PEČEME NA VÍKEND: Hrníčkový makovec z celého máku
1 hrníček celého máku, 2 vejce, 1 hrníček krupicového cukru, 1/2 hrníčku oleje, 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 hrníčky mléka
Čokoládová poleva: 1 tabulka (100 g) čokolády na vaření, 1/5 kostky ztuženého tuku, 2 lžíce smetany ke šlehání
1) Mák přibližně na hodinu namočíme do mléka, aby nabobtnal.
2) Žloutky ušleháme s cukrem a olejem do husté pěny, postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko s mákem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, v troubě předehřáté na 180 ⁰C upečeme a necháme vychladnout.
3) Připravíme si čokoládovou polevu. Nalámanou čokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni. Nakonec přimícháme smetanu.
4) Vychladlý makovec polijeme čokoládovou polevou a libovolně ozdobíme.
Varianty
Makovec polijeme citronovou, bílkovou nebo karamelovou polevou.
Jednotlivé dílky ozdobíme šlehačkou a kompotovaným ovocem.
Makovec lze stejným způsobem připravit i z mletého máku, v tom případě jej samozřejmě nenamáčíme.
Recept a foto z knihy Moučníky, které se vždy povedou, www.dona.cz