POZVÁNKA NA VÍKEND: Pištín provoní pochoutky jako od maminky

POZVÁNKA NA VÍKEND: Pištín provoní pochoutky jako od maminky

 

Pochoutky „jako od maminky“, vyrobené z kvalitních surovin „jako z vlastní zahrádky“, ochutnají všichni, kteří v sobotu 5. května zavítají do Pištína na Českobudějovicku. Ve 13 hodin totiž ve zdejším sportovně rekreačním areálu odstartuje populární akce „Vaříme, pečeme a smažíme z regionálních potravin a seznamujeme se s jejich vznikem“.

Oblíbená venkovská kulinářská přehlídka, oceněná v roce 2016 hejtmanem Jihočeského kraje v rámci regionálního kola soutěže Vesnice roku jako úspěšně realizovaný kulturně-společenský projekt, souběžně navazuje na 16. ročník chelčicko-lhenických Slavností květů. Značená „Ovocnářská cyklostezka“ zavede jeho účastníky mimo jiné právě do Pištína.

„Vaříme, pečeme a smažíme…, se díky stálému zkvalitňování nabídky, podpoře Jihočeského kraje, Celostátní sítě pro venkov i dalších institucí a organizací, již stalo novou obecní tradicí a současně se zapsalo trvale do kalendáře akcí zaměřených na propagaci pěstitelů, producentů a zpracovatelů kvalitních tuzemských potravin,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Že jde sice o menší, ale svým charakterem zcela originální o velmi úspěšnou akci, zaměřenou na již zmíněnou tematiku regionálních potravin a výrobků z nich, dokládá i počet návštěvníků, kterých je běžně dvakrát více, než stálých obyvatel obce. Nudit se zde ale rozhodně nebude nikdo. Děti ani dospělí. Ženy ani muži. Sportovci ani lenoši.

„Součástí pestrého doprovodného programu budou vedle ochutnávek a prezentací potravin, informačního místa Celostátní sítě pro venkov či unijního Programu rozvoje venkova nebo projektu Chutná hezky. Jihočesky, také různá zábavná stanoviště a hry pro děti,“ poznamenal starosta. Chybět samozřejmě nebude hudba a tanec. Něco ze své činnosti předvedou například také rybáři, hasiči nebo záchranáři. Novinkou letošního ročníku budou prezentace potravinářské produkce obcí z dalších krajů České republiky.

Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), která „Vaříme, pečeme a smažíme…“ aktivně podpořila, připomněl, že pištínská akce dokonale zapadá do strategie podpory turistiky v regionu a přímo naplňuje obsah dvou z pěti základních témat projektu „Jižní Čechy pohodové“. Konkrétně „Jezte a pijte v jižních Čechách“ a „Pohodový venkov“.

„Dobře se najíst je jeden z hlavních předpokladů pro pohodovou dovolenou a jihočeská kuchyně, poctivá, tradiční, založená na místních potravinách, má svůj základ právě na venkově. S tímto tématem pak úzce souvisí pivo, pivovary nově vznikající minipivovary či různé akce jako například právě tato. Pohodový venkov, to je pak synonymum pro odpočinek od života ve městě, agroturistiku, vesnické slavnosti, řemesla a tradice,“ zdůraznil Polášek.

Text a foto: (ppo)


Pištín s více než šesti sty stálými obyvateli leží zhruba v polovině hlavní silniční trasy z Českých Budějovic do Vodňan. Obec patří mezi devět historických vsí oblasti takzvaných Zbudovských Blat a společně se svými místními částmi, Češnovicemi, Pašicemi a Zalužicemi, je držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře