TÝDEN NA RADNICI (48): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (48): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Zase to byl týden příjemně kratší, ale o to intenzivnější

Začíná se stále více i v naší oblasti Šumavy, typograficky jasně jsme v hydrosférické záloze a pramenné oblasti Čech, projevovat velký a větší vláhový deficit. Zjišťoval jsem nějaký průměr, číslo, co dnes chybí podpovrchové hladině. Takový průměr je prý těžko odhadnutelný, a tak to odvozuji od naší studně na chalupě. Mám tam o 100 – 120 cm nižší hladinu spodní vody. Toto číslo je shodné i s vrtem. Do toho ještě přidejme odlesnění Šumavy, jako jsou retenční plochy, a máme pěkně zaděláno na povodně, ronové plošné škody. O vyschnutí pramenů a podhoubí mých oblíbených míst, kam chodím na houby, ani nemluvím. Pamatujete si, kdy byly na konci dubna v naší oblasti rozkvetlé šeříky? Já nevím.

Rozbíhají se další stavby a opravy. Jsou zavezeny nové podzemní kontejnery u městské policie a před gymnáziem. Dokončování bude složitější a delší. Organizátoři majálesu požádali radu města o zábor celého parkoviště před gymnáziem pro potřeby akce, a to na 10 dní. Nemohli jsme vyhovět. Zejména proto, aby byl prostor pro tyto nutné další stavební práce volný. A také je tam pořád plno aut. Doporučili jsme proto, aby zamýšlené podium o velikosti 20 x 6 m přesunuli jinam. A rádi jsme schválili jim jiný prostor, a to v areálu letního stadionu. Budou tam přednášky a besedy v takovém zajímavé jednoduché stavbě. Tak držíme palce.

Veřejné záchodky jsou provozovány u nás postaru. Ročně nám provoz vychází na 120 tis. Kč. Pochopitelně, že zkoušíme získat přes Úřad práce někoho na obsluhu i s příspěvkem. Ale teď je na trhu práce situace „nula mínus“. A tržby při ceně 5 Kč za vstup jsou kolem 7 tis. za dobu sezónního provozu. Do budoucna to chce změnu a rada s tím souhlasí. Uděláme tam bezobslužný systém „antivandal“. Tím se ušetří obsluha, ale musí se tam zvýšit dohled. Městská policie, i přes neustálý personální pohyb, to bez problému musí zvládnout.

Jako pravidelně jsme projednali a schválili příspěvky. ZŠ TGM dostane na sportovní krajské závody, hasiči ve Výškovicích na soutěže, atd. Podařilo se dohodnout na příspěvku pro přehlídku filmů Naturvision s firmou Eon Jsou tradičním sponzorem a za 30 tis. Kč děkujeme.

V pondělí byla důležitá schůzka v rámci tvoření strategie sportu města do roku 2022 i dále. Do seznamu jsme zatím navrhli kolem 20 – 30 investic a oprav do staveb a zařízení v majetku města. Zatím jsme někde na 400 mil. Kč. Byla vyzvána sportovní komise a sportovní kluby k doplnění a k vyjádření priorit.

Na radnici byla přijata Barbora Havlíčková, studentka a účastnice zimní olympiády v běžeckém lyžování. Pro mne je to zvláštní srovnání i pokračování. Byl jsem tehdy na gymnáziu profesorem i Katky Neumanové a sledoval jsem její „cestu nahoru“. A teď je tu další výrazný talent. Lyžování jich mnoho takových nemá. A protože nějaké zkušenosti z profi sportu mám, tak jsem ji přál, aby měla štěstí na lidi kolem, aby zvládla tlak médií, aby měla štěstí na svá rozhodnutí a aby zvládla úskalí vrcholového zatížení hlavně ve své hlavě. Talent a osobní dřina je jen předpoklad. A špička tabulek a výkonů je v jejím sportu ještě hodně daleko. A hlavně, ať ji slouží zdraví. Dostala novou pamětní medaili, kterou bychom chtěli udílet při výjimečných příležitostech.

Měli jsme pracovní schůzku k zastupitelstvu, které máme v pondělí 14. května. Tentokrát to bylo otevřené, přímé i rozumové, žádná taktika. Pokusili jsme si navzájem vyložit pozici k problematickým záměrům. Jednak k ekonomice města a výhledům do příštích let z hlediska bezpečnosti provozních i investičních peněz. A také k možnostem a šancím, zejména pro mladé lidi v oblasti bydlení. Ať na radnici bude sedět kdokoli, tak bude muset řešit rozvoj města. A ten bude i určen možnostmi, které dává stát formou grantů a ekonomikou trhu. Uvědomme si, že se daří. Ale nebude to tak do nekonečna. Nebudou tak výhodné podmínky na trhu financí nejen pro město, ale i pro osobní privátní rozhodování.

A čísla? Jenom na vyšším výběru daní a příspěvku státu máme na radnici o 1,2 mil. měsíčně více. Letos je predikce kolem plus 8%. Inflace cen jde nahoru kolem 2 %, to znamená v období 10 let nárůst o 15 – 20 procentních bodů. Máme tedy peníze nechat ležet? Nebo investovat do projektů, které město potřebuje? Už jenom teď při přípravě bazénu se ukazuje, že například cena železa šla o desítky procent nahoru, stejně jako cena stavebních prací.

A ještě k těm pracovním rozhovorům. Jsou pro nás důležité i jako korekce našich představ a snad i strana opozice k tomu tak přistupuje. Jsou tady na stole dlouhodobé nutné projekty města. Je škoda, že nebyli kromě kolegů Bejčka a Beránka přítomni ostatní. Neshodli jsme se, ale do detailů jsme si vysvětlili pro a proti. Z očí do očí. Bez nadávek, faulů a tak uvidíme, jak bude schůze zastupitelstva vypadat.

Městské služby začaly přípravné práce na rozjetí snad posledního roku „otevřeného plavečáku“. Tedy úklid, čistění, kontroly atd. Musíme udělat všechno, abychom celý projekt zakrytí dodělali. Mít moderní areál přece všichni chceme.

A ještě jsem byl na diskuzi k energetické a tepelné strategii na kraji. Ale k tomu se vrátím příště.

Tak hezký víkend a držet nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře