RADNICE INFORMUJE: Ve vimperském arboretu vznikne geopark a učebna ve volné přírodě

RADNICE INFORMUJE: Ve vimperském arboretu vznikne geopark a učebna ve volné přírodě

Více než půl milionu korun chce Městský úřad Vimperk investovat do arboreta (zvláštní botanická zahrada specializující se na výzkum a pěstění dřevin), které leží nedaleko vimperského zámku. Vznikne zde geopark a učebna ve volné přírodě.

„Arboretum historicky patřilo Vyšší odborné škole lesnické a Střední lesnické škole Bedřicha Schwarzenberga Písek. Jako nepotřebný majetek ho škola, která již ve Vimperku přestala fungovat, pronajímala městu Vimperk za symbolických 1000 korun ročně,“ popisuje Jaroslava Martanová, starostka Vimperka.

Minulý týden se uskutečnilo jednání na Krajském úřadu Jihočeského kraje, který je zřizovatelem písecké lesnické školy, o možném převodu na město Vimperk.

Podmínky jsou domluvené, zbývá jen, aby záměr schválili krajští zastupitelé.

Jen v roce 2013 investovalo město Vimperk do revitalizace arboreta, které ve Vimperku slouží jako cíl příjemných procházek, 300 tisíc korun. Údržba včetně sečení tu každý rok vyjde na 175 tisíc korun.

Město Vimperk chce arboretum ponechat jako odpočinkovou zónu a přitom zefektivnit jeho účel.

„Chceme zde vytvořit živou sbírku rostlin s dopadem na vzdělávání našich dětí přímo v přírodě. Arboretum by v budoucnu mělo sloužit jako informační edukativní systém, učebna v přírodě, kam by se chodili vzdělávat žáci i studenti středních škol,“ uvádí Josef Kotál, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vimperku.

Ve spolupráci s různými neziskovými organizacemi tu chce město rozvíjet aktivity související s podporou rozvoje této oblasti. „Tím podpořit návštěvnost a vzdělanost lidí, kteří sem zavítají. Arboretum je ideálním prostředím pro vybudování geoparku, což je geologická expozice v přírodě se sbírkou minerálů a hornin,“ doplňuje Josef Kotál.

(tzrad)

Foto: Město Vimperk

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře