CVIČENÍ NA ZÁMKU: Hořela Vlčkova věž

CVIČENÍ NA ZÁMKU: Hořela Vlčkova věž

 

Kvůli cvičnému požáru Vlčkovy věže se na zámek ve čtvrtek 21. června sjely jednotky integrovaného záchranného systému. Přítomny byly jednotky profesionálních hasičů z požární stanice Vimperk a dobrovolných hasičů z Hrabic, jednotky státní a městské policie, které uzavřely bezpečnostní koridor kolem zámku a řídily dopravu, a také jednotka zdravotnické záchranné služby, která poskytovala první pomoc zraněným. O namaskování zraněných figurantů se dovedně postaral Český červený kříž. Hasiči se museli vypořádat se složitým přístupem do zámku, zakouřeným prostorem s omezenou viditelností a záchranou několika zraněných osob.

Akce vypukla pět minut před devátou hodinou ráno, kdy operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje přijalo hlášení o požáru od zaměstnanců zámku. Operačním a informačním střediskem HZS JčK byly postupně povolány jednotky HZS JčK stanice Vimperk s technikou CAS 15 Mercedes Atego, CAS 30 T 815 a DA 9 Fiat Ducato a Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Hrabice s technikou CAS 25 Š RTHP, které si v rámci tohoto cvičení mimo jiné ověřily dojezdové časy z míst svých dislokací, prohloubily vzájemnou spolupráci a komunikaci na místě zásahu nejen mezi sebou, ale i s hlídkami PČR, městské policie a osádkou ZZS JčK, prověřily vydatnost zdrojů vody pro hašení v bezprostředním okolí zámku a hlavně ověřily si taktické postupy při likvidaci mimořádné události spojené s evakuací a záchranou osob z hořících objektů v náročných podmínkách Státního zámku Vimperk.

„Příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje z Požární stanice Vimperk se sice pravidelně seznamují s charakterem areálu zámku Vimperk, ale poznatky a zkušenosti získané při cvičeních v podmínkách blížících se reálnému zásahu jsou nenahraditelnou zkušeností pro všechny zúčastněné a i proto bude snaha v těchto nebo podobných akcích pravidelně pokračovat“, říká plk. Ing. Milan Raba, ředitel územního odboru hasičské záchranné služby Prachatice.

Jednalo se o první podobné cvičení v historii zámku. „Každý rok školíme naše zaměstnance v požární ochraně, ale nyní jsme měli skvělou možnost vyzkoušet si „nanečisto“ vlastní průběh zásahu. Pro všechny zaměstnance zámku to byla velmi cenná zkušenost. Nejen, že jsme se seznámili s postupy integrovaného záchranného systému při zásahu, ale zároveň jsme měli příležitost ověřit si spolu s hasiči slabá místa požární ochrany zámku. V našem případě se jedná především o omezenou dostupnost vody k hašení, nemožnost průjezdu požárních vozidel, dále členitost objektu a stísněnost některých prostor,” říká kastelán zámku Vojtěch Brož. Zlepšení požárního zabezpečení je součástí projektu rekonstrukce dotovaného více než 110 miliony z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Protipožární ochrana je jedním z nejsložitějších úkolů při péči o památkové objekty, cvičení integrovaného záchranného systému jsou proto na objektech Národního památkového ústavu pořádána pravidelně a ani vimperský zámek již není v tomto ohledu výjimkou.

Text a foto: (lb)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře