TÝDEN NA RADNICI (47): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (47): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Paradoxy doby aneb Schválený dokument po sedmi létech…

Týden krácený krásným svátkem 1. máje. Navíc nádherným počasím. Jako asi mnozí z Vás jsem si udělal delší volno a dovolenkovali jsme se s manželkou v lázních v Třeboni. Jsem asi už hodně „postižený“. Všude vidím, co bychom mohli odtud do našeho města dostat, jak modernizují bazén, jak funguje parkování. A co jim tam v Třeboni závidím? Roviny s masovou cykloturistikou. Jeden návštěvník ze středních Čech mi řekl zajímavou větu. „Sem (do Třeboňské pánve) jezdí rodiny s malými dětmi. Když jsou pak větší, jezdí se na kopce na Šumavu a na stará kolena se vrací sem do rovin“. A jako milou pravidelnost už beru náhodná setkání s výborným hokejovým trenérem Luďkem Bukačem. Učil mne na pražské fakultě tělovýchovy a sportu. Byl v hokeji mým velkým vzorem. Jsou to hezké chvilky vzpomínání a setkávání. Na svých 83 let vypadá výborně.

Na radě města, byla tentokrát ve středu, jsme se oficiálně rozloučili s Břéťou Králem a už opravdu si na památku odvezl „své horské kolo“. Udělal výbornou práci za 15 let služby pro město. A ještě jedna dobrá zpráva. Tajemník zajistil roznášku Vimperských tiskovin, tak není nutno vyhlásit krizový stav. Díky.

Ale pak přišla i šoková situace. Projednali jsme „Pasport komunikací města“ i s aktualizacemi. To znamená, co která silnice je za třídu, jaký provoz dovoluje, komu patří. atd. Představte si, že ho někdejší vedení města (B. Petrášek, J. Martanová) nechalo udělat počátkem roku 2011! Pro „pátrače“ je to usnesení rady města č. 312. Možná záhadně, a snad ne s nějakým úmyslem, jak se někteří domnívají, se už nic tehdy neschválilo, i když byl materiál hotov! Tak jsme to prodiskutovali a schválili, čímž jsme zabránili možnému velkému a ještě většímu průšvihu. Takže město má základní dokument pro všechny silnice po sedmi létech od vypracování…. Paradoxy doby.

Vybrali jsme firmu na opravu děr a výtluků na ulicích a chodnících ve městě i na rekonstrukci silnice ve Výškovicích a Bořanovicích. Zkusíme to co nejrychleji spravit. O prázdninách dojde i na postavení oplocení basketbalového hřiště u dolní školy v parku. Jde mi to obojí na stůl k podpisu.

Plocha bývalého hřiště v kasárnách U Sloupů bude rozparcelována podle studie arch. Stacha. Město tam bude mít připraveno kolem 14 – 16 parcel a počítáme s tím, že někdy kolem půlky, konce příštího roku by se mohlo začít s prodejem zájemcům. Je potřeba počítat s vyšší cenou, jsou to větší pozemky rozlohou i zázemím. A pro nás to znamení udělat také přívod vody a kanalizaci do čističky ve městě.

Vyhlásili jsme granty na podporu sportovní činnosti oddílů ve městě. Dali jsme na to dohromady jeden milion korun. Dosud nevídané číslo jsme si mohli dovolit úsporou jinde. A také přispěním 200 tisíc korun od firmy OV Media. S šéfem Frankem Jandakem si vždy hodně dobře popovídáme. Máme výborné osobní vztahy a naprosto si rozumíme jak ve firemní, tak městské filozofii rozvoje a pomoci. Město je přece také firma. Jeho firma má skoro 100 zaměstnanců a jejich děti chodí do našich škol, sportují v našich oddílech, rodiny nakupují v obchodech ve městě. A také se ptají, kdy si budou moci zaplavat v krytém bazénu, zda máme místo ve školkách, kdy bude kruháč na Fišerce. Ten kolotoč vzájemnosti ode mne už znáte.

Vyřešili jsme seriózně s jednatelem ČSAD Vladimírem Homolou možnost efektivněji provozovat místní dopravu. Rozhodovat o tom pak budou zastupitelé. Jsou na to podrobná ekonomická zdůvodnění.

S vedením ZŠ Smetanova jsme se dohodli na profinancování grantů (oprava podlahy tělocvičen, jazyková třída, atd.) které získali. To půjde z našich peněz jako zřizovatele.

S Miroslavem Rysem a Jaromírem Tomšovicem jsme našli cestu, jak udělat nové napojení tepla do „učiteláku“ Mírová 406 i opravu technologie kolem tělocvičny na ZŠ Smetanova. Dobrá jednání.

Kamarád senátor Jaroslav Větrovský splnil slib a poslal návrh, jak udělat strategický plán sportu města. A kolegyně z odboru rozvoje už na něm dělají. Ušetříme tak kolem 100 – 150 tisíc korun. Cenu, kterou nabídly privátní firmy.

A kontrola probíhajících staveb místostarostou Lukášem Sýsem a radním Zdeňkem Kutilem dopadla hodně dobře. Jede se podle plánu.

To bylo několik střípků z naší práce v tomto týdnu, který jsme zakončili vzpomínkou osvobození našeho města.

Tak hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře