TÝDEN NA RADNICI (53): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský...

TÝDEN NA RADNICI (53): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský radní Zdeněk Kutil

Tento týden si pan starosta Dvořák vybral zaslouženou dovolenou a právě v tuto dobu se sluní, jako správný Čech, na pláži Makarská. Přejme mu příjemnou rekreaci a šťastný návrat domů.

Na pondělní radě města jsme se sešli tedy ve čtyřech a jako každý týden učinili mnoho rozhodnutí.

Hned na začátku rady města se uskutečnila valná hromada Městských lesů. Jednatel společnosti Stanislav Hlava nás seznámil s výsledky hospodaření a předložil plán pro příští rok. Valná hromada ve složení rady města tuto zprávu přijala. Taktéž jsme s povděkem přijali informaci, že městské lesy nejsou napadeny kůrovcovou kalamitou. Nicméně kůrovec v Čechách je a má to dopad na cenu dřevní hmoty.

Ihned po valné hromadě Městských lesů pokračovala rada města ve standardním jednání. S velkou radostí jsme přijali usnesení o schválení nabídky a uzavření smlouvy se společností, která provede zakázku vybavení učebny cizích jazyků ZŠ Smetanova. Tato škola nám vůbec dělá velkou radost. Děti z této školy se dostávají do celostátních kol matematických olympiád nebo výborně reprezentují ve sportu, např. ve finále McDonald´s Cupu. Velký úspěch v celorepublikovém finále v hokejbalu stojí také za povšimnutí.

Nová učebna cizích jazyků ZŠ Smetanova bude financována z 95 % získanou dotací. Takže z ceny 1,5 mil. Kč zaplatíme zhruba 300 tis. Kč. To už se vyplatí a je zde na místě velká pochvala pro ředitele a kolektiv této školy. Učebna bude otevřena ještě letošní rok a zcela jistě vylepší kvalitu již tak dobré školy.

Dále jsme v radě města řešili běžné investiční a údržbové věci. Několik rozhodnutích ve věci majetkových a bytových. Takovéto standardní záležitosti. Všechna usnesení jsou vždy dostupná na webových stránkách města.

V pondělí byl otevřen bazén pro veřejnost. Teplotní anomálie v měsíci květnu a počátkem června vybudila veřejnost na sociálních sítí ke kritice zavřeného plaveckého areálu. Ve vedení jsme se již s předstihem zabývali časným otevřením a připraveností plaveckého bazénu ke koupání. Otevřeli jsme ho oproti minulým sezónám o 14 dnů dříve a opravdu je zde na místě pochopení veřejnosti, jelikož voda se musí ohřát, vyčistit a chemicky ošetřit. Léto nás předběhlo cca o 40 dnů dříve a vše urychlit nelze. Ke smůle všech ihned po otevření začalo pršet a je to spíš na houby. Prý rostou.

Předali jsme staveniště v údolí u Volyňky pro stavbu Rákosníčkova hřiště. Už se tam pracuje a hřiště by mělo být příští týden hotové. Musí být hotové. Je to tak smluvně dáno a veškerá veřejnost, především děti, jsou pozvány na slavnostní otevření příští neděli, 24. 6. Program je bohatý a bude to událost. Tak se nezapomeňte s dětmi ukázat a přijít se pobavit.

No a také jako každý týden jsme byli nejvíce v terénu. Inspekční prohlídky všech staveb nám dávají signál o tom, že se daří a plníme, co jsme si zadali. V ulici Mírová je již hotova kanalizace, v ulici Nad Stadionem se pracuje na finálních površích komunikací. Jsou dokončovány demolice na Pasovské a ve Výškovicích. To se povedlo s předstihem a turisty, kteří navštíví v blížící se sezóně město, nebudou strašit zchátralé objekty. Prázdná prostranství budou upravena.

Starost a péče o město je nekončící práce. V pátek jsme předali k opravě jídelnu v ZŠ TGM. Prostory kuchyně a jídelny byly několik let za svým zenitem a nevyhovovaly hygienickým normám. Jde o velkou rekonstrukci za 11 mil. Kč. Bude to náročné a musí to být do konce září hotové. Již v pondělí nám začne rekonstrukce atletického oválu a to také není za málo. Velkou část nákladů nám pokryje dotace. Získali jsme na to 10 mil. Kč.

V pondělí bude zastupitelstvo. Starosta bude přítomen. Odpočatý se vrátí z dovolené a čekají na něho i na nás důležitá rozhodnutí. Klíčové bude rozhodnutí jak s ulicí 1. máje. Projektová dokumentace, kterou jsme dodělali a vybraný zhotovitel, který nám dal cenu nižší než je projektová, čeká na toto rozhodnutí. Můžeme a máme to zanalyzováno. Buď stavět na dluh, vzít si úvěr, který bude stát město něco na úrocích, a nebo stavbu odložit a stavět v budoucnu třeba po částech. Ta druhá varianta bude dražší než ten úvěr. Ani jedno není optimální, ale páteřní ulice 1. máje opravit potřeba je a je to poměrně kritické. S úvěrem podle smlouvy to může být za rok hotové, v případě jiného rozhodnutí to je na několik let. Je to spíše práce pro příští vedení radnice. Důležitých rozhodnutí zde bude více, ale to je již na příští týden. Zasedání zastupitelstva je veřejné, můžete se zúčastnit a zcela určitě vám starosta o tom příště napíše.

Ještě bych zmínil srdečnou pozvánku na akci Mezi pivovary. V loni to bylo výborné a lidé se skvěle bavili. Počasí hlásí dobré a stojí to za to se potkávat. Akce bude v sobotu v Pivovarské ulici od 13:30 hod. do večerních hodin. Pozvánku s programem naleznete na FB města Vimperk.

Přeji všem hezký víkend a držte nám palce.

Zdeněk KUTIL, radní města Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře