AKTUÁLNĚ: Stanovisko Jihočeského kraje k výluce na trati Strakonice – Volary

AKTUÁLNĚ: Stanovisko Jihočeského kraje k výluce na trati Strakonice – Volary

K současné výluce na železniční trati ze Strakonic do Volar (náhradní autobusová doprava je vedena v úseku Strakonice – Lipka) poslal v úterý ráno naší redakci stanovisko mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Radek Šíma. Připomínáme, že kraj je objednavatelem regionální dopravy a na tuto také přispívá z veřejných peněz.
Stanovisko zveřejňujeme v plném znění bez redakční úpravy:

V pondělí 11.6.2018 proběhlo jednání delegace vedení Správy železniční dopravní cesty s.o.  v čele s generálním ředitelem  této organizace Jiřím Svobodou se zástupci kraje.  Jednání s provozovatelem dráhy  t.j. všech  celostátních i regionálních tratí v Jihočeském kraji mimo Jindřichohradecké úzkokolejky bylo zaměřeno na plnění společného Memoranda  a rozvoj železniční infrastruktury v  nejbližších létech. Vzhledem k aktuálnímu stavu na trati č.198 Strakonice – Volary byla projednána i problematika výluky v úseku  Vimperk – Lipka.  Ze  strany vedení Jihočeského kraje byl vznesen požadavek na výrazné zkrácení trvání tohoto omezení oproti plánovaném termínu 18.10.2018  Kraj dostal příslib, že i když Správa železniční dopravní cesty počítá s obnovou poškozeného úseku tak, aby trať byla uvedena do normového stavu (t.j. nikoli jen s provizorní opravou), bude oproti předpokládanému termínu výluka podstatně zkrácena. Definitivní termín bude možno sdělit po zahájení prací.¨

Pokud se týká dopravce –  společnosti GWTR, Jihočeský kraj bezprostředně po osobním jednání v minulém týdnu, kdy byly  posouzeny provozní, technické i finanční možnosti omezení náhradní autobusové dopravy,  vyzval dopravce k předložení návrhu řešení a očekává v průběhu tohoto týdne jeho písemné  vyjádření. Protože smlouva kraje s dopravcem (ale ani smlouvy s jinými dopravci, např. ČD a.s.)   nepočítá s řešením mimořádných situací, je nutno řešit  vzniklý stav případ od případu. Snahou kraje je zajistit v nejbližších dnech takové řešení, které omezí nepříjemnosti pro cestující veřejnost vzniklé v důsledku  mimořádné události. O vývoji budeme veřejnost dále informovat.

(red)

Informovali jsme:

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Proč vlaky nejedou? A kdy pojedou?
GW TRAIN REGIO: Výluka na železniční trati ze Strakonic do Volar je prodloužena do 18. října

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře