TÝDEN NA RADNICI (52): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (52): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Týden byl napružený, asi jako každý. Jinak to na radnici ani nejde.

Na radě města v pondělí jsme projednali ochranu a údržbu stromů. Odbor životního prostředí má v evidenci asi 850 stromů. Každý má takovou jakoby svou „kartu života“ kde je, jak je starý, jak je o něj pečováno včetně zásahů. Není to ani polovina počtu stromů v našem městě a i proto se pokračuje v evidenci a popisu i dále. S manželkou nás hodně vidíte procházet se městem. Zkuste, jako my, se někdy podívat „nahoru“, na koruny, rozložitost a nádheru třeba lip na starém sídlišti. Jsou sázené tak v padesátých létech kdy se dělalo sídliště. A pak je tady kategorie stromů kolem 70 – 90 let stáří. A tehdy se především vysazoval „národní strom“ – lípa. Myslím, že naše starost o jejich zdraví, ale i obnovu, má nejen logiku, ale i krásu.

Vzniká zajímavá tradice – alej, kterou sázejí vycházející žáci 9. tříd co opouštějí naše ZŠ. Pro vzpomínku i symboliku. V úterý tam u Jitony přibyly tři vsazené duby. Mají své „karty života“ a také označující tabulky dvou tříd ze ZŠ TGM a jedné ze ZŠ Smetanova. Možná skrývají i nějaká tajemství a osobní vzkazy do budoucna. Možná.

Rada města souhlasila s opatřením proti invazním rostlinám. Má to na starosti CHKO Šumava. Asi to není sranda, těch invazních věcí, nejen rostlinného původu, je tady asi čím dál víc….

Chceme se rozhodnout, zda budeme angažovat městského architekta. Spolu s místostarostou jsme byli na konzultacích s kolegy v Českém Krumlově. Bylo to hodně cenné a upřímné povídání. Pan místostarosta a tajemník Č. Krumlova nám dali podklady, výběrové teze a hlavně náplně práce i rady, abychom neudělali chyby jako oni. A úplně stejně jako u nás, tak tam řešili nějaké kolize kolem územního plánu města, rozvojové tendence, atd. Dělá se řada změn územního plánu města a mám pocit, že nám někdy chybí odborný oponentní či souhlasný názor třeba urbanisty. Mezi námi v zastupitelstvu či ve státní správě takový člověk není.

Dostali jsme na stůl žádost o pozemek na stavbu v Modlenicích. Není tam zpracován žádný názor. Vesnice byla zničena a jaksi automaticky vše srovnáno se zemí včetně vyvedení z možnosti tam stavět. A když se podíváte na historii tohoto návesního prostoru, není teď doba se zabývat myšlenkou nějakého moderního urbanismu? Nebyl by to prostor logiky více než některé nesmysly současného územního plánu? Na místech historického vývoje?

V týdnu jsem byl na krumlovském otáčivém divadle. Jsou tři v Evropě a dvě z toho u nás (Týn nad Vltavou a Č.Krumlov). Byla to nádherná premiéra přestavení Draculy v jedinečném přírodním prostředí už 60 let fungujícího otáčka. Nadšení vyprodaného hlediště, pochvala výborných výkonů byla patrná.

Ale….. Atmosféra je „bourána“ vizí co dál. Jistě víte, že jednou je to k tomu divadlo zbourat, podruhé to kvůli přírodě přemístit, jednou aby to zůstalo, atd. Naši žalují naše, třeba až v Bruselu… Pro mne je to jasné – kéž by to tak, jak je to teď, zůstalo.

Tým ze ZŠ Smetanova postoupil do celostátního finále soutěže „Finanční svobody“ v Ostravě. Když jsem slyšel, jak zkoušejí s žáky programování, práci s virtuálními roboty, zařizují specializované třídy, tak klobouk dolů před nimi, gratuluji a díky. A to trvalé nadšení dětí i jejich rodičů! Rada města pomůže s financováním cesty. Tak držíme palce.

A také poděkování a gratulaci všem za soutěž mažoretek, byla to výborná propagace.

Souhlasili jsme s podání státního grantu hasičů z Hrabic. Kdyby jim to vyšlo, tam by si mohli pořídit cisternovou automobilní stříkačku. Tak snad.

Nu a k tomu denně hodně jednání a kontroly staveb nebo bytové záležitosti. A teď se najíždí na velké opravy na základních školách a MŠ Mírová. Zatím bez karambolu.

Je to velké pracovní nasazení celého vedení města i odborů, hlavně investic. Prostě takový týden normálního vypětí s množstvím dotazů, připomínek i kritikou. A přípravou schůze zastupitelstva.

A bude to už na otevření bazénu. Jan Král, šéf Městských služeb se svou partou je připraven, tak to příští týden pustíme. Voda se prohřála na 20-22 stupňů, testy jsou hotovy a zkouška provozu také. Tak uvidíme.

Přeji všem hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře