KULTURNÍ FENOMÉN: Hořické pašijové hry, při kterých kdysi vznikl i první film...

KULTURNÍ FENOMÉN: Hořické pašijové hry, při kterých kdysi vznikl i první film na našem území, letos slaví 202 let své existence

 

Hořické pašijové hry, umělecké ztvárnění připomínající život a utrpení Ježíše Krista, slaví letos v červenci 202 let od prvního uvedení. Představení viděli v květnu lidé v Českém Krumlově, v červnu se uskuteční v přírodním divadle v Hořicích na Šumavě. Může se ho zúčastnit až 70 herců. Tento kulturní fenomén nemá jinde v Čechách obdoby.

Desítky herců, které na jevišti přírodního divadla v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku ztvární mysterium o životě a utrpení Ježíše Krista. Hořické pašijové hry, jeden z typických šumavských fenoménů, slaví v letošním roce 202 let od svého založení.

Letos se první představení nezvykle konalo již v květnu v českokrumlovské prelatuře a následně nyní v červnu doma v Hořicích na Šumavě (2. června od 17 a 21 hodin a 9. června od 17 hodin).

„Termín jsme letos posunuli ze srpna kvůli Hořickému kulturnímu létu,“ uvedl Miloš Pimpara, předseda Společnosti pro zachování Hořických pašijových her, která zapomenuté hry obnovila v roce 1993 a od té doby je uvádí každý rok.

„Hořice na Šumavě jsou sice malý městys, ale svým významem obrovský pro celé Lipensko. Nás všechny těší, že divadelní tradice je zde udržována nejenom v podobě Pašijových her, ale i v podobě nabitého kulturního léta, které si při svých dovolených užívají tisícovky turistů každé léto,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

Kulturní fenomén, který u nás nemá obdoby lákal odpradávna. Američtí filmaři zde například roku 1897 natočili Hořický pašijový film, první hraný film natočený na území dnešní České republiky. Premiéra filmu byla ve stejném roce uvedena ve Filadelfii a rok poté v New Yorku. Nastudování novozákonního příběhu proslavilo Hořice natolik, že se díky tomu obec s 600 obyvateli dostala na čestné místo v mezinárodním společenství Europassion.

Pašijové divadlo v Hořicích na Šumavě je výjimečné také tím, že jej z velké části tvoří obyvatelé Hořic s pomocí dalších nadšenců z jiných obcí Lipenska jako je například Horní Planá nebo Černá v Pošumaví. „Jsou to lidi různého vzdělání i povolání,“ uvedl režisér představení Jakub Baran povoláním scénograf, který letos režíruje hry poprvé. „Udělal jsem jen minimum změn a zvolil osvědčený postup,“ doplnil.

V programu může vystoupit až 70 herců, tolik má hořický soubor členů. Ne všichni jsou ale aktivní. Kolik to bude doopravdy není nikdy úplně jisté. Zkoordinovat takové množství lidí je velice náročné. „Domlouváme se po hromadných emailech. Úkolem představenstva je následně také všechny obvolat, informovat a zkoordinovat,“ uvedl Pimpara.

Nejstaršímu vystupujícímu bylo loni 84 let, nejmladšímu herci pět. Herci před premiérou absolvují i vzhledem k nezvykle početnému komparzu malé množství zkoušek. Většina herců se v představení objevuje každý rok, proto není třeba příliš mnoho zkoušek. „Ti zkušení, kteří hrají několik let si své role pamatují. V kompletním počtu se sejdeme vždy dvakrát až třikrát a nakonec při generálce. Ta bude přímo v Krumlově,“ uvedl Pimpara.

Není ale pravidlem, že by se herci objevovali každý rok ve stejných rolích. V průběhu let mohou zapálení ochotníci stoupat hierarchií hereckého souboru. Miloš Pimpara hraje letos například Kaifáše poprvé, předtím hrál dvakrát Piláta a předtím vystupoval jako řadový soudce.

Další informace na webových stránkách www.horickepasije.cz.

Text a foto: (pp)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře