TÝDEN NA RADNICI (50): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (50): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Letí to…

Tak dnes se ohlížím za pracovním týdnem na radnici popadesáté. Nebude to nějak slavnostní, já k tomu moc vztah nemám. Jsem praktik, který se dívá pořád dopředu. Jak jsem zvyklý z mé činnosti v profi hokeji jít od zápasu k zápasu.

Připravuje se nová registrace sociálních služeb. V podstatě jde o rejstřík těch firem a neziskovek, které dostávají příspěvky od státu nebo kraje a dělají pro nás ve městě službu v této oblasti. A několika z nich (KreBul, Slunečnice, PREVENT, APLA) jsme na radě města, podle smluv, poskytli finance. Zajišťuje to všechno naše „sociálka“ pod vedením Jany Korbelové.

Bylo vyhlášeno zadávací řízení na učebnu cizích jazyků na ZŠ Smetanova a současně jsme jmenovali výběrovou komisi. Celé to v hodnotě do dvou milionů korun musí být hotovo do konce roku.

Dopilovali jsme zadávací podmínky a pravidla pro výběr firem, podle kterých se bude dělat pořádný a moderní krytý bazén. Je to celé zadané profesionální firmě, která dělá kolem stovky zadávacích řízení ročně. Nesmírně náročná a přesná práce na zakázce přes 110 milionů korun. Tím eliminuje možné nedostatky. Asi víte, že Vimperkem létají trestní oznámení…

Děvčata na dotacích města připravila žádosti na granty, tentokrát na soutěže mažoretek.

Velký průšvih, který se odkládal nekonečně let, je zásobování Cejsic pitnou vodou. Letošní sucho si vyžádalo okamžitou reakci a řešení. Hned druhý den se sešel krizový tým a rozhodl o urychleném prodloužení vodovodu z Hrabic nahoru do Cejsic a pak o páteřních rozvodech po osadě. Je to nejrychlejší a bezpečné. Uvažovali jsme o vrtu, ale objednávku na průzkumné vrty nám firmy, podle všeho do hloubek přes 60 – 70 metrů, pro nastávající období půl roku nepotvrdily. Mají pracovně plno. A stejně ani nevíme, zda je tam voda vhodná pro pití. Je tam obava o překročení stanovených limitů železa a manganu, to by znamenalo další filtrační jednotku, atd. Tak se bude brát voda v perfektní jakosti z města. Ing. Kalačová z ČEVAKu zajistila projekční práce. Je to vzhledem k našemu vlastnictví pozemků jednoduchá projekce. Vláďa Myslík (ČEVAK), Eva Šebestová (osadní výbor) a naše městské investice to pohlídají. Odbor rozvoje už připravuje žádost o dotace na centrále státu (min. životního prostředí). Chtěli bychom to mít co nejdříve a finance budeme hledat jednak v našem rozpočtu, jednak s ČEVAKem a samozřejmě v grantech.

Finišují věci, které souvisí se zvýšenou ochranou osobních dat. Budeme mít firmu, která nám to na úřadě pohlídá. Není to levné, doteď nás to stálo kolem 300 tisíc korun a dále měsíčně od nynějška 10 tisíc korun. Ale co s nařízením EU a státu udělat jiného? Já jsem jenom zvědav, co všechno budeme moci, protože co nebudeme moci udělat je na „dizertaci“ o sedmdesáti a více stránkách tisku, jak nám to z centra poslali. Je nějaké nařízení EU a není prováděcí zákonná dokumentace od vlády a parlamentu, která by to mohla nějak změkčit. Uvidíme, co s tím bude. A to nikdo neví.

Na plochu hřiště uvnitř kasáren U Sloupů byla vypracována architektonická studie. Je tam podle územního plánu možnost bytové rodinné výstavby. Vyskytly se tam nějaké druhy orchidejí, a tak jsme se tam byli spolu s CHKOŠ podívat, jak a co.

Je dobře, že u toho byli i lidé, co tam teď už trvale bydlí, pracovníci územního plánování, zástupci osadního výboru a další. Dost jsme si to vyříkali a podle nás to bylo hodně dobře. Mají v řadě věcí pravdu, my za město jsme zase řekli naše varianty, naše plány. Já jsem se osobně poznal s panem Bronislavem Kovářem, který mi poslal stížnost na náš postup. Líbil se mi jeho styl argumentů a měl jsem pocit, že i on mi rozumí. Takový dojem měli snad i ostatní přítomní. CHKOŠ udělá rekognoskaci kytek a dohodneme se o dalším postupu. Celá plocha se rozdělí na jednotlivé parcely. Důvodem je řešení dalších plánů jak s ochranou, tak s umístěním stavebních parcel i v souvislosti s velkou investicí do vody a kanálů. Jenom připomínám, že se tam bude dělat v příštím roce napojení na městskou soustavu vody a čističky odpadních vod za 23 milionů korun. Čili peníze, které jsme dostali za prodeje budov, půjdou nazpět do kasáren. Určitě tam nevzniknou „králíkárny“, ale vyvážené struktury jak architektonicky, tak účelově prospěšné včetně parkovacích míst. Jedná se nám přece nejen o rozumné využití prostoru, ale také o ekonomické zhodnocení majetku města.

Tak to jenom pár vybraných sdělení k naší práci pro město v tomto týdnu.

Radnice jede dál a naplno.

V sobotu budou v parku u ZŠ TGM oslavy 25 let firmy GSI Invest společně s Pohodovým dnem. Horkovzdušný balon ve Vimperku není moc vidět. Jděte se tam podívat, stejně jako na sídliště, kde bude Dětský den.

Tak hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře