víme o úspěšných projektech, které se na Lipensku zrealizovali a ty chceme přenést na Slovensko,“ uvedla Marta Zimanová, manažerka Žilinského turistického kraje. To je pro srovnání obdoba Jihočeské centrály cestovního ruchu České Budějovice. I tato krajem zřízená slovenská organizace, která spojuje regiony Orava, Liptov, Kysuce, Turiec a Horní Pováží, což je po Tatrách druhý nejnavštěvovanější kraj Slovenska, se stará o rozvoj cestovního ruchu.

Slovenští manažeři při návštěvě ocenili dvouletou činnost Turistické spolku Lipenska. „Jsem velice překvapená, kolik udělal Turistický spolek Lipenska za dva roky práce. Dobře fungující organizace při takovém množství členů mě překvapuje, stejně tak funkční marketing,“ doplnila Darina Bartková, ředitelka Liptovského regiónu cestovního ruchu.

„Destinace tvoří reprezentativní časopis, máte efektně zpracovaný web. Velice oceňuji i lipenské cyklobusy, které budou přes léto vozit turisty, ale i řadu akcí, kdy se region umí spojit dohromady a společně se i bavit například při letech balóny nebo u akcí, které jsou pak zapsány do knihy rekordů,“ uvedla její kolegyně Marta Zimanová.

Podle Zimanové jezdí Slováci čerpat inspiraci do Čech pravidelně, vždy volí místo, které vyniká v určité oblasti cestovního ruchu. Při minulé návštěvě navštívili Rychleby, které jsou známé svou rozvinutou sítí cyklostezek. „Lipensko je ale rozvinuté ve všech směrech. Tady nelze specifikovat jeden směr, protože tu umějí využívat veškerý přírodní, historický a kulturní potenciál území,“ uvedla Zimanová.

Skupina slovenských destinačních manažerů a podnikatelů přijela do Dolní Vltavice a u Černé v Pošumaví. Při různých přednáškách, inspiračních rozhovorech, inspekčních návštěvách stráví u Lipna více než dva dny. V pondělí například manažeři absolvovali přednáškový cyklus v hotelu Relax, kde se dozvěděli řadu důležitých informací například od Jiřího Mánka z Turistického spolku Lipenska, Vojena Smíška, který je tiskovým mluvčím Lipna nebo Milana Bukáčka z Vodní záchranné služby. „Je pro nás i určitým vyznamenáním, když se od nás chtějí slovenští kolegové učit, inspirovat se. Zdá se, že naše práce má smysl, i když je to v českém prostředí bez potřebné legislativy práce dost náročná,“ řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

V Lipně nad Vltavou si Slováci na vlastní kůži vyzkoušeli zdejší atrakce – lanovku, koloběžky, bobovou dráhu, vodní sporty na jezeře. Podívali se na zdejší cyklotrasy, navštívit Active Park Lipno, seznámili se s výhodami Lipno.Card. Součástí byl i výlet parníkem, návštěva Vítkova Hrádku a cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě. „Velice se nám líbilo Království lesa. To je atrakce, která na Slovensku chybí a potřebovali bychom jí. Budeme se snažit ji vybudovat,“ uvedla Darina Bartková.

Text a foto: (pp)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře