TÝDEN NA RADNICI (49): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (49): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Týdny ke konci května a pak v červnu, před prázdninami, to je fofr. Jak u nás na radnici, tak na všechny možné i nemožné pozvánky, nabídky na školení a dochází mnoho „pitomých a nepochopitelných dotazníků“ a já ani nevím ještě čeho dalšího.

Na kraji se konal kulatý stůl ke strategii tepla a elektřiny v našem kraji. V analýze vstupů a výstupů ve výrobě energie je na našem území národní zdroj – Temelín. O koncepci využití jádra rozhoduje vláda a parlament. Dobře víte, že probíhá snaha o průzkum, kde by mohlo být trvalé úložiště jaderného odpadu i v jižních Čechách. Ale to je práce státu a úložiště má být po roce 2063….

Strategie v našem kraji se týká období od 2018 do 2043. Je to dlouhá doba, ale trendy jsou už dnes jasné. Prudce narostl výkon fotovoltaiky, jak celých velkých systémů, tak privátních malých zdrojů. Někdy to dělá až ke 20 procent. Hodně dolů jde energetika uhelná, narůstá bioenergetika. Upozornil jsem, spolu s kolegou z Tábora, na nutnost řešení plastových odpadů jako energetické suroviny. Čína a Indie prudce snižují odkup plastů jako recyklovatelného materiálu a Evropa spolu s námi neví, co s tím udělat. U nás neexistuje státní koncepce spaloven ani celý kruh všeho kolem (doprava, ekologie vysokých teplot zpracování, chlazení a odběr tepla, atd.). A to se musí začít hned řešit.

Jinak týden začal radou a nejzajímavější byl souhlas, že školní rok na ZŠ TGM skončí o čtyři dny dříve, a to 25. června z důvodů rozsáhlých oprav hlavně jídelny a kuchyně.

Na zasedání zastupitelstva jsme souhlasili s prodejem posledního velkého objektu v kasárnách U Sloupů (objekt tvaru písmene T). Mělo by tam být centrum pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Uvidíme, teď se bude dolaďovat kupní smlouva. Cena byla přes dva miliony korun.

Rušno bylo kolem projektu bydlení pod Hrabicemi. Nejrozumnější, a i pro nás pochopitelné připomínky, byly kolem textu kupní smlouvy, konkrétního technického a časového upřesnění a z toho plynoucího ekonomického ručení. Návrh, s doplněním připraveného usnesení od Šárky Janáskové, neprošel. A tak se dál nehlasovalo.

Skoro měsíc pracoval na finanční analýze a ekonomickém výhledu města šéf městské kasy Jan Tůma. Jednalo se o tvrdá data z roku 2017, vývoj příjmů a vydání ve srovnání se záměry města. Ukazuje se, že město je finančně na bezpečné cestě. Příjmy od státu rostou o osm procent, dokonce to vypadá na dvouciferné vylepšení. Dluhová služba města je v současnosti, i s úvěrem, kolem deseti až dvanácti procent. Hraniční hodnotou, podle pravidel státního dozoru, je pětadvacet procent. Ale ať předkládáme i další a další čísla, která ukazují správnou cestu našeho vedení, tak jsme pod stálou kritikou opozice. Pro mne to je hlavně konfrontace myšlení s minulým vedením. Jestli je dobré spořit peníze města za jednu desetinu procenta úrokového zhodnocení na účtu, anebo je lepší jít do aktivního investování, čili udělat maximum staveb, projektů a oprav. A že toho město potřebuje, asi všichni souhlasíte. A to děláme.

Ale marně hledáme další podporu. Například vzornou práci na střednědobém výhledu do roku 2023, výborně připravenou Janem Tůmou, podpořil pouze navíc jeden zastupitel. A v rozpravě nikdo proti nevystoupil! Prostě je to „kontejnerové hlasování“, totální negace bez nějaké tvořivosti.

Asi pro normálního občana města, třeba našeho souseda, jsou to úvahy a zprávy, o kterých nic neví a ani ho to nezajímá. Ale bez nich to nejde.

Naprosto fantastickou atmosféru mělo předávání certifikátů o absolvování 9. ročníku Akademie seniorů. Toto ocenění získalo přes devadesát účastníků. Renata Lešková a Lenka Švecová dělají skvělou práci. Je to největší pravidelná akce města. Když jsme začínali před deseti léty, tak tam chodilo do 40 účastníků. A teď jsou na přihlášení fronty. Naprostou většinu znám, potkáváme se na městě, vím, že chtějí něco pro sebe dělat. A tak jejich „děkuji“ je jako pohlazení. Pro nás všechny, že děláme dobrou práci. Díky a všem gratulace.

Tak takový, nějak ve střípcích, byl tento týden. V sobotu je majáles, držíme palce. Ať vše vyjde.

Hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře